Футурология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за изследването на бъдещето. За художественото направление от 1910-те и 1920-те години вижте Футуризъм.

Хасково в бъдещето, българска пощенска картичка, началото на XX век

Футурологията (на латински: futurum – бъдеще; на гръцки: Λόγος – учение) е изследване на вероятни, възможни и предпочитани събития в бъдещето, както и на гледните точки, дори митове, които стоят в основата на подобни очаквания.

Може да бъде част от изкуството (литература, изобразително изкуство), също от философията, науката, в някакъв смисъл е и клон на историята. Изследванията в тази област могат да включват какво е вероятно да ни се случи или да се промени, като това обикновено включва очаквания за необикновеното и дори невероятното. Част от дисциплината търси систематично (и базирано на модели) разбиране на миналото и бъдещето, за да се определи вероятността за бъдещи събития и тенденции.[1]

Футурологията се опитва да даде знание за бъдещето въз основа на познаваните механизми и зависимости. В нея се набляга повече на обществения елемент в смисъл на прогнозиране и евентуално премоделиране на социалното бъдеще; това е екстраполация също на технологическите и икономически тенденции в бъдещ момент.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Futurology[неработеща препратка], Wordnet.princeton.edu
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Futurology“ и страницата „Футурология“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.