Питодорида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Питодорида
царица на Понт
Родена
30 г. пр.н.е.
Починала
38 г. (67 г.)
Семейство
Баща Питодор
Майка Антония
Съпруг Полемон I
Архелай
Деца Антония Трифена
Полемон II

Питодорида Филометор (на гръцки: Πυθοδωρίδα or Πυθοδωρίς; ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΠΥΘΟΔΩΡΙΔΑ ΦΙΛΟΜΗΤΩΡ, на латински: Pythodorida, Pythodoris Filometor; * 30 или 29 г. пр.н.е. в Смирна; † 33 или 38 г.) е съпруга на понтийския цар Полемон I, която след смъртта му наследява трона и става царица на Понт. Съвременница е на гръцкия географ Страбон.

Под нейната власт са се намирали Понт, Боспор, Киликия, Кападокия, Колхида, градовете Фарнакия и Трапезунт. Страбон я определя като много мъдра царица.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Смирна (днес Измир, Турция). Дъщеря е на анатолийски грък Питодор от Трал и римлянката Антония (дъщеря на Марк Антоний и Антония Хибрида Младша). Баща ѝ е много богата и влиятелна личност в периода на римските завоевания и експанзия в Мала Азия, приятел на Помпей Велики и съюзник на Марк Антоний. По майчина линия Питодор от Трал е правнук на Тигран I, цар на Армения и Митридат VI Евпатор, цар на Понт. Питодорида се пада внучка на триумвира Марк Антоний.

Около 14 пр.н.е. Питодорида се омъжва за Полемон I Питодор от Понт. Тя е неговата втора съпруга и става царица на Понт и Боспорското царство.

След смъртта на Полемон I в 8 г., Питодорида се омъжва за Архелай, цар на Малка Армения и Кападокия, като разширява владенията си. По времето на Тиберий тези земи се анексират към Римската империя, но в 38 г. Калигула ги дава под управлението на Полемон II, син на Питодорида и Полемон I.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Питодорида и Полемон I имат двама сина и една дъщеря:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]