Александър Куртович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зойрос паша
Александрос Павлов Куртович
османски придворен лекар

Роден
1842
Починал
1917
Медицина
Образование Военно медициско училище, Истанбул
Семейство
Баща Павел х.Вълкович Чалъков

Доктор Александър Павлов Куртович или Зойрос паша (1841, Бейрут - 1917, Истанбул) е османски придворен лекар и учен от гръцко-български произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в семейството на пловдивския възрожденец Павел х.Вълков (Куртович) Чалъков и гъркинята Катибе от Сирия, дъщеря на православен свещеник. Внук е на Вълко Куртович Чалъков, първи братовчед на д-р Александър Вълкович и д-р Георги Вълкович[1].

Родителите му се разделят и той остава да живее с майка си. Учи в гръцко училище, следва философия и медицина в Пиза, завършва Военното медициско училище в Цариград. През 1861 г. – след Хатихумаюна, е сред най-младите съучредители[2], а по-късно и председател на Елинистическото филологическо дружество в Константинопол, което е сред водещите и най-активните гръцки културни дружества от XIX и началото на XX век[3].

През 1865 година става главен инспектор на общественото здраве в Османската империя. Д-р Александрос Зойрос паша е лекар на султан Абдул Азис, както и на наследниците му Мурад V и Абдул Хамид II. През 1886 г. е изпратен от османското правителство на обучение в лабораторията на Луи Пастьор в Париж. Завърнал се в Цариград, оглавява новоткрития през 1893 г. Османски бактереологичен институт. Има големи заслуги в изолирането на противобясната ваксина, подготвя редица специалисти в областта на бактериологията, участва в медицински конгреси заедно с проф. Аристидис бей, включително в Рим през 1911 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. dianakolarova.blogspot.bg
  2. Méropi Anastassiadou, Les Grecs d'Istanbul au XIXe siècle, стр. 319
  3. THE LIBRARY OF THE GREEK PHILOLOGICAL SOCIETY OF CONSTANTINOPLE

Допълнително четиво[редактиране | редактиране на кода]