Анита Хегерланд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анита Хегерланд
норвежка поппевица
Родена
3 март 1961 г. (63 г.)
Активен периодот 1969 г.
Семейство
ПартньорМайк Олдфийлд (1987 – 1991)[1]

Уебсайтwww.anitahegerland.de

Анита Хегерланд (на норвежки: Anita Hegerland, правилен правопис на фамилията Хайерлан) е норвежка поп-певица. Известна е с кариерата, която прави в детските си години на скандинавския и немския музикален пазар, а също и с последващото сътрудничество с Майк Олдфийлд.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

На 8-годишна възраст Анита е открита от продуцента Фредрик Фрийс по време на коледно парти. През 1969 година изпява „Албертино“ и „Hvis jeg var en fugl“ („Ако бях птица“) – сингли, които излизат на самостоятелна 45-оборотна плоча. Нейната музикална кариера в скандинавските страни започва стремително през 1970 година с песента „Mitt Sommarlov“ (в превод „Моята лятна ваканция“). Песента прекарва 22 седмици в норвежката класацията за сингли, като през 2 от седмиците е на първо място, а също става и хит №1 в Швеция. През 1971 година издава сингъла „Schön ist es auf der Welt zu sein“ („Хубаво е да си на този свят“) с германския музикант Рой Блак. Песента е записана както на немски, така и на норвежки. От нея са продадени 2 милиона копия, като 1,3 млн. само в Германия,[2] а в Норвегия прекарва 30 седмици в класацията на синглите, достигайки до трето място.

Общо в детските си години Анита участва в 4 албума, които влизат в тази класация, като последният е от 1973 година. Тя е и сред финалистите на норвежкото състезание за излъчване на представител на Евровизия 1971. През 1980-те години участва като вокалистка в 2 продукции на Майк Олдфийлд: албума „Islands and Earth Moving“ и сингъла „Pictures in the Dark“.

Анита Хегерланд пее на песенния конкурс „Златния Орфей“ в България през 1970 г. Българската звукозаписна компания „Балкантон“ издава грамофонна плоча с песента ѝ „Албертино“, която е хит по онова време в България[3].

От Олдфийлд тя има 2 деца – Грета Мари (р. 1988) и Ноа Даниел (р. 1990)[4]. Двойката се разделя през 1991 г. и Анита се връща в Норвегия с двете си деца. Днес тя живее на остров Нешьоя, близо до Осло, с австралиеца Джок Лъвбенд, баща на третото ѝ дете, Кая (р. 1999 г.)[5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Anita Hegerland в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​