Ангел Недев Карагьозов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ангел Недев Карагьозов
бизнесмен

Ангел Недев Карагьозов е изтъкнат търговец и общественик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ангел Недев Карагьозов е роден около 1830 г. Негоният баща Недьо Карагьозов е търговец от с. Присово. Ангел е по-малък брат на фабриканта Стефан Карагьозов и Никола Карагьозов. Първоначало образование получава в Търново, след което учи търговия в Генуа.

Заедно със своите братя развиват успешна търговия в Търново и имат търговска кантора в Цариград.

Заслуги[редактиране | редактиране на кода]

Освен чисто икономическите заслуги за развитие на търговията в Търново, Ангел Карагьозов има голям принос за развитие фабриката на Иван Калпазанов в Габрово.

Ангел е чичо на известния и изтъкнат Васил Карагьозов. След смъртта на Иван Калпазанов, семейството е искало да затвори фабриката и да отдаде помещенията под наем. Тогава се намесва Ангел и съветва своя племенник Васил да не прекъсват „това що вече е наченато и дава резултати“. Той поема отговорността да даде средства, ако се наложи и да съветва Васил в работата. След този разговор Васил Карагьозов събира всичките роднини на Иван Калпазанов, семейството му от Габрово и София, и им излага своето мнение. Те го приемат и единодушно упълномощават Васил Карагьозов за директор, защото познава работата още от създаването на фабриката. На третия ден след кончината на своя многообичан тъст, Васил Карагьозов уведомява властите в България и в Турция, че Иван Калпазанов „се е споминал, но името ще остане завинаги живо!“ Действително през годините Ангел Карагьозов дава средства на своя племенник, които той използва за оборотен капитал, както и безценни съвети.

Благодарение деловата мъдрост на Ангел Карагьозов и умелото управление на Васил Карагьозов фабриката просъществува до Национализацията.

Наследници[редактиране | редактиране на кода]

Ангел Карагьозов е дядо на Ангел Димитров Карагьозов (1875 – 1961), юрист в София, председател ВКС, Министър на правосъдието.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Писмо на Васил Карагьозов до Свищов от 27 октомври 1905 г.
  • Карагьозов Божидар, „С поглед към Европа“, в-к „Габрово днес“, бр. 22 / 5 април 1991 г.
  • инж. Карагьозова Веселинка,”Биографична справка за Васил Карагьозов”, 2006 г.
  • Колева Ивелина, Колева Елена, "Васил Карагьозов – In memoriam", сп. „Минало“, бр.2/2008 г.,

с.88-96