Архелай (Кападокия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Архелай.

Архелай
Archaelaus of Cappadocia - Drachm.jpg
Роден
Починал
Семейство
Съпруга Питодорида
неизвестна
Деца Глафира

Архелай IV (на латински: Αρχέλαος) е последният цар на Кападокия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е син на Архелай III, върховен жрец на Комана, и съпругата му Глафира (за кратко време любовница на Марк Антоний). По бащина линия е внук на Архелай II направен върховен жрец на Комана в Кападокия през 60 пр.н.е. от Помпей. Архелай II е убит в битка срещу силите на Авъл Габиний, римския губернатор на Сирия през 55 пр.н.е. Правнук е на Архелай – понтийски генерал през Първата Митридатова война.

През 36 пр.н.е. Архелай IV е признат за цар от триумвира Марк Антоний, но след битката при Акциум, Архелай дезертира. Октавиан Август разширява царството му, като добавя към него територии от Киликия и Малка Армения. Той не е популярен сред поданиците си, които предявяват обвинение срещу него в Рим, в този случай той е защитен лично от Тиберий.

От първия си брак (съпругата му не е известна) Архелай има две деца: син и дъщеря на име Глафира. По линия на дъщеря си е дядо на Тигран V и прадядо на Тигран VI, който става цар на Армения по времето на император Нерон. През 8 г. се жени за царица Питодорида и осиновява децата ѝ от първия брак. Питодорида и Архелай нямат деца, тя остава негова съпруга до смъртта му, след което се връща в Понт със семейството си.

Впоследствие Архелай е обвинен в заговор от вече станалия император Тиберий и територията на Кападокия е анексирана и обявена за римска провинция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Archelaus of Cappadocia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.