Алвин Тофлър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алвин Тофлър
(Alvin Toffler)
американски писател
Alvin Toffler.jpg
Роден: 3 октомври 1928 г.
(на 87 г.)
Ню Йорк, Съединени американски щати

Алвин Тофлър (на английски: Alvin Toffler) е американски писател и футурист. Един от авторите на концепцията за "свръхиндустриалната цивилизация".

В своята книга Третата вълна Тофлър описва 3 типа общества, основани на идеята за вълните -всяко от тях измества старото общество и култури:

  • Първата вълна е обществото след аграрната революция и измества ловносъбираческите култури.
  • Основните компоненти на обществото от Втората вълна са семейството, производствени тип образователна система и корпорацията. Тофлър пише :"Обществото от Втората вълна е индустриално и основано на масовото производство, масовото разпределение, масовата консумация, масовото обучение, масмедиите, масовите забавления, и оръжията за масово унищожение. Комбинирайте тези неща със стандартизацията, централизацията, концентрацията и синхронизацията и ще приключите със стил на организация, който наричаме бюрокрация."
  • Третата вълна е постиндустриалното общество. Толфлър добавя, че след 50-те години повечето държави формират общества от Третата вълна. Той измисля много думи, за да го опише и споменава думи, измислени от други хора като Информационнна ера.

Според него хомогенността на обществото на Втората вълна се измества от хетерогенността на Третата вълна. Ще настъпи процес на демасовизация и той няма да отмине нито семейството с неговите форми и функции, нито ценностните ориентации. Здравата семейна единица, или семейството клетка съществува заедно със самотните родители, двойките с повторни бракове, бездетните семейства и самотните млади или възрастни хора.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Някои от най-известните му книги са:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за