Андрю Нг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Андрю Нг
吳恩達
Роден
18 април 1976 г. (47 г.)

Учил вУниверситет „Карнеги Мелън“
Масачузетски технологичен институт
Калифорнийски университет – Бъркли
Предприемаческа дейност
Работил вСтанфордски университет, Гугъл, Корсера, Байду
Семейство
Деца2

Уебсайтwww.andrewng.org
Андрю Нг в Общомедия

Андрю Ян-Так Нг (/ŋ̍/, на английски: Andrew Ng, на китайски: 吳恩達) е американски информатик и предприемач в сферата на технологиите, фокусиран върху машинното обучение и изкуствения интелект.[1] Нг е съосновател и ръководител на Google Brain и бивш главен учен в Baidu, изграждайки групата за изкуствен интелект на компанията до екип от няколко хиляди души.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Андрю Нг е роден през 1976 г. в Лондон, Обединеното кралство.

Нг е доцент в Станфордския университет (бивш доцент и директор на Лабораторията за изкуствен интелект на Станфорд, SAIL). Също пионер в онлайн образованието, Нг е съосновател на Coursera и deeplearning.ai.[3] Той успешно ръководи много предприятия за „демократизиране на дълбокото обучение“ и преподаването на над 2,5 милиона студенти чрез неговите курсове онлайн.[4][1] Той е един от най-известните и влиятелни информатици (компютърни учени) в света и обявен от списание „Time“ за един от 100-те най-влиятелни хора през 2012 г., и от „Fast Company“ за един от „най-креативните хора на 2014“.

През 2018 г. той стартира и в момента оглавява „AI Fund“, първоначално инвестиционен фонд от 175 милиона долара за подкрепа на стартиращи компании с изкуствен интелект. Той основава платформата „Landing AI“, която предоставя софтуерни услуги, задвижвани от изкуствен интелект, и която да даде възможност на занимаващите се с изкуствен интелект предприятия да се превърнат във водещи компании.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Тердиман, Даниел. Baidu's head of artificial intelligence is stepping down // Fast Company. Посетен на April 17, 2019.
  2. Мозур, Пол. A.I. Expert at Baidu, Andrew Ng, Resigns From Chinese Search Giant // The New York Times. March 22, 2017. Посетен на April 17, 2019.
  3. Нг, Андрю. Andrew Ng – Stanford University | Coursera // Coursera. Посетен на August 29, 2017.
  4. Andrew Ng at Amazon re:MARS 2019.
  5. Главна страница на Landing AI // Landing AI. Посетен на April 17, 2019.