Барбе Шрьодер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Барбе Шрьодер
Barbet Schroeder
френски режисьор,
сценарист, продуцент и актьор
Барбе Шрьодер (2017)
Барбе Шрьодер (2017)

Роден
26 август 1941 г. (82 г.)

Националност Франция
Учил вЛицей Анри IV
Режисура
Активностот 1963 г.
Семейство
СъпругаБюл Ожие

Уебсайтwww.barbetschroeder.com
Барбе Шрьодер в Общомедия

Барбе Шрьодер (на френски: Barbet Schroeder) е роден в Иран френско-швейцарски филмов режисьор и продуцент, който работи на френски език и е френски гражднин.[1] През 60-те години на XX век работи с режисьори от френската нова вълна като Жан-Люк Годар, Жак Ривет и Ерик Ромер.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Барбе Шрьодер е роден на 26 август 1941 година в Техеран, Иран. Син е на германската лекарка Урсула и швейцарския геолог Жан-Уилям Шрьодер.[2][3] От възраст 6 до 11 години живее с родителите си в Колумбия, където баща му работи. След това семейството му заминава за Франция, където той учи в Сорбоната в Париж.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Барбе Шрьодер основана на 23-годишна възраст продуцентската компания Les Films du Losange. Продуцира някои от най-известните филми на френската нова вълна. Режисьорският му дебют е More (1969), който е на тема за пристрастяването към хероин, става хит в Европа. „Пинк Флойд“ написва музиката за този филм и издава албума More. Групата написва и саундтрака за филма на Шрьодер от 1972 г. La Vallée, издаден като албума Obscured by Clouds.

Той режисира по-масови холивудски филми като „Муха на бара“ (1987) с участието на Мики Рурк, „Неомъжена бяла жена“ (1992) и „Обрат на съдбата“ (1990), за който Джеръми Айрънс получава „Оскар“ за най-добра мъжка роля. Въпреки многото комерсиално успешни филми Шрьодер се интересува от правенето на по-малки филми с по-ограничена публика като адаптацията на противоречивия роман на колумбийския писател Фернандо Валехо „Девата на убийците“ (2000) или документалния филм Генерал Иди Амин Дада: автопортрет (1974), включващ обширни интервюта с угандския диктатор. Също „Адвокат на терора“ (2007), филм за тероризма през последните петдесет години, погледнат през очите на адвокат Жак Вергес и неговите клиенти.

Барбе Шрьодер има някои изяви като актьор. Играе един от „призраците“ в „Селин и Жули пътуват с лодка“ на Жак Ривет, епизодична роля като шофьор на „Порше“ в Ченгето от Бевърли Хилс III (1994), като президента на Франция в Марсиански атаки (1996), като продавач на продукти за коса в „Париж, обичам те“ (2006) и като механик в Дарджийлинг ООД (2007).

Шрьодер режисира 12-ия епизод от третия сезон на американския драматичен телевизионен сериал Момчетата от Медисън авеню, излъчен за първи път на 1 ноември 2009 г. Епизодът е озаглавен „Порасналите“ и е забележителен с описанието на събитията от убийството на Кенеди.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Барбе Шрьодер днес живее във Франция и е женен за актрисата Бюл Ожие.

През 2009 г. Шрьодер подписва петиция в подкрепа на филмовия режисьор Роман Полански, призовавайки за освобождаването му, след като Полански е арестуван в Швейцария във връзка с обвинението му през 1977 г. за упояване и изнасилване на 13-годишно момиче.[4]

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие
1975 Генерал Иди Амин Дада: автопортрет Général Idi Amin Dada: Autoportrait
1990 Обрат на съдбата Reversal of Fortune
1992 Неомъжена бяла жена Single White Female
2002 Убийство по учебник Number by Numbers

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]