Радио Стара Загора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от БНР Радио Стара Загора)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Радио Стара Загора е първото радио в Южна България със седалище в Стара Загора.

История и настояще[редактиране | редактиране на кода]

Историята на радиото започва на 13 декември 1927 г., а редовните емисии на Радио „Стара Загора“ стартирт на 21 май 1936 г. и остава единствената регионална радиостанция на територията на Южна България до 1955 г., когато започва излъчване Радио „Пловдив“.

Радиото е част от деветте регионални програми на Българското национално радио.

Радио „Стара Загора“, една от първите радиостанции на България, днес излъчва модерна регионална информационно-музикална програма от 6:00 до 24:00 часа, като всеки четвъртък излъчва собствена по програма „Хоризонт“ – от 4:05 до 6:00 ч., в предаването „По първи петли“.

Радиото съхранява една от най-богатите музикални колекции в страната, наброяваща над 50000 заглавия в областта на народната музика, благодарение на звукозаписното си студио, в което в продължение на много години са записани много певци, изпълнители, оркестри и състави.

Радио „Стара Загора“ е известно с провеждането на песенния конкурс „Славейче“, от 1994 година, в който деца на различни възрасти пеят народни песни.[1] В миналото наградата за отличените на всеки конкурс е била професионален звукозапис с оркестър.[2]

Предавателите, с които се излъчва програмата на Радио „Стара Загора“, са част от националната предавателна мрежа, разпространяваща програмите на Българското национално радио.[3]

От 6 април до 31 юли 2010 г. Радио „Стара Загора“ временно преустановява излъчването на програмата си в диапазона на средните вълни, в който излъчва в продължение на много години, като съкращението е част от мерките за оптимизиране на разходите на Българското национално радио. На 7 април 2013 г., след 77 години в ефир, средновълновият предавател на Радио „Стара Загора“ с мощност 60 kW, излъчващ на честота 873 kHz, е окончателно изключен, а в началото на 2015 г. – унищожен заедно с антенното му съоръжение.[3]

От 1 ноември 2010 г. програмата на радиото сe излъчва в mp3 формат със стандарти: 192 kbps, 48 kHz и 96 kbps, 48 kHz.

От 21 юни 2012 г. програмата на радиото се излъчва и от предавател на връх Стръмни рид, южно от Кърджали, на честота 90 MHz с мощност 1 kW.

На 22 януари 2015 г. спира излъчването на програмата на Радио „Стара Загора“ от предавателя и на следващия ден започва излъчването на програмите на турски език на Радио „България“. На 9 май 2016 г. от този предавател стартира излъчването на Радио „Кърджали – Гласът на Родопите“.

Основаване на деветте регионални станции на БНР[редактиране | редактиране на кода]

Предавателна мрежа на ултракъси вълни[редактиране | редактиране на кода]

Град (предавателна станция) УКВ честота, MHz мощност, kW
Стара Загора (РРТС „Хрищени“) 88,3 1
Сливен (РРТС „Карандила“) 97,2 1
Свиленград (РРТС „Шейновец“) 107,8 1

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Радиоконкурсът „Славейче“, Официален сайт на Радио „Стара Загора“
  2. „Славейче“ събира млади таланти от страната Архив на оригинала от 2015-12-08 в Wayback Machine., Новината.бг, 27 октомври 2012 г.
  3. а б БНР, Радио „Стара Загора“ – Техника, Официален уебсайт

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „България“         Портал „България