Антео Замбони

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Антео Замбони
Anteo Zamboni
непълнолетен италиански анархист

Роден
Починал

Антео Замбони (на италиански: Anteo Zamboni) е млад италиански анархист, извършил неуспешно покушение срещу Бенито Мусолини, за което незабавно е линчуван от тълпата в Болоня на 31 октомври 1926 г.

Антео Замбони е тийнейджър (на 15 г.), когато умира от нанесения му побой и прободни рани, непосредствено след неуспешния опит да убие Дучето. Тази случка става повод Мусолини да въведе още по-драконовски законодателни мерки с репресии срещу политическите му противници, довели след себе си и до наложения авторитаризъм в и от държавата.

Антео Замбони произхожда от семейство на баща разорен печатар анархист, прегърнал анархизма като свое символ-верую, и обвиняващ фашизма за сполетелите го беди. Разбирайки за посещението на Мусолини в Болоня на 31 октомври 1926 г. за откриването на стадиона „Литориале“ и за тържественото отбелязване на четвъртата годишнина от идването на фашистката партия на власт в Италия, Антео решава, че моментът е крайно подходящ да ликвидира физически омразния му фашистки водач. Подробности около плана му така или иначе не стават известни, понеже Замбони незабавно е линчуван от тълпата, още преди италианската полиция да успее да го изтръгне от ръцете ѝ с цел да снеме показанията му за участието му в евентуален заговор срещу властта. Животът на Мусолини е спасен благодарение на хладнокръвната незабавна реакция на полицейския сержант Винченцо Аклави, който, виждайки протегнатата за стрелба ръка на Замбони, я удря отмествайки изстрела му срещу Мусолини във въздуха.

В последвалия процес за опита за убийство на държавния глава, бащата и лелята на младия анархист са осъдени на по 30 години лишаване от свобода, затова, че признават и не отричат, че са въздействали идеологически и психически на младия Антео Замбони за престъпните му намерения. Впоследствие самият Мусолини помилва най-близките роднини на младия атентатор „с цел да не ги превръща в мъченици“, а папа Пий XI осъжда нападението.

Разследването на атентата за заговор, най-вече поради смъртта на Антео Замбони, не разкрива такъв. Независимо от това, и фашисткият режим в страната по идеологически съображения, леви и десни в Италия след края на Втората световна война, отново подемат съмнението. То за левите почива най-вече на една художествена измислица от филма „Любов и анархия“ от 1973 г., в който Лина Вертмюлер играейки проститутката „Саломе“, разказва как „оръжието на престъплението“ било хвърлено в краката на невинния млад анархист Антео Замбони от таен агент на полицията, с цел фашисткият режим да се разправи безжалостно без съд и присъда с 120 изявени политически италиански леви активисти.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Anteo Zamboni“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.