Футурология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хасково в бъдещето, българска пощенска картичка от началото на 20 век

Футурологията (на латински: Futurum – „бъдеще“ и на гръцки: Λόγος – „учение“) е изследване на вероятните, възможните и предпочитани събития в бъдещето, както и на гледните точки, и дори митове, които стоят в основата на подобни очаквания. Футурологията може да бъде част от изкуството (литература, изобразително изкуство), също философията, науката, в някакъв смисъл тя е и клон на историята. Изследванията в тази област могат да включват какво е вероятно да ни се случи или да се промени, като това обикновено включва очаквания за необикновеното и дори невероятното (напр. Аватар е футуристичен филм). Част от дисциплината търси систематично и базирано на модели разбиране на миналото и бъдещето, за да се определи вероятността за бъдещи събития и тенденции. [1]

Футурологията се опитва да даде знание за бъдещето на базата на познаваните механизми и зависимости; тук се набляга повече на обществения елемент, в смисъл на прогнозиране и евентуално премоделиране на социалното бъдеще; това е екстраполация също на технологическите и икономически тенденции в бъдещ момент.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) futurology. Wordnet.princeton.edu
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Futurology“ и страницата „Футурология“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.