Бастилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Бастилията (от фр. крепост, затвор) е затвор-крепост, която се е издигала върху настоящия Площад Бастилията в Париж, Франция.

Тя е символ на началото на Френската революция. Превзета е по време на народното въстание на 14 юли 1789 г., след което е разрушена от дърводелци от предградието Сент Антони на Париж.

Построена през 1370-те години като част от план за защита на Париж, крепостта е превърната в политически затвор. Това е бил един от най-удобните затвори за аристократите, на които кралят се е гневял. Той е изпращал досадниците там чрез кралско писмо за заточване без съд.

Бастилията е била напълно разрушена на 14 юли 1790 година. Камъните от стените ѝ са използвани за построяването на сгради и мостове в околността. Все още могат да се видят останки от нея, изложени на спирката на метрото на площад Бастилията в Париж.

Значението на завземането на Бастилията е било силно преувеличавано от романтичните историци като Жул Мишле, който е искал да превърне това събитие в символ на създаването на френската република. Всъщност, според текстове от това време (писма на един участник в събитията), превземането на сградата е станало почти без сблъсъци. Около 1000 човека, представляващи група бунтовници, са нахлули в сградата, за да търсят оръжия. Тя е била защитавана само от една шепа хора.

От 31 януари 1879 г. датата 14 юли е национален празник на Франция. Това се смята за символ на раждането на Френската република. Празникът е повод за много празненства: балове, концерти, заря, президентски речи и военни манифестации.

Бастилията днес[редактиране | редактиране на кода]

Площад „Бастилия“ с Юлската колона в центъра и операта „Бастилия“ от дясно

В наши дни на мястото на Бастилията е разположен площад (Place de la Bastille ) и опера (L’Opéra de la Bastille) със същото име, в която се помещава Парижката национална опера (Opéra National de Paris). Операта е построена по инициатива на бившият френски президент Франсоа Митеран (François Mitterrand) и е открита на 13 юли 1989 г., по повод 200-та годишнината от разрушаването на крепостта.

Затворници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]