Ариберт Хайм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ариберт Хайм
Aribert Heim
германски офицер
Роден
Починал
10 август 1992 г. (78 г.)
ПогребанКайро, Египет

Религияислям
Учил въвВиенски университет
Рощокски университет
ПартияНационалсоциалистическа германска работническа партия (1935 г.)
Националсоциалистическа германска работническа партия (1 май 1938 г.)
Семейство
Деца3

Ариберт Хайм (на немски: Aribert Heim), познат още като Доктор Смърт“, е австрийски лекар в концентрационните лагери Бухенвалд и Маутхаузен, офицер от Вафен СС, по време на Втората световна война, издирван за престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 28 юни 1914 година в австрийския град Радкерсбург. Завършва медицина през 1940 година, след което се записва като доброволец в СС. Член е на НСДАП от преди аншлуса на Австрия.

Работи като лекар в „Бухенвалд“ а по-късно е изпратен в лагера „Маутхаузен“, където извършва най-големите си зверства. Правил е много опити с химически субстанции върху хора. Експериментира върху живи хора за да установи как въздействат химически отровни вещества върху нервната и дихателната система на човека, прави проби как спира сърцето на живи хора, като инжектира директно бензин, вода или отрова, като това е бил един от любимите му методи за умъртвяване.

Извършвал ампутации, с цел да провери колко болка може да понесе човешкото тяло, без никаква анестезия. Хайм е документирал всяка своя жертва, която е измъчвал и убивал в лагера „Маутхаузен“ по време на Втората световна война, по този начин е водел свой личен дневник, а понякога е запазвал и части от телата на жертвите си като трофеи.

След края на войната е арестуван от американските войски и е изпратен в лагер близо до Берлин. Поради липса на обвинения срещу него е освободен и се заселва в град Баден-Баден, където живее до началото на 1960-те години. Полицията започва неговото издирване по свидетелски показания още в края на 1940-те години, но го разкрива едва през 1962 година. Когато отиват за да го арестуват, „Доктор Смърт“ вече е изчезнал. Предполага се, че е починал на 10 август 1992 г.

Към началото на 21 век, въпреки че би трябвало да е над 90-годишна възраст, все още се издирва от Ефрем Зуроф и фондация „Симон Визентал“ и „Ловците на нацисти“ (Операция:Последен шанс).

Източници[редактиране | редактиране на кода]