Направо към съдържанието

Никита Ремесиански

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Никита Ремесиански
Роден
предполага се 335 г.
Починал
предполага се 414 г. (79 г.)

Религияхристиянство
Канонизация
Празник22 юни
24 юни
Никита Ремесиански в Общомедия
Древната базилика в Ремесиана (Бела паланка)

Никита Ремесиански (на латински: Nicetius или Nicaeas, Niceas, Nicetus, Nicetas, на старогръцки: Νικήτίος) е римски църковен деец от ІV-V век, епископ на Ремесиана (античен град на мястото на днешния Бела паланка) в римската провинция Вътрешна Дакия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произлиза от илирийското племе дардани. Има предположения, че епископ Никита Ремесиански е автор на превода на библията на тракийски език - така наречената Библия Бесика, но за това съществуват спорове, поради факта, че неговата дейност е спомената само в два извора. Евсевий Йероним, съобщава в едно свое писмо, че Никита направил така, „щото звероподобните беси, които някога са принасяли в жертва хора, заменили скърцането на зъбите и гнева си със сладката песен на Христос“. В част от поема, писана от свети Павлин Нолански около 400 година и посветена на епископа на Ремесиана, пише:

Νam simul terris animisque duri et sua Bessi nive duriores nunc oves facti duce te gregantur pacis in aulam.[1]

Нали бесите, ако земята и душата им са корави, ако и те самите са по-корави от тамошния сняг, са станали сега по твое напътствие кротки овце, които се трупат в кошарата на мира.

В историческата наука няма консенсус дали Никита е превел Библията на езика на бесите, или само е проповядвал сред тях на техния език.[2]

Късноантичната базилика с амвон за проповеди и купел открита в Перперикон се счита, че е свързана с покръстването на бесите и с манастира.[3]

За разлика от Библията на Вулфила с готската азбука и Ватиканският пергамент – най-ранния кирилски ръкопис, няма открити оцелели образци от азбуката и библията на траките.

Предполага се че показаното на св. Константин Кирил Философ и на св. Методий в Херсонес по време на хазарската им мисия преведено на нов език свето писание написано с както са наречени в изворите „рожки букви“ е именно един тъкъв екземпляр или екземпляр от труда на епископ Вулфила извършен за готите.

Никита Ремесиански е светия и се чества на 22 юни.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ЛИБИ, том 1, София, 1958, стр. 258.; Migne PL 61, 487.
  2. Към въпроса за библейските преводи в България, проф. Цветана Чолова, стр. 119.
  3. Николай Овчаров, „Перперикон“
  4. Martyrologium Romanum. Libreria Editrice Vaticana 2001. Gross, Ernie. This Day In Religion. New York:Neal-Schuman Publications, 1990. ISBN 1-55570-045-4.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]