Антония Първанова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Антония Първанова
български политик
Антония Първанова 
Родена: 26 април 1962 г. (55 г.)
Народен представител в:
XXXIX НС   XL НС   

Антония Стефанова Първанова e български политик. Лидер на НДСВ и бивш евродепутат от листата на НДСВ. Тя е в топ 10 на най-активните евродепутати [1]. На изборите през май 2014 тя не успява да стане евродепутат отново.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Добрич на 26 април 1962 г. Завършва Езикова гимназия „Гео Милев” с английски и немски език в Добрич, висше образование по „Медицина“ във Варна, следващи курсове по „Здравен мениджмънт“ във Варна, „Обществено здраве“ в Маастрихт, Нидерландия и „Здравна политика“ в Англия. Работи като педиатър, експерт и изследовател в областта на управлението на здравеопазването.

Народно събрание[редактиране | редактиране на кода]

През 2001 и 2005 г. е избрана за член на Народното събрание от НДСВ. Заместник-председател е на Комисията по здравеопазване. Инициатор на идеята за създаване на фонд „Ин витро”.

Европейски парламент[редактиране | редактиране на кода]

Определена е за наблюдател от България в Европейския парламент (2005).

Избрана е за член на Европейския парламент през 2009 г. Като негов член е избрана за заместник-председател на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Тя е координатор на АЛДЕ в Комисията за правата на жените и равенството между половете, заместник-предсeдател на Комисията по енергетика и водни ресурси в Евро-средиземноморската парламентарна асамблея, член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите, Делегацията за връзки с Канада, Делегацията в Евро-средиземноморската парламентарна асамблея, Делегацията за връзки с държавите от Машрак, Делегацията за връзки с Иран.

„Евродепутат за 2010“[редактиране | редактиране на кода]

Д-р Антония Първанова е първият български член на Европейския парламент, който е избран от колегите си за „Евродепутат на годината”, считано за 2010 г.[2].

Първа година евродепутат[редактиране | редактиране на кода]

В сайта на Антония Първанова е публикуван годишният доклад за дейността Ѝ за първата година от мандата Ѝ като евродепутат:

"В края на последната пленарна сесия на Европейския парламент за 2010 година данните за дейността на д-р Антония Първанова сочат, че постоянната ѝ ангажираност и активна роля от началото на мандата я поставят на челно място сред най-активните евродепутати. Тя е изготвила 40 поправки по доклади, 19 парламентарни въпроса и е направила 23 изказвания в пленарна зала.

Работата на д-р Първанова бе високо оценена на европейско ниво - тя получи наградата „Евродепутат за 2010 година”.

Някои от нейните основни дейности и постижения са:

Повече права за пациентите и по-добро здравеопазване в Европа

Д-р Първанова изигра решаваща роля при постигането на споразумение на второ четене със Съвета и Европейската комисия относно бъдещата директива за правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване. В качеството си на главен докладчик за групата на АЛДЕ, тя твърдо заяви подкрепата си за гарантиране на правна сигурност и по-добро здравно обслужване на пациентите в Европа, както и за по-нататъшен напредък в сферата на електронното здравеопазване и оценката на технологиите в здравеопазването. Благодарение на нейния принос, Съвета и Комисията приеха специфични разпоредби, които улесняват пациентите, страдащи от редки заболявания.

Тя положи сериозни усилия в дебата по доклада за намаляване на неравнопоставеността в здравеопазването в Европа, като настоява за по-нататъшни действия на европейско ниво. Също така бе активно ангажирана с разработването на доклада на Европейския парламент за болестта на Алцхаймер, както и доклада за овладяването на избухналата през 2009 грипна епидемия H1N1.

Д-р Първанова организира и председателства серия от събития, представящи приоритетите в здравеопазването на европейско ниво, особено в сферата на здравния мениджмънт, електронното здравеопазване, мускулно-скелетните заболявания и оценката на технологиите в здравеопазването.

Права на жените в Европа и борба срещу трафика на хора

Д-р Първанова бе един от водещите участници в дебата, свързан с директивата за бременните работнички, която въвежда общи разпоредби в Европа за отпуска по майчинство. Нейната роля бе решаваща при приемането на позицията на Европейския парламент на първо четене - тя настоява за 20 седмици пълни обезщетения за всички майки в Европа.

Парламентът одобри Директивата за борба с трафика на хора, по която д-р Първанова бе главен докладчик за групата на АЛДЕ. Д-р Първанова предложи създаването на Европейски координатор за борба с трафика на хора, както и засилени съвместни действия и координация на полиция, прокуратура и съдебна власт и ефективно справяне с трафика на жени с цел проституция и на деца с цел незаконно осиновяване като форма на организирана престъпност.

Като координатор за групата на АЛДЕ, д-р Първанова продължава да е активно ангажирана по докладите, обсъждани в момента в комисията по правата на жените, най-вече относно бъдещата директива за борба със сексуалното малтретиране, сексуалната експлоатация на деца и детската порнография, както и доклада за насилието над жени.

Делегации на ЕС и отношения с трети страни

Като член на Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, д-р Първанова изготви доклад за защитата на морската среда в Средиземноморието, който тя представи пред Комисията по енергетика, околна среда и водите в качеството си на вицепрезидент на тази комисия. Тя участва активно в дискусиите и дебатите относно мирния процес в Близкия изток и правата на жените в конфликтни зони.

Като член на Делегацията на Европейския парламент за връзки с Канада, д-р Първанова повдигна въпроса за проблема с визовите изисквания за българските граждани от името на Европейския парламент пред Канадския сенат и правителство. Д-р Първанова продължава действията за равноправно отношение към всички граждани на ЕС и за премахване на визовите изисквания към българите. Тя инициира писмена декларация и устен въпрос в пленарна зала по темата."

Втора година евродепутат[редактиране | редактиране на кода]

В сайта на Антония Първанова е публикуван годишният доклад за дейността ѝ за първата година от мандата ѝ като евродепутат:

"Две години след като д-р Антония Първанова бе избрана за евродепутат, статистическите данни на ЕП я поставят на първо място по активност сред българските евродепутати.

През изминалите 12 месеца:

 • тя е присъствала в 93% от всички заседания на ЕП,
 • участвала е в подготовката на 51 доклада за трите комисии, в които членува,
 • внесла е над 200 поправки,
 • в съавторство със свои колеги, е внесла 10 резолюции и 2 писмени декларации,
 • била е докладчик в сянка за АЛДЕ по 20 доклада.

Заместник-председателят на либералите се възползва от контролните си правомощия и внесе 39 парламентарни въпроса от началото на мандати си през 2009 година.

Д-р Първанова застана начело с предложения за нови идеи за дебати в ЕП като домакин на множество конференции, семинари и работни срещи. Тя бе основен лектор в редица конференции на високо равнище, организирани от европейски и международни институции и организации.

Обществено здраве и здравеопазване

Приносът на д-р Антония Първанова в областта на здравеопазването на ниво ЕС бе високо оценен от нейните колеги. През месец октомври 2010 година тя получи престижната награда - Евродепутат на годината в областта на здравеопазването. Тя е и първият български евродепутат, награден с това отличие.

В качеството си на член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, евродепутатът бе инициатор за изготвянето на Директива за права на пациентите при трансгранично здравно обслужване, която бе приета през януари. Още през 2007 година, със стартирането на кампанията "Права на пациентите в ЕС" тя отвори път пред гражданите, нуждаещи се от лечение в друга държава-членка.

Д-р Първанова продължи да води дебатите по ключови здравни въпроси с пряк ефект върху здравето и безопасността на гражданите и пациентите в Европа и в България. Това са борбата с фалшивите лекарства, Европейската инициатива за лечение на Алцхаймер и стратегията за противодействие на разпространението на СПИН/ХИВ в ЕС и съседните държави.

Водеща бе ролята на българския евродепутат и в дебатите, свързани с Партньорство за европейски иновации в областта на активното и здравословно стареене. Тя призова за интегрирана здравна стратегия, която да адресира предизвикателствата пред застаряващото население.

Управлението и поддържането на европейските медицински специалисти, както и нуждата от гарантиране на равен достъп до безопасно и качествено здравеопазване, са едни от основните приоритети на д-р Първанова, които тя ще продължи да защитава при обсъждането на нови европейски законодателни актове.

Права на жените и равенство между половете

Като член на Комисията по правата на жените и равенството на половете, д-р Антония Първанова работи активно за борбата с насилието срещу жените, половата дискриминацията във всичките ѝ форми и единно заплащане на мъжете и жените.

Тя участва в изготвянето и обсъжданията на Директивата за борба с трафика на хора и защита на жертвите на трафик, която бе приета в края на миналата година.

Д-р Първанова изигра водеща роля в подготовката на доклад на ЕП за борба с насилието над жени, в който се настоява за европейска стратегия и директива. В допълнение, тя внесе резолюция срещу употребата на сексуално насилие по време на революциите в Северна Африка и Близкия изток.

В качеството си на вицепрезидент на международната организация „Жени-Лидери в Европа”, д-р Първанова продължи да работи за участието на повече жени в управлението на компании и организации. Тя допринесе за приемането на доклада на ЕП - "Жените в управлението на бизнеса", в който евродепутатите призоваха за по-голямо участие на жените в бордовете на европейските компании.

Политика за храните и защита на потребителите

Като член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, д-р Първанова продължи активното си участие в обсъжданията на споразумението за Потребителската информация за храните, в което се определят нови правила за етикирането на хранителните продукти.

Д-р Първанова огласи пред изследователската общност съмненията си, свързани с потенциалните рискове за здравето, особено на бременни жени, от употребата на Аспартам - добавка, присъстваща в голяма част от хранителните продукти и напитки. В отговор на нейното искане, ЕК стартира преразглеждане на досието за безопасността на Аспартама, което се очаква да приключи в края на 2012.

Д-р Първанова участва активно и в обсъжданията на доклада за универсалните услуги и телефона за спешни повиквания 112. Тя призова за въвеждане на мерки, целящи увеличаване на осведомеността на гражданите за ползите от единния европейски телефон за спешни повиквания.

След подновяването на парламентарната дейност през есента, д-р Първанова ще продължи да защитава правата на потребителите, след като наскоро бе избрана за докладчик за правата на пътниците, ползващи въздушен транспорт в Европа.

Енергийна стратегия и опазване на околната среда

Антония Първанова продължи да работи по въпросите за опазване на околната среда и по-специално по въпросите за ядрените отпадъци.

Като съдокладчик по доклада за отработеното гориво и радиоактивните отпадъци, тя предложи увеличаване на финансирането на повече научни изследвания в тази област и акцентира върху нуждата да се гарантира дългосрочната безопасност за складирането им.

Д-р Първанова бе измежду най-активните евродепутати по време на дебатите по предложението на ЕК за нова Директива за контрол на опасностите от големи аварии, които включват опасни вещества. Тя настоя за въвеждане на стриктен контрол на химическите предприятия в ЕС при работа с опасни отпадъци, за да се гарантира безопасността и здравето на хората и защита на околната среда.

Един от основните приоритети на д-р Първанова в тази област бе проблемът с изхвърлянето на пластмасови отпадъци в морските басейни. Освен организираните семинари и изслушвания на експерти, д-р Първанова предложи проект за оценка на възможностите за пречистване на морските басейни, включително и Черно море, от пластмасови отпадъци на стойност 1 милион евро, който бе одобрен от ЕК.

Международни отношения и евро-средиземноморска политика

Като член на делегацията на Евро-средиземноморската парламентарна асамблея, заместник-председател на Комисията по енергетика, околна среда и води и член на Комисията за правата на жените и равенство на половете, д-р Антония Първанова изготви доклад за защита на средиземноморската околна среда и поднови дебата за енергийната сигурност в региона.

Внимателно следейки събитията в Близкия изток, като евродепутат участва в редица дебати в пленарна зала във връзка със ситуацията в Арабския свят. Тя постави въпроса за сигурността и рисковете в региона пред Върховния представител на ЕС - Катрин Аштън и бе домакин на вечеря на най-високо ниво във Вашингтон на тема енергийна сигурност като част от световния форум, организиран от Американската Еврейска Комисия.

След проведените множество срещи във Вашингтон през май 2010 година, д-р Първанова се присъедини към Международния форум за вътрешен ред и сигурност - международна група, съставена от парламентаристи от Америка, Европа и Близкия изток, създадена, за да се стартира дебат и да се укрепи сътрудничеството в тази област. Българският евродепутат подготвя работна група в ЕП за дискусия по темата за глобалния тероризъм."

Основни приоритети[редактиране | редактиране на кода]

Основни приоритети в сферата на здравеопазването [3]
 • Повече права за пациентите: достъпна, високо квалифицирана и сигурна медицинска грижа за всички европейски граждани, възможност за трансгранично здравно обслужване
 • Солидарност и иновации в здравеопазването в отговор на нуждите на застаряващото население в Европа
 • Устойчиво планиране на работната сила в здравния сектор в страните-членки
 • Използване на възможностите на електронното здравеопазване за по-качествени медицински услуги за хронично болните и подобряване на достъпа до високотехнологично здравеопазване
 • Качествени и безопасни лекарства, информация за пациентите по отношение на основните и странични действия на лекарствата
 • Борба с фалшивите лекарства за защита на потребителите
Основни приоритети в сферата на правата на жените и равенство на половете
 • Борба с трафика на хора
 • Кампания срещу насилието срещу жените
 • Премахване на разликите в заплащането между мъжете и жените
 • Намаляване на бедността сред жените и за постигане на устойчиви пенсионни системи
 • Постигане на социална интеграция на жените от етническите малцинства
 • Постигане на справедливо заплащане на жените в майчинство
 • Участие на повече жени на ръководни позиции
 • Конкретни мерки срещу сексуалното малтретиране на децата и детската порнография
 • Инициатор е на кампанията „Без лице”, чиято цел е предотвратяване случаите на насилие срещу жените, заливани с киселини в България, оказване на помощ за физическото и психическо възстановяване, както и юридическа помощ на жертвите
Работи активно за премахване на визовия режим за България, Чехия и Румъния от страна на Канада и САЩ
 • Инициира и внесе писмена декларация в ЕП, в която се настоява Европейската комисия, както и Съвета на ЕС да увеличат политическия натиск срещу правителствата на САЩ и Канада за равно третиране на всички граждани на Общността
 • Участва в среща с делегация на членове на Канадската комисия за международна търговия в Страсбург
 • Участва в Международната парламентарна среща ЕС-Канада в Отава и специално повдигна въпроса пред Канадския парламент"

През 2014 не успява да стена отново евродепутат.

Дейност в НДСВ[редактиране | редактиране на кода]

Антония Първанова става член на Национално движение за стабилност и възход след участието си в политическите акции на Българския Великден.

Член е на Политическия съвет на НДСВ. Участвала е в кампанията за изборите за кмет на София през 2007, като кандидатурата ѝ е била издигната от НДСВ.

Избрана е за председател на партията НДСВ на извънредния конгрес на 27 октомври 2013 г.[4] Поема поста от оттеглилата се заради изборната загуба Христина Христова.

Европейският еврейски съюз (EJU)[редактиране | редактиране на кода]

Антония Първанова е член на първият по рода си Европейски еврейски парламент (EJP), описан като нов и иновативен форум за изразяване на мисли, вярвания и идеи, както и тревогите на европейските евреи. На 16-ти февруари 2012 год. в сградата на Европейския парламент в Брюксел, се проведе първото заседание на избраните 120 членове, които представляват 47 страни. Те са били избрани от над 400 000 души от Източна, Централна и Западна Европа, които гласували онлайн и показали безпрецедентен интерес в търсенето из целия континент за нова, свежа, актуална, прозрачна и демократично избрана организация в Европа. Организацията, която инициира създаването на този парламент е Европейският еврейски съюз (EJU). Сред избраните членове са няколко добре известни водещи фигури на европейските евреи, като например Пиер Беснаину от Франция, Чефи Йосеф Камхи от Турция, Натан Гелбарт от Германия, Оливер Мисчон от Великобритания, Жоел Рибинфелт от Белгия, както и значителен брой млади нововъзникващи личности и лидери.

Антония Първанова, която е активен член на организацията Европейски приятели на Израел, е изнасяла доклади и е участвала нееднократно в работата на Американско-израелския конгрес, както и на Американско-израелския комитет по обществени въпроси. Това са били двете най-големи организации, които обсъждат проблемите на еврейската общност и обединяват евреите от цял свят, които ги подкрепят.

Във встъпителното си обръщение към учредителното заседание от името на Европейския парламент Антония Първанова приветства „историческото“ събрание, което тя каза, „ще отбележи бъдещето на евреите в Европа и извън нея. Членовете на парламента са хора с различен произход от различни еврейски общности. Техният общ знаменател е тяхната еврейска идентичност и страст за задълбочаване на еврейските интереси в международен мащаб, т.е. – ционизъм.

На тази среща тогава се подчерта анти-семитизма и легитимността на Израел, а също така насърчаването на еврейските ценности и отварянето към други общности сред тези предизвикателства. Идеята на Европейския еврейски парламент дойде директно от израелския бивш президент Шимон Перес, който прогнозира успеха на тази нова структура. Парламентът е със седалище в Брюксел, където ще се провеждат годишните редовни общи събрания.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Антония Първанова има 2 дъщери от брака си с д-р Красимир Първанов.

За нея се твърди, че е "една от малкото познавачки на висшата мода" [5] сред жените политици в България.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]