Бащата на булката (филм, 1991)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бащата на булката
Father of the Bride
РежисьориЧарлз Шайър
ПродуцентиКарол Баум
Нанси Майърс
Хауърд Розенман
СценаристиЧарлз Шайър
Нанси Майърс
Франсис Гудрич
Алберт Хакет
Базиран наБащата на булката
от Франсис Гудрич
Алберт Хакет
В ролитеСтийв Мартин
Даян Кийтън
Кимбърли Уилямс
Мартин Шорт
МузикаАлън Силвестри
ОператорДжон Линдли
МонтажРичард Маркс
Филмово студиоSandollar Productions
Touchstone Pictures
Touchwood Pacific Partners 1
РазпространителBuena Vista Pictures
Премиера20 декември 1991
(САЩ)
Времетраене105 минути[1]
СтранаСАЩ
Езиканглийски
Бюджет$20 000 000
Приходи$89 325 780
Хронология
Бащата на булката II (1995)
Външни препратки
IMDb Allmovie
Бащата на булката в Общомедия

Бащата на булката е американска комедия от 1991 г. с участието на Стийв Мартин, Даян Кийтън, Кимбърли Уилямс, Джордж Нюбърн, Мартин Шорт, Би Ди Уонг и Кийран Кълкин. Той е римейк на едноименния филм от 1950 г.

Мартин е в ролята на Джордж Банкс, бизнесмен и собственик на фирма за маратонки, който, когато разбира че дъщеря му се омъжва, не иска да я пусне. В крайна сметка той се научава да живее с новия си зет и осъзнава, че докато дъщеря му е щастлива и той е щастлив.

Филмът има положителни отзиви, и се превръща в успешен боксофис, спечелвайки четири пъти повече от бюджета си. С успеха на филма, продължението „Бащата на булката II“ излиза през 1995 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Джордж Банкс (Стийв Мартин) е собственик на спортна фирма за обувки в Сан Марино, Калифорния, чиито 22-годишна дъщеря, Ани (Кимбърли Уилямс-Пейсли), се връща от Европа, и им казва, че е сгодена за Брайън Маккензи (Джордж Нюбърн), момче от богато семейство от Бел Еър, въпреки че се познават от три месеца. Внезапният шок превръща топлото посрещане в разгорещен спор между Джордж и Ани, но те бързо се съгласяват да се срещнат с Брайън. Въпреки доброто финансово състояние и милото държание на Брайън, Джордж има неприязън към него, докато съпругата му Нина (Даян Кийтън), го приема като потенциален зет.

Джордж и Нина се запознават с родителите на Брайън – Джон и Джоана Маккензи. Въпреки че Джордж се чувства комфортно с Джон той бързо се забърква в неприятности, като започва да души в къщата на Макензи и в крайна сметка пада в басейна, след като е притиснат от доберманите на семейството. Всичко е простено и Банкс се срещат с ексцентричния европейски сватбен дизайнер, Франк Eгелхофер (Мартин Шорт) и неговия помощник, Хауърд Уайнстийн (Би Ди Уонг), но Джордж веднага започва да се оплаква от цената на екстравагантните сватбени услуги. Високата цена $250 на човек, плюс проблемите със сватбените покани, докарват Джордж до лудост. Чашата прелива, когато се навежда и смокингът, който му е тесен се раздира на гърба. Той напуска къщата, за да се разхлади и отива в супермаркета. Джордж не иска да плащат за неща, които не му трябват, затова започва да маха хотдог хлебчета от пакетите, така че да съответстват на пакетите с 8 кренвирша. В крайна сметка го арестуват, но Нина отива да го измъкне, при условие че спре да съсипва сватбата на Ани.

С помощта на Нина и Франк, Джордж става по-спокоен и приема сватбата, особено когато Ани и Брайън получават доста скъпи подаръци от различни членове на семейството. За жалост сватбените планове са отложени, след като Ани и Брайън се скарват заради блендер, който той ѝ подарява, но става по-лошо, когато тя отказва да повярва на неговата история за лудориите на Джордж в дома му, когато падна в басейна. Джордж извежда Брайън на по питие, като първоначално иска да се отърве от него, но виждайки съкрушеното му лице и че наистина обича Ани, си променя мнението за него и го приема. Той признава на Ани, че случилото се в къщата на Брайън е вярно, и те се сдобряват.

Въпреки някои проблеми в последния момент, сватбата се осъществява, почти една година след първата среща на Брайън и Ани. Те встъпват в брак, а приемът се провежда в къщата, но Джордж пропуска хвърлянето на букета и няма възможност да види Ани, преди тя и Брайън да заминат за медения си месец в Хаваи. Тя, обаче, му се обажда от летището за да му благодаря и да му кажа, че го обича за последен път, преди да се качат на самолета.

След като сватбата свършва, Джордж намира утеха в Нина и танцува с нея в празната къща.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьори[редактиране | редактиране на кода]

Музика[редактиране | редактиране на кода]

Саундтракът на филма е създаден от Алън Силвестри и е повлиян от джаз и коледна инструментална музика. Той съдържа следните песни:

  1. „Main Title“
  2. „Annie's Theme“
  3. „Drive to Brunch“
  4. „Snooping Around“
  5. „Pool Cue“
  6. „Annie Asleep“
  7. „Basketball Kiss“
  8. „The Wedding“
  9. „Snow Scene“
  10. „Nina at the Stairs“
  11. „The Big Day“
  12. "Annie at the Mirror
  13. „Pachelbel Canon“
  14. Alan Silvestri, Fields, Dorothy – „The Way You Look Tonight“
  15. „My Annie's Gone“
  16. „The Way You Look Tonight (Reprise)“
  17. „End Credits“

Следващите песни също са включени във филма:

  • The Temptations – „My Girl“
  • Darlene Love – „(Today I Met) The Boy I'm Going to Marry“
  • The Dixie Cups – „Chapel of Love“

Отзиви[редактиране | редактиране на кода]

Филмът излиза с благоприятни отзиви. Уебсайтът за ревюта Rotten Tomatoes съобщава, че 73% от критиките дадени за филма са положителени, базирани на 41 мнения, със средна оценка от 6/10. Единодушно е че филмът, който е римейк на класиката от 1950, не е толкова успешен колкото оригиналът, но е забавен до голяма степен заради очарователното изпълнение на Стив Мартин и Мартин Шорт."[2] Contrastingly Филмът привлича 15.0 милиона щатски долара при своя дебют.[3]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Филмови награди на MTV
Филмови награди на BMI
  • 1993: Печели, „Най-добър филм“ – Бащата на булката
Награда за млад артист
  • 1993; номиниран за „Най-добър млад актьор с участие във филм“ – Кийран Кълкин

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Father of the Bride (PG) // British Board of Film Classification, 1 юни 1992. Посетен на 1 септември 2011.
  2. Father of the Bride (1991) // Rotten Tomatoes. Посетен на 30 октомври 2012.
  3. Fox, David J. Movies: 'Hook' leads with an estimated $23 million for the five-day Christmas period. 'Father of the Bride' and 'Prince of Tides' pull in about $15 million each. // The Los Angeles Times, 30 декември 1991. Посетен на 22 декември 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Father of the Bride (1991 film) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​