Белведере (литография)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Белведере.

Белведере
Мориц Корнелис Ешер
Година 1958 г.
Техника литография
Размери 29.5 × 46.2 cm

"Белведере" е литография от холандския художник Мориц Корнелис Ешер, за първи път отпечатана през май 1958 г. На нея е изобразена правдоподобна сграда, която всъщност е невъзможен обект.

В неговата творба Ешер изобразява двуизмерни изображения, свободни от ограничения, в триизмерният свят. В творбата е изобразена правоъгълна три-етажна сграда. Горните два етажа са отворени отстрани, като най-горният и самият покрив биват поддържани от колони. От гледна точка на наблюдателя предните колоните на втория етаж са същият размер като тези зад тях, но задните са всъщност по-високи. Наблюдателят също може да забележи от краищата на най-горния етаж, че етажът сякаш е насочен в различна посока от тази на долните два етажа. По този начин става възможно всички колони на втория етаж да са насочени надясно и въпреки това предните да поддържат задната част на третия етаж, докато задните да поддържат предната част. Този парадокс също позволява на стълба да стои във вътрешната част на втория етаж да лежи на ръба на третия етаж.

На първия етаж на пейка до стълбите за втория етаж седи мъж, който държи невъзможен куб. Изглежда, че той се опитва да конструира куба от диаграмата на Некеров куб, лежаща пред него на земята, като пресичащите линии са отбелязани. Прозорчето до него е затворено с метална решетка, която е геометрично правилна, но иначе невъзможна за сглобяване.

Дамата, която се изкачва по стълбите, е създадена по модел на фигура от дясната част от творбата Градината на земните удоволствия от Йеронимус Бош. Тази дясна част е наименувана "Ад". Част от "Ад" и по-рано е била пресъздадена от Ешер като литография през 1935.

За фон е дадена планинската верига, част от Моронските планини в областта Абруцо. Ешер ги бе посещавал няколко пъти, докато живял в Италия през 20-те и 30-те години на 20 век.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Belvedere (M. C. Escher)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.