Ан Бронте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ан Бронте
Ан Бронте, портрет от Шарлот Бронте, 1834
Ан Бронте, портрет от Шарлот Бронте, 1834
Родена17 януари 1820
Починала28 май 1849
Скарбъроу, Англия
Жанрроман, поезия
Направлениереализъм
Подпис
Уебсайт
Ан Бронте в Общомедия

Ан Бронте (на английски: Anne Brontë) е английска писателка, автор на романа „Тайнствената непозната“ и сестра на Шарлот Бронте и Емили Бронте.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ан Бронте е родена в семейството на бедния селски пастор Патрик Бронте. Той става англикански свещеник и се установява в Хоуърт, Северна Англия. Там се раждат неговите шест деца – син и пет дъщери. На 15 септември 1821 г. майката Мария Бронте умира, като оставя децата си на грижите на сестра си Елизабет Бренуел. През август 1824 г. бащата изпраща четирите най-големи дъщери в благотворителното училище „Коуън Бридж“. Условията в училището, където се подготвяли гувернантки, били ужасни – в него умират от туберкулоза двете най-големи сестри Мария (родена 1814 г.) и Елизабет (1815 г.). Бащата прибира обратно в дома си болните Шарлот и Емили. Впоследствие Шарлот учи в платен пансион, а Емили и Ан получават домашно образование.

Всички деца на Патрик Бронте се опитват да пишат, като синът Бренуел и Шарлот се увличат и по рисуването. След завършването на пансиона Шарлот започва да преподава в него, а сестрите Емили и Ан стават гувернантки в заможни семейства.

През 1841 – 1845 г. Ан Бронте работи като гувернантка в семейство Робинсън, където брат ѝ е учител. Но след като той е уличен в скандална връзка с мисис Робинсън и двамата напускат службата си в семейството.

През 1846 г. сестрите Бронте публикуват сборник със стихове под псевдонима братя Бел (Шарлот – Карър, Емили – Елис, Ан – Ектън). През 1847 г. под същите имена сестрите изпращат в Лондон ръкописи на романи. Романът на Емили Бронте „Брулени хълмове“ и на Ан Монте – „Агнес Грей“ са приети, а романът на Шарлот Бронте „Учителят“ е отхвърлен от издателството. В основата на романа „Агнес Грей“ са преживяванията на Ан Бронте като гувернантка и той носи силен автобиографичен оттенък.

На 16 октомври 1847 г. е публикуван романът на Шарлот Бронте „Джейн Еър“. Книгата, написана с искреност и страст, покорява читателите и донася на автора ѝ шумен успех.

Слухът за това, че братята Бел не съществуват и че романът „Джейн Еър“ е написан от учителката Шарлот Бронте, се разпространява бързо. Успехът на „Джейн Еър“ кара издателите да публикуват повторно и романите на другите две сестри. „Брулени хълмове“ на Емили Бронте също жъне успех, макар и не толкова шумен, докато романът на Ан Бронте – „Агнес Грей“ се продава по-слабо и неговите достойнства са оценени много по-късно. След публикуването на романите сестрите Бронте получават материална независимост и слава.

Вторият роман на Ан Бронте „Тайнствената непозната“, издаден през 1848 г., е едно от най-смелите произведения от средата на 19 век, посветено на темата на брака. „Тайнствената непозната“ е определян като изключително амбициозно произведение, като част от мненията на днешните критици сочи, че това е може би най-силният роман подписан с името Бронте. Това което отличава най-малката сестра от двете по-големи, е че нейните творби спадат към жанра на реализма, докато творчеството на Шарлот и Емили се класифицира към романтизма.

На 24 септември 1848 г. от злоупотреба с алкохол и туберкулоза умира братът Бренуел Бронте, иначе талантлив художник. Докато се грижи за него Емили също се разболява от туберкулоза и умира на 19 декември 1848 г. Месеци по късно същата участ постига и Ан. Няколко дни преди смъртта ѝ Шарлот отвежда Ан в морския курорт Скарбъроу, където тя умира на 28 май 1849 г. Шарлот Бронте остава сама, заедно със слепия си баща и без сестрите, с които е свикнала да споделя своите мисли и планове. През ноември 1855 г. Шарлот се простудява и разболява от скоротечна туберкулоза и на 31 март 1855 г. умира.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]