Анна-Мария Равнополска-Дийн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анна-Мария Равнополска-Дийн

Родена
Анна-Мария Равнополска-Дийн

Националност Флаг на България България
Образование Национална музикална академия
Професия арфистка
Музикална кариера
Инструменти арфа
Анна-Мария Равнополска-Дийн в Общомедия

Анна-Мария Йорданова Равнополска-Дийн (3 август 1960) е световноизвестен български и американски музикант – изпълнител на арфа, композитор, музикален педагог, музиколог и телевизионен водещ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

През 1982 г. завършва Българска държавна консерватория в София [1]. По-късно по препоръка на бележития испански арфист Никанор Цабалета е приета да учи при Лиана Паскуали, в Букурещ, която е ученичка на Марсел Турние. След изяви на международни конкурси е поканена да продължи по-нататъшното си обучение в САЩ от Сюзън Макдоналд, в Джулиърд Скул ъф Мюзик и Университета на Индиана в Блумингтън САЩ)[2]. Там, през 1991 г. завършва специализация за концертиращи музикални изпълнители и е наградена с „артист диплома“ [1] [3]) [4]. През 2002 г. защитава докторска дисертация на тема „Арфата като колористичен инструмент в началото на ХХ век“ [5] към Нов български университет[1], София (България).

Изпълнителска и преподавателска кариера[редактиране | редактиране на кода]

Анна-Мария Равнополска-Дийн с различни видове арфи

Дебютът ѝ на световната сцена започва като солист в международните арфови конкурси в Гарджилес, Мюнхен и Йерусалим. По време на специализацията си в САЩ, Равнополска-Дийн е забелязана от шоуто за млади таланти на нюйоркското радио WXQR, и е представена като един от изгряващите млади таланти на своето поколение.[6]

През 1991 г. става преподавател в Американския университет в България, където е хоноруван професор по музика [7].

През 1992 г. прави своя дебют и в камерната зала „Уейл“ в концертния център Карнеги Хол, Ню Йорк[8]. Участва като солист и специален гост на международни арфови конгреси във Виена, Копенхаген, Сиатъл, Прага, Женева.[9] Свири също така в престижни европейски зали като Сал Поарел, Нанси, Франция, в Гастайг, Мюнхен [10].

След завръщането си от САЩ в България развива активна концертна дейност и представя на българска сцена богат репертоар от класически арфови произведения, както и много нови творби на чужди и български композитори.

Редица видни български композитори ѝ посвещават нови произведения сред тях са Лазар Николов, Димитър Сагаев, Симеон Пиронков, Драганова. Димитър Сагаев пише за нея две ноктюрни. Димитър Христов ѝ посвещава серия от 24 етюда за арфа. По късно, Равнополска-Дийн има честта да представи Христов с цялата серия етюди на самостоятелен концерт по-случай 75-ия му рожден ден през 2008 г.[11]

На 13 юни във Видинската зала на филхармонията, а на 14 юни 2008 г. в зала „България“, Равнополска-Дийн участва като солист при представянето на рядко изпълнявания „Концерт за арфа и оркестър“ на Карл Райнеке с Видинската държавна филхармония, под диригенството на Ханс Петер Оксенхофер [12].

Освен на като класически арфист Равнополска-Дийн има изяви на пиано, парагвайска арфа, различни видове келтски и ирландски арфи, както и на финландската цитра кантеле. В репертоара ѝ влизат както класически произведения за арфа, така и джаз, поп и фолклор.

Композиторска дейност[редактиране | редактиране на кода]

Кариерата си като композитор Равнополска-Дийн започва с пиеси за арфа и пиано. Първата ѝ композиция, „Импровизация“ за арфа е написана през 2003. Пише серия от творби вдъхновени от поезията хайку за арфа [13]. По-късно твори и композиции за арфа и глас, арфа и флейта, пиано, пиано на четири ръце. През 2010 г. квартет „Хорс“ изпълняват първия ѝ струнен квартет „Ищван“[14]. Постепенно интересът ѝ към джаза проличава в творчеството ѝ и така се появява джаз триото „Just Like This“ за пиано, саксофон и ударни, композицията „Circus“ за джаз бенд, изпълнен от Благоевградския джаз бенд.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

 • Bulgarian Harp Favorites, Arpa d’oro, CD 2003
 • Legende: French Music for Harp, Gega CD, 1999
 • Harpist at the Opera (honoring the Donizetti bicentennial), Arpa d'oro CD, 1997
 • Harps of the Americas (Paraguayan and pedal harps), Arpa d'oro CD, 1996
 • Erich Schubert Pop Harp Festival, Gega CD, 1994
 • A Harpist's Invitation to the Dance, Gega CD, 1992

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
 1. а б в ((en)) Представяне на преподавателите на АУБГ. // Американски университет в България. Посетен на 18 юни 2009.
 2. smw2008.free.bg
 3. ((en)) Представяне на Artist Diploma Program. // Indiana University Bloomington. Посетен на 18 юни 2009.
 4. Представяне на преподавателите на АУБГ. // Американски университет в България. Посетен на 18 юни 2009.
 5. Защитени дисертации през 2002 г.. // Виртуален инфо център за докторанти. Посетен на 18 юни 2009.
 6. smw2008.free.bg
 7. ((en)) Представяне на преподавателите на АУБГ. // Американски университет в България. Посетен на 1 януари 2010.
 8. New York Magazine, 1 юни 1992 г.
 9. smw2008.free.bg
 10. www.bgsever.info
 11. www.kafene.bg
 12. Уникален концерт на Видинската филхармония: Български музиканти изпълняват за пръв път Райнике за арфа и оркестър. // Информационна агенция standartnews.com. Посетен на 18 юни 2009.
 13. kulturni-novini.info
 14. www.youtube.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]