Беседа:Бьорголфур Тор Бьорголфсон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Според тази тук страница в исландския език буквата b се чете п. Тук има ли някакво изключение или...? --Mortdefides 13:44, 10 април 2010 (UTC)

Може и така да е. Angel ivanov angelov 13:46, 10 април 2010 (UTC)

Според Наредба 6 за транскрипция и правопис на исландските географски имена, чл. 116 (1) - „съгласните b и d се произнасят като п и т, но се предават с б и д в началото на думата и под ударение.“ Трябва да се има предвид, че наредбата се отнася до географски имена, така че може и да не е най-подходящият източник в случая. --Maymay 13:55, 10 април 2010 (UTC)
Но името явно е добило популярност като Тор Бьорголфсон (както си е в момента), така че изглежда всичко е наред :)--Maymay 14:13, 10 април 2010 (UTC)
Тоест от това следва ли, че в моите преводи аз трябва да използвам Б вместо П? Повдигнах въпроса, защото не съм изцяло наясно. В смисъл, име като Бьорк може и да се е наложило, но когато някое име не се е наложило и е донякъде неизвестно, то тогава как да се процедира? Б или П? :-) --Mortdefides 16:20, 10 април 2010 (UTC) П.П.: Примери за някои подобни исландски названия може да се видя тук. Не всички те са се "наложили" и ми е трудно да определя дали да следвам правилния изговор или да изопачавам?!
За съжаление не разполагам със справочна литература по темата, освен наредбата, която ти цитирах по-горе, с уговорката, че тя все пак се отнася за географски, а не за лични имена. Попитай на У:Р? --Maymay 23:31, 10 април 2010 (UTC)

Стил и правопис[редактиране на кода]

Нямам наблюдения върху конкретната личност, но стилът и правописът са ужасни. Има изречения, от които не е съвсем ясно за какво става дума. Например това за прадядо му - датски или исландски предприемач ли е бил или ако и двете (?), какво занчи "роден". В друго изречение пък са се натрупали местоимения като "която" и т.н. Правописът също е за двойка.--94.236.200.123 23:04, 10 април 2010 (UTC)

Information.svg Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки, че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки — вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника. :)--Maymay 23:31, 10 април 2010 (UTC)