Албинизъм при хората

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Албинос)
Момиче-албинос от Папуа Нова Гвинея

Албинизъм е наследствено заболяване, което засяга очите и/или кожата. Предизвиква се от нарушение в образуването на пигмента меланин в кожата, в резултат на отклонения в активността на аминокиселината тирозин.

Меланинът представлява естествен филтър срещу вредното въздействие на Слънцето. Неговата липса прави очите и кожата изключително чувствителни към слънчевата светлина. Поради това албиносите са по-предразположени към рак на кожата. Зрението също се засяга.

Честотата на срещане на албинизма варира между различните географски райони и човешки популации. Приема се, че средната честотата е 1:17 000 души. Една от страните с най-висока честота на албинизъм е Танзания, където се смята, че със състоянието живеят около 150 000 души.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Различните видове албинизъм се различават по начина си на унаследяване, клиничните признаци и биохимични нарушения.

Очно-кожен албинизъм[редактиране | редактиране на кода]

Очно-кожният албинизъм е основният вид, който засяга очите и кожата. Той се унаследява по рецесивен път и се характеризира с бяла коса, розово-бяла кожа, която не потъмнява от слънцето, и сини или червени ириси на очите.

Очен албинизъм[редактиране | редактиране на кода]

Албинизмът, засягащ само очите, се унаследява по полово свързан път.

Кожен албинизъм[редактиране | редактиране на кода]

Видът, който засяга само кожата, се унаследява по доминантен тип.

Лечение[редактиране | редактиране на кода]

Заболяването е генетично обусловено и срещу него няма ефикасно лечение. Лечението на повечето видове включва зрителна рехабилитация. Много от хората с албинизъм носят различни видове лещи, за да могат да четат или работят. Основното правило е избягването на слънчевите лъчения, които могат да причинят негативни последици.