Беседа:Вургарели

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Червена (царска) църква[редактиране на кода]

Няма да е лошо да се оформи отделна статията за въпросната Червена църква, която е близнак на Света Богородица Перивлепта /катедрална за Първа Юстиниана и цяла България, и в която се пазели мощите на Климент Охридски/. Подобна близост е във всеки случай неслучайно.

В тази статия на гръцки пише, че селото било засвидетелствано документално за пръв път на 5 октомври 1696 г. (като централно и водещо за още 41 села по това време) в османски архив, обаче предвид на това, че подобна църква е издигната на мястото в 1281 г., то е имало със сигурност предосманско селище, при това и значително.

В същата статия за селото с неговата история пише и, че името му (което си е ачик-ачик Булгарели) идвало от "пребиваващи" по тези места българи-дървосекачи, доставящи трупи за османския флот в периода около битката при Лепанто. Това е обичайната новогръцка трактовка за "старото" елинско село от периода от преди "нашествието".

Информацията в гръцката статия свързва въпросната Червена църква с Михаил II Комнин, обаче винаги нов храм се издига на мястото на съществуващ, а и мащаба и стила на подобен артефакт ме навяват на мисълта, че това е катедралния Козил, търсен в южен Епир. По времето на Василий II Българоубиец - Арта я няма, а и гръцките поселища са почти винаги и по правило покрай морето. От друга страна, многобройните сакрални места - църкви и манастири в Чумерка са от север и в Янинската епархия (били те византийски и/или български). 85.11.164.216 23:39, 25 октомври 2016 (UTC)[отговор]