Скарбъроу (Англия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Скарбъроу.

Скарбъроу
Страна Великобритания
Съставна страна Англия
Адм. графствоСеверен Йоркшър
Население50 135 души
Официален сайтwww.scarborough.gov.uk
Скарбъроу в Общомедия

Скарбъроу[1] (на английски: Scarborough) е град в Североизточна Англия, графство Северен Йоркшър. Разположен е на брега на Северно море и е известен морски курорт. Населението на града е около 49 000 души.

История[редактиране | редактиране на кода]

Скарбъроу е основан около 966 от викингите на мястото на съществувало през 4 век римско укрепление. Малко по-късно е опожарен от съперническа група викинги. Градът е възстановен от норманите, като крал Хенри II изгражда каменна крепост и през 1155 и 1163 издава харти на общината. През 1253 е основан ежегоден панаир, просъществувал до 18 век. Той продължавал шест седмици от средата на август до края на септември и привличал търговци от различни краища на Европа.

По време на Английската гражданска война в средата на 17 век Скарбъроу на няколко пъти е превземан от двете страни и към края на войната по-голямата част от града е в развалини. След 1660 той се възражда като курорт, привличащ много туристи със своите минерални извори. По-късно Скарбъроу става и първият английски морски курорт. Построяването на железопътна линия до града през 1845 още повече увеличава броя на туристите.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източник на названието[редактиране | редактиране на кода]

  1. „"Географски речник на задграничните страни, 1987 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Scarborough в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​