Градината на земните удоволствия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Градината на земните удоволствия“ е триптих от брабантския художник Йеронимус Бош. Завършен през 1504 г., това остава най-известната му творба. Триптихът изобразява сътворението на Света и проникващия сред хората грях. Понастоящем е изложен в Мусео дел Прадо в Мадрид, Испания.

„Градината на земните удоволствия“ е произведение с маслени бои върху дървени панели. Централната част е с размери 220 на 195 cm, а двете крила – 220 на 95 cm. Въпреки че този формат е стандартен за излагане в църквите, най-вероятно триптихът е изработен за благородническа фамилия.

Екстериор[редактиране | редактиране на кода]

Когато двете малки крила са затворени, триптихът изобразява Земята, огряна от проникващите между буреносните облаци слънчеви лъчи, представена като плосък диск. Картината изобразява излизащи от земята странни форми на живот. Извън небето, в горния ляв ъгъл, се забелязва и малко изображение на Господ.

Интериор[редактиране | редактиране на кода]

Едемската градина[редактиране | редактиране на кода]

Лявото крило на триптиха изобразява Едемската градина, Дървото на познанието и Господ (като Исус), представящ Ева и Адам. Вижда се Изворът на Живота. На преден план Господ представя на Адам току-що „създадената“ Ева. Вляво на първия мъж и първата жена се намира Дървото на Доброто и Злото, палма, около която се е увила змия, символ на коварството, изкушението и греха. В средата на Извора на Живота се намира Дървото на Живота. В сладващата част на триптиха се вижда луксът; за това се приема, че това е част на онова, което се очаква. На пръв поглед това е обикновената Едемска градина, пълна със спокойствие и чистота, ако се загледаме, този красив сценарий се пречупва. Животните се изправят едно срешу друго: един лъв поваля елен и го яде, странно двукрако същество бива преследвано от глиган. До езерото, долу, вдясно на картината, това отново се появява: един леопард държи в уста мишка, една птица изяжда една жаба. Това са далечни сигнали в райския мир, обикновено означаващи опасност от грях.

Градината на земните удоволствия[редактиране | редактиране на кода]

Hieronymus Bosch - The Garden of Earthly Delights - Garden of Earthly Delights (Ecclesia's Paradise).jpg

Централната (най-голяма) част изобразява пръскащия се над човечеството грях; изобразени са гигантски птици, плодове и веселящи се голи хора.

  • Всички човешки фигури на централната част на картината са голи, с изключение на Адам. Намира се в най-долния десен ъгъл. До него е Ева.
  • От дясно на най-долното езеро, в лявата част на картината – мъж носи мида на гърба си, а в мидата са жена му и любовника ѝ.
  • В най-долното езеро на преден план има едно цвете със стъклена сфера. В сферата са представени мъж и жена в момент на семейно щастие. Неслучайно точно те са представени е стъклена сфера, защото семейното щастие е много крехко и лесно може да се счупи.
  • Има безброй много ярки червени плодове пръснати из цялата картина, те са символ на сладострастието.

Адът[редактиране | редактиране на кода]

htumb

Дясното крило изобразява ада. Хората са подложени на разнообразни кошмарни изтезания, изяждани са от гигантски птици и подлагани на тормоз. Фигурират и всеки един от седемте смъртни гряха.

  • Сатаната е изобразен като огромна седяща на стол птица, която изяжда хора;
  • лицето, върху което е поставена табла с розова гайда, е предполагаем автопортрет на Бош;
  • обхванатата в обятията на чудовище жена в долния десен ъгъл, до стола на птицата срещу огледалото (представено също като чудовище), изобразява греховете на горделивите и суетните;
  • спускането в дупката на обкования в монета човек под стола на птицата е наказание за алчните;
  • човекът, повръщащ в същата дупка, изобразява наказания заради чревоугодничеството си.