Направо към съдържанието

Армагедон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Армагедон.

Армагедон (на гръцки: αρμαγεδδων) според Библията е последната битка между Господ и Сатаната. На земята Сатаната ще бъде познат като „Звяра“ или "Антихриста", за когото се споменава в Откровение на Йоан, където са описани и въпросните събития. Освен с библейското си значение, думата армагедон днес обозначава и апокалиптична катастрофа, която би довела до края на света. Названието произлиза от иврит - הר מגידו (Хар Мегидо), което означава "хълмът Мегидо".

Това е мястото, където според Библията се събират армиите за битка в края на времената, и е интерпретирано като буквално, но и символично място.

Думата „Армагедон“ се появява само на едно място в гръцкия Нов Завет [1]. Думата може да идва от иврит har məgiddô (הר מגידו), означаващо „Планината Мегидо“. В действителност Мегидо е по-скоро хълм, създаден от много генерации от живущи на мястото, които строят на същото положение [2], там са били строени древни крепости, които да охраняват Виа Марис, древен търговски път, свързващ Египет със Сирия, Анатолия и Месопотамия. Мегидо е мястото на различни битки от древността, включително през 15 век. Днешния Мегидо е град на приблизително 40 км на югозапад от Галилейско море [3].

Според някои вярвяния Армагедон е денят когато земята и всички живи същества ще изчезнат.

В много други религии съществуват вярвания за подобни не случили се битки в невъобразим мащаб, например Рагнарьок в Скандинавската митология.

Събития, които са описани:

  1. (Южния и Северния цар) "И южният цар ще се разсвирепее, и като излезе ще се бие с него – със северния цар, който ще опълчи едно голямо множество; и множеството ще се предаде в неговата ръка." (Даниел 11:11)
  2. Изпитания "Дори някои от разумните ще паднат, за да бъдат опитани, та да се очистят и да се избелят, до края на времето; защото и то ще стане в определеното време." (Даниел 11:35)
  3. Северният цар се възгордява и възвеличава над боговете "И царят ще действа според волята си, ще се надигне и ще се възвеличи над всякакъв бог, и ще говори чудесно надменно против Бога на боговете; и ще благоденства, додето се изчерпи негодуванието; защото определеното ще се изпълни." (11:36) "И няма да зачита боговете на бащите си, нито обичната на жените богиня, нито ще зачита никакъв бог; защото ще направи себе си на по-велик от всички тях." (11:37)
  4. Северният цар събира Северна Конфедерация от няколко народа
  5. Армагедон – Лоялните на антихриста армии се събират за да нападнат Израел
  6. Тогава ще дойде Господ, който ще воюва с тези нации (Захария 14:3-4)
  7. Страшен съд, антихриста е победен и хвърлен в огненото езеро.

В Откровение пише „След това видях небето отворено и ето, бял кон, и Онзи, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен и съди и воюва с правда.“ (Откровение 19:11)

Небесните армии:

Защото, ето, Господ ще дойде с огън,

И колесниците Му ще бъдат като вихрушка,
За да излее гнева Си с ярост,
И изобличението Си с огнени пламъци,
16. Защото с огън и с ножа Си
Ще се съди Господ с всяка твар;

И убитите от Господа ще бъдат много. (Исая 66:15)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]