Алвин Тофлър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алвин Тофлър
Alvin Toffler
американски писател
Alvin Toffler 02.jpg
Роден
Починал
27 юни 2016 г. (87 г.)
Погребан Лос Анджелис, САЩ

Етнос евреи
Националност  САЩ
Учил в Нюйоркски университет
Работил в писател, журналист, футурист
Литература
Период 1970 – 2016
Направление футурология
Награди Офицер на Френския орден на изкуството
Семейство
Съпруга Аделаид „Хайди“ Толфър
Деца Карън

Уебсайт www.alvintoffler.net
Алвин Тофлър в Общомедия

Алвин Тофлър (на английски: Alvin Toffler) е американски писател и футурист. Един от авторите на концепцията за „свръхиндустриалната цивилизация“.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Третата вълна[редактиране | редактиране на кода]

В своята книга „Третата вълна“, Тофлър описва 3 типа общества, основани на идеята за вълните – всяко от тях измества старото общество и култура:

  • Първата вълна е обществото след аграрната революция, което измества ловно-събирателските култури.
  • Основните компоненти на обществото от Втората вълна са: семейството, производствен тип образователна система и корпорацията. Тофлър пише:„Обществото от Втората вълна е индустриално и основано на масовото производство, масовото разпределение, масовата консумация, масовото обучение, масмедиите, масовите забавления, и оръжията за масово унищожение. Комбинирайте тези неща със стандартизацията, централизацията, концентрацията и синхронизацията и ще приключите със стил на организация, който наричаме бюрокрация.“
  • Третата вълна е постиндустриалното общество. Тофлър добавя, че след 50-те години повечето държави формират общества от Третата вълна. Той измисля много думи, за да го опише и споменава думи, измислени от други хора като Информационна ера.

Според него хомогенността на обществото на Втората вълна се измества от хетерогенността на Третата вълна. Ще настъпи процес на демасовизация и той няма да отмине нито семейството, с неговите форми и функции, нито ценностните ориентации. Здравата семейна единица, или семейството-клетка съществува заедно със самотните родители, двойките с повторни бракове, бездетните семейства и самотните млади или възрастни хора.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Някои от най-известните му книги са:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]