Направо към съдържанието

Андрю Нг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Андрю Нг
吳恩達
20 септември 2017 г.
Роден
18 април 1976 г. (48 г.)

Учил вУниверситет „Карнеги Мелън“
Масачузетски технологичен институт
Калифорнийски университет – Бъркли
Предприемаческа дейност
Работил вСтанфордски университет, Гугъл, Корсера, Байду
Семейство
Деца2

Уебсайтwww.andrewng.org
Андрю Нг в Общомедия

Андрю Ян-Так Нг (/ŋ̍/, на английски: Andrew Ng, на китайски: 吳恩達) е американски информатик и предприемач в сферата на технологиите, фокусиран върху машинното обучение и изкуствения интелект.[1] Нг е съосновател и ръководител на Google Brain и бивш главен учен в Baidu, изграждайки групата за изкуствен интелект на компанията до екип от няколко хиляди души.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Андрю Нг е роден през 1976 г. в Лондон, Обединеното кралство.

Нг е доцент в Станфордския университет (бивш доцент и директор на Лабораторията за изкуствен интелект на Станфорд, SAIL). Също пионер в онлайн образованието, Нг е съосновател на Coursera и deeplearning.ai.[3] Той успешно ръководи много предприятия за „демократизиране на дълбокото обучение“ и преподаването на над 2,5 милиона студенти чрез неговите курсове онлайн.[4][1] Той е един от най-известните и влиятелни информатици (компютърни учени) в света и обявен от списание „Time“ за един от 100-те най-влиятелни хора през 2012 г., и от „Fast Company“ за един от „най-креативните хора на 2014“.

През 2018 г. той стартира и в момента оглавява „AI Fund“, първоначално инвестиционен фонд от 175 милиона долара за подкрепа на стартиращи компании с изкуствен интелект. Той основава платформата „Landing AI“, която предоставя софтуерни услуги, задвижвани от изкуствен интелект, и която да даде възможност на занимаващите се с изкуствен интелект предприятия да се превърнат във водещи компании.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Тердиман, Даниел. Baidu's head of artificial intelligence is stepping down // Fast Company. Посетен на April 17, 2019.
  2. Мозур, Пол. A.I. Expert at Baidu, Andrew Ng, Resigns From Chinese Search Giant // The New York Times. March 22, 2017. Посетен на April 17, 2019.
  3. Нг, Андрю. Andrew Ng – Stanford University | Coursera // Coursera. Посетен на August 29, 2017.
  4. Andrew Ng at Amazon re:MARS 2019.
  5. Главна страница на Landing AI // Landing AI. Посетен на April 17, 2019.