Алкет II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Алкет.

Алкет II
Роден
Починал

РелигияРелигия в Древна Гърция
Семейство
РодЕакиди
БащаАриб
МайкаТроада (Епир)
Братя/сестриЕакид

Алкет II (на старогръцки: Ἀλκέτας, Alketas II, † 308 пр.н.е. или 307 пр.н.е.) е цар на молосите и хегемон на епиротите в Античен Епир от династията на Еакидите от 313 до 307 пр.н.е. Той е първи братовчед по майчина линия на Александър Велики и чичо на Пир по бащина линия.

Той е големият син на цар Ариб и на Троас, дъщеря на Неоптолем I. Алкет II е по-голям брат на Еакид. Баща му го лишава от наследството на трона в полза на Еакид и го изгонва от страната.

След смъртта на Еакид през 313 пр.н.е. в битка против Касандър от Македония, Алкет е извикан обратно и става цар в Епир. Касандър продължава войната против Епир, но след това през 312 пр.н.е. се съюзява с Алкет. Епиротите са възмутени от жестокото управление на Алкет II и го убиват през 308 или 307 пр.н.е. заедно с двата му сина. Наследник става Пир, 12-годишният син на Еакид, който спечелва трона с помощта на баща му осиновител Главкия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Julius Kaerst, Alketas 4. In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band I,2, Stuttgart 1894, Sp. 1514.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]