Арбанаси (Далмация)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Арбанаси.

Албански диалектни групи

Арбанаси е названието на албанците от гегската група, които се разселват по адриатическото крайбрежие на Далмация в днешна Хърватия.

Първите поселения на арбанаси по Далмация датират от началото на 18 век – 1726 г. Тези албанци произхождат от клана Кастриоти от района на Шкодренското езеро, както и от Бар и Улцин в Черна гора.

Причините за миграцията на албанците се коренят в османското владичество по земите, откъдето арбанасите бягат, за да се спасят, заселвайки се по далматинското крайбрежие на Венецианската република.

След Втората световна война голяма част от арбанасите се изселва в Италия.

Селища[редактиране | редактиране на кода]

Арбанаси е името и на квартал на Задар, както и на село в Търновско, България.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Arbanasi (group)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.