Александър Померанцев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александър Померанцев
Александр Никанорович Померанцев
руски архитект

Роден
Починал
1918 г. (68 г.)

Националност Флаг на Русия Русия
Образование Московско училище за живопис, скулптура и архитектура
Александър Померанцев в Общомедия

Александър Никанорович Померанцев (на руски: Александр Никанорович Померанцев) е руски архитект, новатор и просветен деятел.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 30 декември 1849 година в Москва, Русия. Получава висше образование в Петербургската художествена академия, която завършва със златен медал и стипендия за чужбина. Прекарва годините от 1879 до 1887 във Франция, Швейцария и Италия, където има възможност да проектира и строи. В Палермо създава „Капелла Паладиана“ в духа на нормано-сицилианската аритектура. Получава званието „академичен архитект“ и скоро след това става професор в Художествената академия в Петербург.

От 1889 до 1899 г. е ректор на Академията. През 1894 – 1896 г. строи „Верхние торговые ряды“ в Москва, уникално за времето си здание, в което се съчетават „руският стил“ с най-новите метални конструкции. Плановата схема е също модерна, свидетелство за което е фактът, че и днес обектът остава център на търговията в централната част на Древна Москва. Строи и павилиони и халета в Нижни Новгород и участва в оформлението на площите и сградите на Нижегородския панаир, известен в цял свят.

В църковните сгради, които проектира и строи, той спазва традиционните правила на православието, като ги съчетава умело с модерното за началото на ХХ век пространствено мислене.

През 1882 година княз Александър I Батенберг му възлага строежа на софийския храм-паметник „Свети Александър Невски“.

Умира през 1918 година в Санкт-Петербург на 68-годишна възраст.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия на българското изобразително изкуство, том 2, Издателство на БАН, София, 1987