Американската мечта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за феномена. За филма вижте Американски мечти.

Статуята на свободата е символ на американската мечта
Атентатите от 11 септември 2001 г. се развиват на живо досущ като по холивудски филмов сценарий на романа "Вечер във Византия"

Американската мечта (на английски: American Dream) е едновременно обществен феномен, идеал за живота в Съединените щати и клише.

Проповядваният и същевременно пропагандиран след обявяване на независимостта на САЩ идеал от бащите на нацията се свързва преимуществено със свободата, която включва към себе си обещание за просперитет и успех за всички. На базата на идеите, изразени в Декларацията за независимост се формира и идеалът, изведен за първи път от Джеймс Адамс.

В зависимост от контекста може да се влага различен смисъл и съдържание в понятието "американска мечта". То търпи развитие във времето, като най-често се използва за обозначаване на висок стандарт на живот, слава или известност която носи и финансови дивиденти, но може да означава и интелектуален живот. Свързани понятия към американската мечта са индивидуалната или лична свобода и частната стопанска инициатива. Идеята за американската мечта е тясно обвързана с понятието за «self-made person», т.е. човекът, който има възможност благодарение на своя упорито полаган труд да успее в живота.

Идеята за американската мечта често е свързвана най-вече с имигрантите, отишли в Съединените щати в търсене на по-добър живот. Също така, идеята за американската мечта има и една определено негативна конотация - като на един събирателен, но измамен по съществото си образ, налагащ в съзнанието на чужденеца ценностна система, в замяна на съществуваща такава, т.е. на подмяна на предходните ценностти с нови такива, но в деструктивен план за съществуващите общности. В този смисъл американската мечта изглежда като модел на щастието в потребителското общество, асоцииращ се със Съединените щати и експанзивната им поп(улярна) култура.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Американската мечта възниква с обявяване независимостта на 13-те колонии от Великобритания. Събитието се случва в навечерието на Великата френска революция и с подкрепата на абсолютисткия режим във Франция, която се явява основен политически опонент на морската световна сила по това време.

Наполеон Бонапарт се съгласява да продаде "изгодно и за двете страни" Френска Луизиана на независимите щати, като с парите от сделката финансира Наполеоновите войни. Придобили увереност от териториалното си и демографско разширение, САЩ обявяват доктрината "Монро" във връзка с възстановения от Свещения съюз ред в Европа.

През 20 век, САЩ се явяват главен победител в двата горещи и студения световни конфликти, което ги определя от някои геополитически анализатори като единствената световна суперсила, а света през американските очи изглежда еднополюсен (виж "баланс на силите").

През 21 век, след атентатите от 11 септември 2001 г. и последвалите ги война в Ирак и Афганистан започва отново да се говори за края на американската мечта, както след Голямата депресия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Американская мечта“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.