Направо към съдържанието

Барбуня

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Барбуня
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
(без ранг):Твърдоперки (Acanthopterygii)
серия:Eupercaria
разред:Бодлоперки (Perciformes)
семейство:Барбунови (Mullidae)
род:Червени барбуни (Mullus)
вид:Барбуня (M. barbatus)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Разпространение
Барбуня в Общомедия
[ редактиране ]

Барбунът, също султанка или червен милет (Mullus barbatus ponticus) е красива риба, обитаваща Черно море.

Дължината на тялото му достига до 21 – 26 cm, а теглото до 150 g.

Рибата е оцветена в красива окраска с преобладаващо червено. Има едри люспи по цялото тяло, които падат лесно при улавянето и с ръце. Под устата са разположени двойка „мустаци“, с които открива храната си. Главата е голяма, с тъпа муцуна отпред.

На гърба ѝ са разположени две перки, а на корема има три (две отпред и една анална). Опашката е вертикална и раздвоена.

Разпространена е навсякъде в Черно море. Рибата е открита и в Азовско море, а също и край Босфора, но отвъд не е срещана. Ихтиолозите все още не могат да си обяснят напълно предположението, че барбунята предпочита солеността и температурата на Черно и Азовско море.

Обитава предимно крайбрежната морска ивица. Личинките и малките рибки се различават от възрастните по външния си вид и начин на живот, като те са по-продълговати, със заострена муцуна и обитават повърхностните слоеве на водата. На възраст около 1,5 месеца преминават към предимно дънен начин на живот и придобиват външния вид на възрастните риби.[2]

Барбунът съзрява полово на 1 – 2 години. Размножава се чрез хайвер от юни до септември. Малките на барбунята се храни със зоопланктон, а възрастните основно с дънни безгръбначни и дребни риби. Продължителността на живота варира между 8 и 13 години. Рибата извършва размножителни и зимувални миграции, като зимува около Босфора, а напролет мигрира на север към българското крайбрежие за размножаване и угояване.

Стопанско значение

[редактиране | редактиране на кода]

Има незначителен дял за стопанския риболов на България, въпреки че се улавя от рибари в Черно море. Има вкусно, леко месо със специфична миризма и вкус.

  1. Mullus barbatus (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)
  2. М. Живков & М. Карапеткова, Рибите в България ISBN-13: 978-954-300-063-0