Астерикс и готите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Астерикс и готите
Astérix et les Goths
Други имена Asterix and the Goths
Автор Рене Госини и Албер Юдерзо
Първо издание 1963 г.
Франция
Издателство Les Éditions Dargaud
Оригинален език Френски
Жанр Хумор и Сатира
Вид Комикс
Поредица Приключенията на Астерикс
Предходна Астерикс и златният сърп
Следваща Астерикс гладиатор

Астерикс и готите е третият комикс за Астерикс. Автори са Рене Госини (сценарий) и Албер Юдерзо (рисунки). За първи път комиксът е публикуван на френски език през 1963 г., в тираж 15 000. Той е и първият комикс в, който Астерикс и Обеликс са на приключение извън Галия - Германия.

Комиксът запомва като показва Панорамикс, който се готви да пътува сам на годишното събрание на друидите в Карнутската гора. Астерикс и Обеликс решават да го придружат при пътуването му. Поради условието, че недруиди не се допускат нашите герои остават извън гората по време на конференцията. Междувременно в границите на Римската империялегионерите Балтоний и Лимонй са нападнати и вързани от една банда готи, които възнамеряват да отвличат друида на годината (наградата на победителя в надпреварата на Карнутския сбор) и с неговата магия да завладят Галия и Рим.

Тримата гали се срещат с белгийският приятел на Панорамикс – друида Общностикс, който използва магическите си сили, за да убеди римляните (които проверяват района за готи), че те всъщност са друиди. На входа на Карнутската гора Панорамикс и приятелят му се разделят с Астерикс и Обеликс. Но те не знаят, че банда готи се крие наблизо. Друидите започват своята събор.

Панорамикс отива последен, но лесно печели "Златен менхир" с отвара, която дава свръхчовешка сила. Осъзнавайки, че Панорамикс е друида, от която се нуждаят, готите го нападат засада, докато той напуска гората, и го връзват. Минава време и Астерикс и Обеликс, страхувайки се за безопасността на техения приятел, влизат в гората за да то потърсят. Нашите герой обаче намират визиготски шлем (всъщност pickelhaube, като тези носени от германците по време на първите години на Първата световна война). Те моментално заминават на изток (старателно объркващо Обеликс), за да спасят Панорамикс.

Друг римски патрул, обърква Астерикс и Обеликс за готи, и съобщават на римският генерал Амебийй. Амебий изпраща снимки на Астерикс и Обеликс с награда за залавянето им.

Астерикс има гениялна идея и двамата гали хващат двама легионери, крадат техните брони и оръжия и ги оставят вързани и със запушени усти. Галите бързо се изнасят към границата, незабалязвани от никой, но двама друи легионери намират вързаните им другари и ги смятат за готите. Бързайки да зардват генерала, те му ги доставят. След гато Амебий разбира истината, той щедро наградява легионерите с места на арената – при лъвовете!

Готите преминават на границата на Римската империя и влизат в Германия, но са спряни от техните митничари. Междувременн, Астерикс и Обеликс си слагат галските дрехи и също преминават границата към готските земи. Астерикс и Обеликс са срещнати от готски отряд, който ги смята за римляни. Галите бързо отупват готите и си слагат техните дрехи.

В крайна сметка готите представят Панорамикс на готския вожд Теубих. Теубих вика преводача си на галски Гадолих, който е заплашен да бъде убит, ако не убеди жреца да си сътрудничат и да свари магическа огвара. Въпреки че Панорамикс категорично отказва, Гадолих лъже и казва, че той се е съгласил да направи това в рамките на една седмица, при пълнолуние.

Астерикс и Обеликс наближават главния град на готите – Берлин и попадат в готската войска. Наште гали се опитват да се измъкнат през нощта, на са заловени от готския отряд. Междувременно преводачът Гадолих също се опитва да избяга, но е заловен отряда хванал Астерикс и Обеликс.

Галите са заведени при Теубих. Панорамикс разкрива, че той всъщност може да говори готски и казва на Теубих, че Гадолих го мами. Още веднъж той е хвърлен в затвора с галите и всички те са осъдени на смърт.

Астерикс, Обеликс и Панорамикс изработват схема, в която дават на много готи от вълшебната отвара, така че те прекарват време и енергия, които се бият помежду си, вместо да нахлуват в Галия и Рим. Под претекст за готвене последната галски супа, Панорамикс дава на тъмничаря списък на съставките и билките за отварата.

По време на публичното екзекуция (разчекване с коне), Гадолих моли да бъде пръв. Пълен с Вълшебна отвара, той устоява на всички опити на изтезания, сваля от власт Теубих. Теубих е хвърлен в затвора и Гадолих става вожд на готите. Галите посещават Теубих в затвора и му дават от магическия еликсир. Теубих бяга от затвора и напада Гадолих.Когато двата вожда се сбиват, никой не побеждава, тъй като и двамата са пили от магическата отвара. Всеки си отегля като обещава, че ще се върне с армия

Междувременно, галите се скитат около града, като дават отвара на всеки гот, който изглежда безобиден и които ще се радва на шанс да вземе властта. Всеки вожд набира войска и объркващия започва набор от конфликти, известен като "Астериксовите войни", като по този начин успешно се постига раздор в Германия, че племената ще бъдат по-заети с това да се бият помежду си, вместо да се опитват да завземат други страни. Нещо което продължава чак до Ото фон Бисмарк

Въпреки че тяхната мисия за поддържане на мира вероятно е създал повече жертви, отколкото мир Астерикс, Обеликс и Панорамикс преодоляват готическо нахлуването в Рим. Тримата гали са на път обратно към Галия. Героите се връщат вкъщи и са посрещатнати с отворени обятия от село, които хвърлят обичайната си банкет в чест.