Аркадий Стругацки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аркадий Стругацки
Аркадий Стругацкий
руски писател
Роден
Починал

Националност Flag of Russia.svg Русия
Професия писател, преводач
Литература
Псевдоним С. Бережков (преводи)
Период 1946 – 1991
Жанрове научна фантастика
Братя/сестри Борис Стругацки

Уебсайт rusf.ru/abs/

Аркадий Натанович Стругацки (на руски: Арка́дий Ната́нович Струга́цкий) е руски съветски писател-фантаст[1]

Повечето му произведения са публикувани в съавторство с брат му Борис Стругацки. За съвместната им работа вижте Аркадий и Борис Стругацки.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 август 1925 г. в град Батуми, Аджария, Грузия, СССР. Баща му е редактор в местния вестник „Трудовой Аджаристан“, а майка му – учителка. Същата година семейството се мести в Ленинград (днес Санкт Петербург), Русия.

В началото на Блокадата на Ленинград през януари 1942 г. семейството се разделя: майката с по-малкия брат Борис остават в Ленинград, а той и баща му са евакуирани от обсадения Ленинград по „Пътя на живота“ през езерото Ладога. Той единствен оцелява от вагона на влака, в който пътува. Баща му е погребан в близост до град Вологда. Майка му е евакуирана по-късно.

Средното си образование завършва в село Ташла, Чкаловска (Оренбургска) област. През януари 1943 г. е призован в армията, в Актюбинското артилерийско училище. Оттам през юли същата година е откомандирован във Военния институт за чужди езици в Москва, който завършва през 1949 г. със специалност преводач-референт от японски език. След това работи като преподавател и военен преводач в Далечния изток. Уволнява се от армията през 1955 г. със звание старши лейтенант.

След армията за кратко работи в Ленинград. После се премества в Москва, където работи като преводач и редактор. От 1960 г. е член на Съюза на писателите на СССР, което по онова време означава официално признание като писател. Под псевдонима С. Бережков превежда научна фантастика от английски и японски, както и класическа японска литература.

Умира в Москва, Русия на 12 октомври 1991 г.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Първото публикувано произведение на Аркадий Стругацки, в съавторство с Лев Петров, е повестта „Пепелта на Бикини“ (на руски: „Пепел Бикини“) от 1955 г. Тя е написана по повод последствията от изпитанията на американска водородна бомба на едноименния атол Бикини в Тихия океан.

Повечето от останалите му произведения са в съавторство с неговия брат Борис Стругацки. Първото им общо произведение е разказът „Извне“ (Изотвън), публикуван през 1958 г. в списание „Техника молодежи“ и пренаписан по-късно като повест. Братята издават първата си книга „Страната на пурпурните облаци“ (на руски: „Страна багровых туч“) през 1959 година.

Самостоятелни произведения

Самостоятелните си произведения Аркадий Стругацки подписва с псевдонима С. Ярославцев. Това са:

  • повест-приказка „Экспедиция в преисподнюю“ („Експедиция в преизподнята“), 1973, публ. 1974
  • роман „Подробности жизни Никиты Воронцова“ („Някои подробности от живота на Никита Воронцов“), 1978, публ. 1984
  • повест „Дьявол среди людей“ („Дявол сред хората“), 1990 – 1991, публ. 1993
  • сценарий на филма „Семейные дела Гаюровых“ („Семейни работи на Гаюрови“), 1975, киностудия „Таджикфилм“

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Заедно с брат си са наградени с много награди. Между тях са наградите „Аелита“ и „Велик пръстен“, премията „Жул Верн“, както и британската награда за „Независима мисъл“. Името на братя Стругацки носи малка планета в астероидния пояс на Слънчевата система.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Бележки[редактиране | редактиране на кода]