Никита Ремесиански

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Древната базилика в Ремесиана (Бела паланка)

Свети Никита Ремесиански (Nicetius, també Nicaeas, Niceas, Nicetus o Nicetas, Νικήτίος, ок. 335–414 г.) е римски църковен деец, живял през ІV-V век (366-414 г.). В църковната йерархия достига чин епископ на Ремесиана (античен град между Пирот и Ниш близо до днешния Бела паланка) в римската провинция Вътрешна Дакия. Произлиза от илирийското племе дардани.

Известен с това, че създава азбука на траките и превежда библията на тракийски език. Счита се, че "Библия бесика" е написана за покръстването на бесите или в Ремесияна или в "планински манастир в земята на бесите". За разлика от Библията на Вулфила с готската азбука и Ватиканският пергамент – най-ранния кирилски ръкопис, засега няма открити оцелели образци от азбуката и библията на траките.

Предполага се че показаното на св. Константин Кирил Философ и на св. Методий в Херсонес по време на хазарската им мисия преведено на нов език свето писание написано с както са наречени в изворите "рожки" букви е именно един тъкъв екземпляр или пък екземпляр от труда на епископ Вулфила извършен за старогерманските племена на готите.

Никита Ремесиански започва да провежда активната си мисионерска дейност в Родопите от 409 г., където проповядва и покръства мнозина траки от племето беси. Макар и формално да се води, че те приемат християнството, повечето на практика си остават езичници, а дори и малкото, които възприемат от проповедите бива изопачено и извратено до такава степен, че по-късно се налага всички да бъдат покръствани отново. Този процес продължава през целия V в.

Никита е приятел с Павлин Нолански, епископ на Нола (409/411-431), който написва житие за него. В житието Павлин Нолански пише: "...Нали бесите, ако земята и душата им са корави, ако и те самите са по-корави от тамошния сняг, са станали сега по твое напътствие кротки овце, които се трупат в кошарата на мира. Сега бесите ликуват, че са повече забогатели от своя труд: нали златото, заради което претърсваха земята с ръце (т.е. копаят в рудници – б.а.)... Недостъпните и кървавите по-рано планини сега закрилят превърнатите в монаси разбойници, станали питомци на мира."

Късноантичната базилика с амвон за проповеди и купел открита в Перперикон се счита, че е свързана с покръстването на бесите и с манастира[1].

Никита Ремесиански е светия и се чества на 22 юни.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николай Овчаров, "Перперикон"
  2. Martyrologium Romanum. Libreria Editrice Vaticana 2001. ISBN 88-209-7210-7; Gross, Ernie. This Day In Religion. New York:Neal-Schuman Publications, 1990. ISBN 1-55570-045-4.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]