Балансираща люлка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Балансираща люлка на детска площадка
Люлките се изработват в разни форми и забавни ярки цветове, за да са привлекателни за децата

Балансиращата люлка[1], също карбалка или кърбалка, е дълга, тясна дъска, поддържана от точка на въртене, най-често разположена по средата; когато единият край се изкачва, другият се спуска. Срещат се най-често в паркове и училищни площадки.

Механика[редактиране | редактиране на кода]

Механично балансиращата люлка е лост, който се състои от греда и опорна точка.[2]

Варианти[редактиране | редактиране на кода]

Най-често срещаният дизайн на детската площадка е балансираща люлка съставена от дъска, балансирана в центъра. Във всеки край сяда по един човек и те се редуват, оттласквайки се от земята с крака, за да повдигнат страната си във въздуха. Балансиращите люлки на детските площадки обикновено имат дръжки, които ездачите могат да хванат, докато седят един срещу друг. Един от проблемите с дизайна е, че ако детето удари земята внезапно след скок или изпадне от своето място, другото дете може да падне и да бъде ранено. Поради тази причина балансиращите люлки често се монтират над мека повърхност като пяна, дървесни стърготини или пясък.

Балансиращите люлки се произвеждат и във форми, проектирани да приличат на други неща, като самолети, хеликоптери[3] и животни.

Балансиращите люлки и желанието на децата да играят с тях, понякога се използва за подпомагане на механични процеси. Например в общността Gaviotas в Колумбия балансиращата люлка е свързана с водна помпа.[4][5]

История[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Българско название
  2. Benedek, George Bernard. Physics, with Illustrative Examples from Medicine and Biology: Mechanics. New York, Springer, 2000. ISBN 978-0-387-98769-9. с. 379.
  3. Lifetime Playground, playsets and play equipment: Teeter-Totters Архив на оригинала от 2013-05-18 в Wayback Machine.
  4. Gaviotas // 9 August 2003.
  5. Engineering // Архивиран от оригинала на 2001-08-11. Посетен на 2021-07-18. excerpting Weisman, Alan. Gaviotas: A Village to Reinvent the World. White River Junction, Vermont, Chelsea Green Publishing, 1998.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Seesaw в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​