Алвин Тофлър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алвин Тофлър
американски писател
Alvin Toffler 02.jpg
Роден
Починал
27 юни 2016 г. (87 г.)
Националност Флаг на САЩ САЩ
Професия писател, журналист, футурист
Литература
Период 1970 – 2016
Направление футурология
Награди Офицер на Френския орден на изкуството
Семейство
Съпруга Аделаид „Хайди“ Толфър
Деца Карън

Уебсайт http://www.alvintoffler.net
Страница в IMDb
Алвин Тофлър в Общомедия

Алвин Тофлър (на английски: Alvin Toffler) е американски писател и футурист. Един от авторите на концепцията за „свръхиндустриалната цивилизация“.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Третата вълна[редактиране | редактиране на кода]

В своята книга "Третата вълна", Тофлър описва 3 типа общества, основани на идеята за вълните – всяко от тях измества старото общество и култура:

  • Първата вълна е обществото след аграрната революция, което измества ловно-събирателските култури.
  • Основните компоненти на обществото от Втората вълна са: семейството, производствен тип образователна система и корпорацията. Тофлър пише :"Обществото от Втората вълна е индустриално и основано на масовото производство, масовото разпределение, масовата консумация, масовото обучение, масмедиите, масовите забавления, и оръжията за масово унищожение. Комбинирайте тези неща със стандартизацията, централизацията, концентрацията и синхронизацията и ще приключите със стил на организация, който наричаме бюрокрация."
  • Третата вълна е постиндустриалното общество. Тофлър добавя, че след 50-те години повечето държави формират общества от Третата вълна. Той измисля много думи, за да го опише и споменава думи, измислени от други хора като Информационна ера.

Според него хомогенността на обществото на Втората вълна се измества от хетерогенността на Третата вълна. Ще настъпи процес на демасовизация и той няма да отмине нито семейството, с неговите форми и функции, нито ценностните ориентации. Здравата семейна единица, или семейството-клетка съществува заедно със самотните родители, двойките с повторни бракове, бездетните семейства и самотните млади или възрастни хора.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Някои от най-известните му книги са:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]