Беседа:Луковмарш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

За становището на БХК[редактиране на кода]

Повторно връщам неоснователното изтриване на частта от статията, съобщаваща за становище на БХК. Необяснимо е как това се счита за нещо без значимост от Rumensz, предвид, че БХК е най-голямата правозащитна организация в България, а становището е написано от видна българска правозащитничка и обосновава защо бездействието на една от държавните институции във връзка със събитието е необосновано и неправилно. --Stalik (беседа) 17:14, 18 февруари 2018 (UTC)

Личните писма не са енциклопедично значими. Още по-малко пък какво мисли лицето по даден въпрос и какви инсинуации прави. --Rumensz (беседа) 17:16, 18 февруари 2018 (UTC)
Това не е лично писмо. Очевидно. Горе изложих доводи защо позицията е значима. Ти не им отговаряш. Това с инсинуациите пък ми се струва, че изобличава уклона ти. Уикипедия не е трибуна. Разбирам, че си фен на Луковмарш, но не е уместно това да влияе на редакторските ти приноси. Това, че не ти харесват позициите против, не ги прави незначими. --Stalik (беседа) 17:21, 18 февруари 2018 (UTC)
Писмото си заслужава да бъде цитирано, защото обяснява противоречивата същност на марша. Veni Markovski | Вени Марковски (in Cyrillic) (беседа) 17:35, 18 февруари 2018 (UTC)
Има достатъчно изразени позиции в раздела. А Вашата прокомунистическа позиция е всеизвестна. --Rumensz (беседа) 17:39, 18 февруари 2018 (UTC)
“Моята” позиция е известна, защото не се крия под псевдоним в Уикипедия, но ако мислите, че е комунистическа, представете доказателства, подкрепящи твърдението Ви. Темата на статията е друга, а не моята скромна личност. Така че, доколкото се вижда от писмото, то си е точно за статията. Veni Markovski | Вени Марковски (in Cyrillic) (беседа) 17:46, 18 февруари 2018 (UTC)
В раздел „Реакции“ са изложени становищата на много хора и организации по години. Защо трябва това точно становище да е изложено два пъти? --Поздрави, Петър Петров 19:02, 19 февруари 2018 (UTC)
Прав сте, г-н Петров! Veni Markovski | Вени Марковски (in Cyrillic) (беседа) 19:50, 19 февруари 2018 (UTC)
В какъв смисъл два пъти? Къде е посочено втори път? --Stalik (беседа) 12:59, 20 февруари 2018 (UTC)
В самата статия: През 2013 г. Маргарита Илиева, директорка на правната програма на Български хелзинкски комитет, изпраща до националния омбудсман Константин Пенчев писмо, в отговор на отказа му да съдейства за забрана за провеждане на шествието. В становището си Илиева прави критичен прочит на аргументите на омбудсмана да откаже намеса по случая. Според нея „демонстративното, публично честване на Луков, който е емблема на войнстващия български нацизъм и антисемитизъм, е именно една от тези, всички форми на изразяване, които разпространяват, подтикват, насърчават или оправдават расова омраза – при това, една доста явна, директна и брутална форма“. Тя посочва, че забраната на събитието ще предотврати „поругаването на паметта на всички избити от нацистите, включително с помощта на България и Луков, евреи, роми и хомосексуални хора.Veni Markovski | Вени Марковски (in Cyrillic) (беседа) 13:04, 20 февруари 2018 (UTC)
Пак не разбирам. Този абзац го има само веднъж. Къде го има втори път? --Stalik (беседа) 16:58, 20 февруари 2018 (UTC)
Вече пише, че БХК се е обявил против (няколко пъти през различни години): „Срещу провеждането на Луковмарш през 2011, 2012 и 2013 г. се обявяват Българският хелзинкски комитет...“ Когато пише, че Маргарита Илиева от БХК се е обявила против това е повторение. Или пък ако се има предвид, че Маргарита Илиева е изразила лична позиция и това следва да бъде написано, то възниква въпросът защо личността на Маргарита Илиева и оттам мнението и (личното, необвързано с БХК) е енциклопедично значимо. --Поздрави, Петър Петров 15:54, 21 февруари 2018 (UTC)
А, сега разбрах. Оправено е вече това. А ако това беше лично писмо на Илиева, то защо се е представила с длъжност директорка на програма в организацията? И защо е публикувано на сайта на същата тази организация? Или може би Илиева е лъгала, че е правна директорка на организацията, но от БХК са намерили писмото на улицата, прочели го, и решили да го публикуват, защото много им харесва? --Stalik (беседа) 18:29, 22 февруари 2018 (UTC)
Ако нещо е недостоверно, моля изтрийте го от статията. По съдържанието мисля, че след редакция 8400109 вече няма повторение. --Поздрави, Петър Петров 18:55, 22 февруари 2018 (UTC)