Алан Шугарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алан Шугарт
Роден
Починал
12 декември 2006 г. (76 г.)
Националност Флаг на САЩ САЩ

Алан Шугарт (на английски: Alan Shugart) е американски инженер, изобретател, бизнесмен и един от създателите на съвременната индустрия за компютърни дискови устройства.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Алан Шугарт е роден на 27 септември 1930 г. в Лос Анджелис. Следва инженерна физика в университета в Редландс и завършва като бакалавър през 1951 г. След това започва като сервизен инженер на IBM. По късно започва работа в лабораторията на IBM в Сан Хосе и работи по редица развойни проекти в областта на запомнящите устройства на твърд диск. Той е ръководител на групата, разработила през 1969 г. 8″-дискета и флопи диск.

През 1969 г. напуска IBM и преминава в „Меморекс“. В „Меморекс“ работи по проекти на твърдите дискове. През 1973 г. основава собствената фирма „Shugart Associates“, където усъвършенства флопи дисковите устройства. Фирмата е закупена от фирмата Ксерокс. В тази компания е разработен прототипът на стандарта SCSI, който първоначално се нарича неофициално SASI (Shugart Associates System Interface). През 1979 г. заедно с други партньори основава фирмата „Shugart Technology“, по късно преименувана на „Seagate Technology“. [1] С Алън Шугарт като СЕО, Seagate Technology става един от трите най-големи производители на твърди дискове в света, като продължава да развива технологията им. Шугарт работи в кампанията почти 20 години и през 1998 г. подава оставка.

Алан Шугарт е женен два пъти. От първия си брак има три деца.

Алан Шугарт умира на 12 декември 2006 г. в Монтерей (Калифорния) вследствие на операция на сърцето, извършена 6 седмици по-рано.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. OLD-COMPUTERS.COM: HISTORY / detailed info. // www.old-computers.com. Посетен на 21 февруари 2017.