Алфред Шарп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Сър Арфред Шарп (на английски Alfred Sharpe) (19 май 1853, Ланкастър – 10 декември 1935) английски професионален ловец, колониален администратор.

Шарп започва своята професионална кариета като колониален администратор на о-вите Фиджи и през 1890 заминава за британската колония Нясаленд, където няколко години работи съвместно с английския колониален деец Сесил Роудс и британския консул в Нясаленд сър Хари Джонстън. Още с пристигането си в Нясаленд Шарп е изпратен на север към богатата на мед и злато област Катанга, за която основателни претенции имат белгийците. Той успява да ликвидира голямото „бяло петно“ на картата на Африка, като изследва басейна на река Луангва (ляв приток на Замбези) и района на езерото Мверу в басейна на Конго. През следващите години Шарп продължава ловуването, изследването и колонизирането на днешните североизточни части на Замбия (тогава Северна Родезия) и територията на Малави.

През 1896 е назначен за британски комисар в Нясаленд, като води успешна колониална политика и сключва няколко „договора“ с местни вождове, които продават демята си на англичаните. През 1899 под негово ръководсто е проведена голяма наказателна експедиция на северозапад от езерото Малави и окончателно е подчинена територията на вожда Мвата Казембе в Североизточна Замбия.

Шарп остава на поста британски комисар на Нясаленд до 1907, когато се пенсионира и се отдава на писане на статие и изнасяне на лекции за Централна Африка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, М., 1973., стр. 392. http://www.ozon.ru/context/detail/id/2279370/

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Alfred Sharpe“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.