Рак на кожата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Basal cell carcinoma.jpg

Ракът на кожата (кожен карцином) е злокачествен тумор на кожата. Има три основни разновидности на кожния карцином: базалноклетъчен (базоцелуларен), плоскоклетъчен (сквамозен) и карцином от кожните придатъци (мастни жлези, потни жлези и космени фоликули). Съществуват множество други злокачествени образувания на кожата, които обаче не се определят като рак - меланома, различни видове саркоми и някои видове лимфоми.

Фактори[редактиране | редактиране на кода]

Основният фактор за развитие на рак на кожата е продължителното излагане на интензивно слънчево излъчване. Той се проявява по-често при хора със светъл цвят на кожата. Към кожен карцином предразполагат голям брой други фактори - карциногени (например катрани), хронични кожни язви, тежки изгаряния, арсенови съединения, тютюнопушене и др. Хората с ксеродерма много често развиват рак на кожата.

Squamous Cell Carcinoma1.jpg

Симптоми[редактиране | редактиране на кода]

Симптоми на кожния карцином са обезцветявания на кожата, поява на язви и други промени, които не заздравяват. Базалноклетъчният карцином често представлява приповдигната, гладка, обезвцетена подутина. Понякога в тумора може да проличат и малки кръвоносни съдове. Много често в центъра на образуванието възникват дребни кръвоизливи и съсиреци. Плоскоклетъчният кожен карцином се проявява като ясно ограничени червени петна по кожата. При по-напредналите форми се появяват твърди подутини, с различна степен на кератинизация. Ако не се открие и лекува навреме може да се развие в голяма туморна маса. Плоскоклетъчният карцином е агресивен и опасен тумор, който дава близки и далечни метастази (разсейки). Близките метастази възникват в лимфните възли, а далечните - в отдалечени вътрешни органи, включително и в мозъка. Те стават непосредствена причина за смъртта. Базоцелуларният карцином е локално (местно) агресивен и не дава метастази, но ако не се лекува той може да премине в базосквамозен. Последният има биологичните характеристики на плоскоклетъчния карцином.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]