Ар-Рахман (джамия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Rahman mosque.jpg

Джамията „Ар-Рахман“ (на арабски: جامع الرحمن или مسجد الرحمن) в Халеб, Сирия, се намира на ул. „Фейсал“, близо до центъра на града. Тя е открита през 1978 г., макар че строителството продължава до 1990-те год. Нейната височина е 75 метра.

Съществуват поне още 2 джамии с това име - в градовете Латакия и Банияс, също в Сирия, на Средиземно море. Тази джамия обаче е най-известната измежду тях поради нейния неповторим живописен вид.

Уникалната конструкция на джамията е построена по отличителен начин със съвременни средства въз основа на ислямската архитектура от епохата на първите ислямски култови съоръжения, като квадратните минарета.

Основната част от джамията е във формата на страници от свещения Коран, изписани със стихове от 55-та сура Ар-Рахман (на арабски език членуваната дума Ар-Рахман означава Милостивият, често използвана като епитет за Аллах).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „جامع الرحمن (حلب)“ в Уикипедия на арабски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.