Байракли джамия (Белград)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Байракли джамия.

Белградската Байракли джамия

Байракли джамия (на сръбски: Бајракли џамија или Bajrakli džamija) е мюсюлмански храм, построен около 1575 година и е една от 273 джамии, които са посторени в Белград, според пътеписа на Евлия Челеби. Първоначално се е нарича Чохаджи джамия по името на еснафа и търговец на чох – хаджи Али.

Джамията представлява еднокуполен градеж с минаре. По времето на австрийското владение на Белград (1717 – 1739) е преустроена в католическа църква. През този преиод са разрушени и голям брой от белградските джамии. След връщането на османците сградата отново е превърнтата в джамия. През 1741 година Хюсеин бег – кехая (помощник) на главния управител на Белград Али паша, обновява джамията след което за известно време тя е наричана Хюсеинбегова или Хюсеинкехайова джамия. В края на 18 век мюсюлманският храм получава днешното си название Байракли джамия по байрака, който се е развявал над нея като знак за едновременно започване на молитвата във всички белградски джамии. След обновлението ѝ през 19 век – дело на сръбските князе, е превърната в главна градска джамия.

Байракли джамия е единственият действащ мюсюлмански храм в сръбската столица. Към нея има медресе и ислямско средно училище.

На 18 март 2004 година Байракли джамия е запалена от група сръбски националисти в отговор на палежите на сръбски православни храмове от албанските екстремисти в Косово. Днес джамията е реконструирана.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Ислям“         Портал „Ислям          Портал „Сърбия“         Портал „Сърбия