Байтерек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Байтерек
Бәйтерек
Снимка на кулата
Снимка на кулата
Карта
Местоположение в Астана
Видмонумент, обсерватория
МестоположениеАстана,  Казахстан
Байтерек в Общомедия

Байтерек (на казахски: Бәйтерек – „високо тополово дърво“), е паметник и наблюдателна кула в казахстанската столица Астана.

Тя е сред туристическите атракции на града и неин символ. Издигната е през 1997 г. по инициатива на казахстанския президент Нурсултан Назърбаев, за да ознаменува статута на Астана като новата столица на Казахстан.

Конструкция и символика[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът въплъщава казахската народна приказка за митичното дърво на живота и магическа птица на щастието, наречена Самрук, която снесла яйцето си в чатала[1] между 2 клона на тополово дърво.

Високата 105 метра структура се състои от тесен цилиндричен вал, който постепенно се разширява към върха (символизира „дървото“) и златна сфера с диаметър от 22 метра (представляваща „яйцето“), в която има панорамна площадка. Архитект на кулата е британският архитект сър Норман Фостър[2]

Панорамната площадка се издига на 97 метра, тъй като през 1997 г. Астана става столица на Казахстан. От нея се открива невероятна гледка към „Булеварда на водата и зеленината“. На платформата има позлатен отпечатък от дясната ръка на първия президент на независим Казахстан Нурсултан Назърбаев. Посетителите на кулата могат да поставят ръката си в отпечатъка и, поставяйки я там, започва да звучи националният химн на Казахстан. Освен панорамната площадка в кулата се намират още голям аквариум и художествена галерия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]