Александър Ган

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александър Ган
руски офицер
Александър Ган 
Роден: 7 юли 1809 г.
Починал: 7 март 1895 г. (85 г.)

Александър Фьодорович Ган (на руски: Александр Федорович Ган) е руски барон, офицер, генерал от пехотата. Участник в Руско-турската война (1877 – 1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александър Ган е роден на 7 юли 1809 г. в Русия в семейството на потомствения дворянин (с произход от Макленбург, Германия) барон Фьодор Ган – действителен статски съветник. Ориентира се към военното поприще. Завършва Императорския царскоселски лицей със сребърен медал (1828) и военно звание прапоршчик. Службата започва в Лейбгвардейския финландски полк. Участва в потушаването на Полското въстание (1831). Повишен е във военно звание полковник (1850).

Участва в Кримската война като командир на XXXV-ти брянски пехотен полк. Бие се храбро при Силистра и Севастопол. Генерал-майор от 1857 г. Началник-щаб на Киевския военен окръг (1861). Участва в потушаването на Варшавското въстание, повишен е в звание генерал-лейтенант (1863). Последователно служи като командир на XXIII-та пехотна дивизия (1866), началник на местните войски на Московския военен окръг (1867), командир на XVII-та пехотна дивизия (1875).

Участие в Руско-турската война (1877 – 1878)[редактиране | редактиране на кода]

В началото на войната получава назначение в Действуващата руска армия на Балканския полуостров като командир на XIII-ти армейски корпус. Включен е в състава на Русчушкия отряд (с командир престолонаследника Александър Александрович). Участва във военните действия до края на октомври 1877 г.

След войната[редактиране | редактиране на кода]

По здравословни причини се връща в Русия. Преминава на нестроева служба. Член на Александровския комитет за ранените (1877). Повишен е във военно звание генерал от пехотата и е назначен за член на Военния съвет на Руската армия (1878). Директор на Николаевското заведение за престарели воини (1880). Награден е с висшия орден „Свети Александър Невски“.

Автор на военно-исторически трудове и спомени за Полското въстание и Кримската война.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Список генералам по старшинству“ – 1886 г.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ган, Александр Федорович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.