Андрей Бабиш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Андрей Бабиш
Andrej Babiš
чешки политик
Andrej Babiš v roce 2020.jpg
30 януари 2020 г.
Роден

Етнос Словаци
Националност Чехия • Словакия
Учил в Икономически университет в Братислава
Политика
Партия АНО 2011
Министър-председател
13 декември 2017 – 17 декември 2021 г.
Семейство
Деца 4
Подпис Andrej Babiš - signature.svg
Уебсайт
Андрей Бабиш в Общомедия

Андрей Бабиш (на чешки: Andrej Babiš) е чешки политик и бизнесмен от словашки произход, назначен за министър-председател на Чехия на 6 декември 2017 г., а от 13 декември 2017 г. неговото правителство поема изцяло изпълнителната власт.[1] На 16 януари 2018 г. правителство на А. Бабиш получава отрицателен вот на доверие в долната камара на Чешкия парламент, но продължава да извършва персонални промени, което среща критика от страна на опозицията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 2 септември 1954 г. в Братислава, Чехословакия (дн. Словакия).

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

От 29 януари 2014 г. до 24 май 2017 г. – министър на финансите и първи заместник министър-председател на Чешката република.

Баща му е Стефан Бабиш. Той е работил като търговски консултант в ООН и е представлявал Чехословакия по време на преговорите по Общо споразумение за митата и търговията. Благодарение на това Андрей Бабиш учи в гимназия в Женева.

Завършил е Икономическия университет в Братислава, специализиран в международната търговия.

След като получава висше образование, работи в предприятието „PZO Chemapol Bratislava“. Той се присъединява към Комунистическата партия на Чехословакия през 1980 г. Според Словашкия институт за памет на народа, от 1982 г. до 1985 г. той е агент на Чехословашката служба за държавна сигурност „Стаб“. Бабиш отхвърля, че сътрудничи със специалните служби.

Майка му е Адриана Бабиш (1927 – 2008 г.), родена в село Ясин, което по това време е част от Чехословакия. В Ясин живее със семейството си до края на Втората световна война.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Чехия“         Портал „Чехия