Антоновски рид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антоновски рид
(Антоновски височини)
43.142° с. ш. 26.12° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
МестоположениеБългария (Област Търговище, област Велико Търново)
Част отПредбалкан
Най-висок връхЛягулите
Надм. височина531,7 m
Подробна карта
Подробна карта

Антоновския рид (или Антоновски височини) е нископланински рид във външната структурна ивица на Източния Предбалкан, области Търговище и Велико Търново, разположен между долините на реките Стара река и Голяма река.

Издига се източно от долината на Стара река, която го отделя от разположеното на запад изолирано възвишение Романа. На северозапад, север и изток достига до долината на Голяма река, която го отделя съответно от най-източните части на Драгановските височини, най-южните части на Поповските височини и платовидната земя Кедикбалкан. Тук по северното им подножие преминава условната граница между Източната Дунавска равнина и Източния Предбалкан. На юг долината на река Карадере го отделя от историко-географската област Сланник.

Дължината на рида от югозапад на североизток е около 25 км, и ширина до 10 км. Общата му площ е около 30 км2. Билото е плоско и заравнено, а най-високата точка е връх Лягулите (531,7 м), разположен в централната му част, на около 500 м северно от село Девино. Рида е изграден от нагънати песъчливи и мергелни долнокредни скални пластове. Почвите са сиви горски, а горите, предимно от дъб и цер, заемат ограничени площи.

В средата на височините е разположен град Антоново, а около него15-20 села, по-големи от които са: Семерци и МоравицаОбласт Търговище) и Ново градищеОбласт Велико Търново)

Антоновските височини се пресичат от три пътя от Държавната пътна мрежа:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]