Арбанаси (Далмация)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Арбанаси.

Албански диалектни групи

Арбанаси е названието на албанците от гегската група, които се разселват по адриатическото крайбрежие на Далмация в днешна Хърватия. През Средновековието българите също са използвали за албанците наименованието „арбанаси“, а Албания са наричали „Арбанашка земя“.

Заселването на арбанаси в Далмация и по-конкретно в областта около Задар става на две вълни в началото на 18 век. Първите поселения са отбелязани през 1726 и 1727 г., когато пристигат 56 души самостоятелно, а малко по-късно още 26 семейства. Впоследствие през 1733 г. идват нови 28 семейства и към тях отделни лица без семействата си [1] Тези албанци произхождат от клана Кастриоти от района на Шкодренското езеро, както и от Бар и Улцин в Черна гора[2].

Причините за миграцията на албанците се коренят в османското владичество по земите, откъдето арбанасите бягат. За да се спасят, те се заселват по далматинското крайбрежие, което по това време е владение на Венецианската република.

След Втората световна война голяма част от арбанасите се изселва в Италия.

Селища[редактиране | редактиране на кода]

Арбанаси е името и на квартал на Задар, както и на село в Търновско, България.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Arbanasi (group)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.