Беседа:Луковмарш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Правопис на името[редактиране на кода]

Има ли причина да е с правописна грешка, тоест Луковмарш, а не Луков марш? --Мико 12:07, 20 февруари 2012 (UTC)

Организаторите изрично си го изписват „Луковмарш-2012“, слято, без дефисОфициална страница на Луковмарш-2012. --Иван беседа 12:50, 20 февруари 2012 (UTC)
Мда - виждам. Грамотност няма що.:-) Гледам, че противниците са по-културни. Ухилен съм --Мико 13:07, 20 февруари 2012 (UTC)

Спорна неутралност (февруари 2013)[редактиране на кода]

Моля, не си пробутвайте идеологически пристрастната пропаганда тук. Оценките и становищата на този или онзи за събитието и организаторите му си имат място - подкрепа и критика на марша. Те не могат да стоят като общопризната истина в началото на статията. И не вандализирайте! --Предният неподписан коментар е направен от Mpb eu (беседа • приноси) 23:47, 17 февруари 2013‎ (проверка).

остри идеологически полемики между привържениците му и политическите наследници на атентаторите на генерала и др. сили — какви са тия глупости ? В този си вид статията е долнопробна нацистка пропаганда. – Tourbillon Да ? 05:07, 18 февруари 2013 (UTC)
Върнах към по-смислената версия. --Мико (беседа) 05:58, 18 февруари 2013 (UTC)

Какво му е смисленото на върнатия едностранчив текст - само пристрастна лява пропаганда! И защо е изтрита историята и данните за проявата, че освен БНС това е дело и на ВМРО, ПП „Съюз на репресираните в България след 9-ти септември 1944“, Българска национал-радикална партия, БДФ, Съюза на ВВНВУ, Школата за запасни офицери и Родолюбивото войнство и гражданство, Асоцияция „Сътрудничество за развитие“, Сдружение на българските футболни привърженици, Кръв и чест, СНЦ „Вярност“, Национална Съпротива (НС), въстановения СБНЛ, традиционно участват гости от чуждестранни организаци от Испания, Германия, Италия, Австрия, Хърватия, Румъния, Палестина и пр. В 2008г. по разпореждане на Министерство на отбраната военения оркестър на IX-та бронетанкова бригада участва в марша. На шествието в 2013г. по данни на организаторите вземат участие над 2000 души.Mpb eu (беседа) 06:35, 18 февруари 2013 (UTC)

Дайте едно по едно от увода - кое Ви се струва невярно или ненеутрално. За историята - тук все пак е енциклопедия, ненужно ми се вижда да се описва всеки от участниците в марша, на кой ъгъл колко миризливо е пръднал. Разбира се, ако и други редактори сметнат, че това е необходимо, ще се съобразя. --Мико (беседа) 06:45, 18 февруари 2013 (UTC)


Проявата затова е описана в резюме с видови участници и това което правят, което обаче в момента е изтрито както и документалните кадри от събитието, а историята е сложена в скриваща се таблица, който се интересува да я чете.
Второ оценките за проявата на противниците й си имат място - раздел критики и подкрепа, и не може цялата статия да е доминирана от виждането на една от страните.
Трето факт е, че Луков убит от комунистическите терористи Буруджиев и Якова и точно приемниците (като г-жа Буруджиева) и близките на тяхната лява идеология са най-активни в противопоставянето, изършени си и вандалски прояви за да се провали траурното шествие като са поругани поставените по решение на Столичния общински съвет паметни плочи на генерала, на убитите от комунистите и посветения на тях параклис в 2009 и 2011г., което също е изтрито и са прикрити действията на извършителите.
Не се правете на две и половина, а попълнете информацията и не лансирайте пропаганда с етикети и безмислени цитати, повтарящи отразена веднъж позиция, апропо що за безочие е шинелите на българската армия [1] да бъдат обявени за униформа на Хитлепюгенд, а националнотите знамена за неофашисти символи. Одобрението и критиките илюстрират и са именно остри идеологически полемики между привържениците и политическите наследници на атентаторите на генерала и др. сили и тук с празни пропагандни лозунги не минава. Mpb eu (беседа) 07:04, 18 февруари 2013 (UTC)

Както казах дайте от увода - какво ви се струва нередно и как да се поправи. --Мико (беседа) 07:22, 18 февруари 2013 (UTC)

Поставено в Увода, а не в Критиките че "организатор на мероприятието е соченият като проводник на неофашистки, неонацистки, расистки и хомофобски идеи Български национален съюз (БНС)." да не говорим за дивотията където шинелите на българската армия водят до извода, че "В шествието ежегодно участват младежи от спортната организация на БНС с военни униформи, което някои свързват по аналогия с младежките паравоенни организации Хитлерюгенд." е само една от гледните точки, защото ако е общоприето да трябва да е имало предвидените по закон сакнкции, каквито обаче няма, а напротив има разрешение от властите, затова тезата поставена тук е пропаганда.Mpb eu (беседа) 07:36, 18 февруари 2013 (UTC)

Ето го увода:

Луковмарш[1] е възпоменателно траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков, което от 2003 г. ежегодно се провежда през февруари в София. Като лидер на силно повлияния от фашизма и националсоциализма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ),[2][3] и поддържал близки връзки с нацисткия режим на Третия райх,[4][5][6][7] Луков е спорна личност в българската история. Поради това различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява (вижте Критики).

Основен организатор на мероприятието е соченият като проводник на неофашистки, неонацистки, расистки и хомофобски идеи Български национален съюз (БНС).[8][9][10][11][12][13][14] В шествието ежегодно участват младежи от спортната организация на БНС с военни униформи, което някои свързват по аналогия с младежките паравоенни организации Хитлерюгенд.[15][16]

Това с униформите аз съм съгласен да се махне. Оценката на БНС обаче е важна - каква организация го прави. Какво предлагате като тект? --Мико (беседа) 07:41, 18 февруари 2013 (UTC)

Ами тачно за това става въпрос, оценката при оценките и критиките, фактите - при фактите по събитието, без излишни коментари, посочват се участници и пр. (като има законни регистрации на БНС и утвърдени политически субекти като ВМРО, Съюза на ВВНВУ, Школата за запасни офицери и Родолюбивото войнство и гражданство, БДФ, „Съюза на репресираните в България след 9-ти септември 1944“ плюс разрешение за законност от отговорните власти, това положението е и точка). Посочва се без излишни коментари и цитати при критиките и подкрепата кой какво смята за организаторите, за самия траурен марш и за опонентите им, какво са вършили тези опоненти, какъв е резултата - само факти и толкоз.Mpb eu (беседа) 08:18, 18 февруари 2013 (UTC)

О, не. Посочват се организаторите и какви са тези организатори (утвърдени си е ваша оценка - сочат се неутрални оценки), за да може да се прецени каква е проявта. Отново предлагате ли текст? --Мико (беседа) 08:20, 18 февруари 2013 (UTC)

Като соча утвърдени имам предвид законни,според мен е достатъчно и точно да се посочи:
"Луковмарш е възпоменателно траурно факелно шествие в почит към паметта на убитият от комунисти генерал Христо Луков, което от 2003 г. ежегодно се провежда през февруари в София от десни, националноориентирани и антикомунистически структури. Събитието е повод за остри идеологически полемики между привържениците му и политическите наследници на атентаторите на генерала и др. сили (вж. Критики)"
Никой не отрича, че БСП с Кадиев и младежкото и движение са наследници на БКП - БРП(к) към която принадлежат убилите генерала Буруджиев и Якова, а освен това срещу проявата се изказват и други леви сили като т.н. „Червено действие”, също от др. стр. БНС, ВМРО, Съюза на ВВНВУ, Школата за запасни офицери и Родолюбивото войнство и гражданство, БДФ, „Съюза на репресираните в България след 9-ти септември 1944“ и пр. са десни, националноориентирани и антикомунистически организации. След като за Луков със всичките данни и дискусии по него има отделна страница, към която води името му, в статията няма място още веднаж да се излага цялата полемика.
В частта провеждане и пр. се посочват всечки участници и пр., без едностанчиви коментари, тях ги даваме където им е мястото - при критиките и се посочва кой ги прави, защото, прецизно правно погледнато, законните български организации самоопределящи се като патриотични имат право дори да повдигнат съдебно преследване заради произволни обвинения в неофашизъм, нацизъм и пр. И така само факти и балансирано (включително както обем) и безпристрастно представяне без залитане и на двете гледни точки така както ги дават страните. Mpb eu (беседа) 08:44, 18 февруари 2013 (UTC)

Здравейте и от мен. Първо, Потребител:Mpb eu, писах на беседата ти относно форматирането на отговори в беседите. Слагай двуеточие преди да отговаряш, за прегледност. Колкото до призива ти за неутрален увод — от една страна съм съгласен, от друга — не съм. Първо, ти самият не изповядваш тази философия, или поне я изповядваш доста избирателно, предвид, че ти самият вкарваш критики в резюме на други статии. Второ, в публичното пространство у нас Луковмарш минава под знамето именно на тези противоречия (вж. новинарските емисии от тази година, например, мога да дам линкове). Това показва, че полемичността на събитието е доста значима, което значи, че е редно да се отрази и в резюмето. Нещо повече — тази полемичност се позовава на благонадеждни източници. Още повече — спорният характер на личността на Луков не е въпрос на "лява" пропаганда и такава на "хомосексуалистки" организации, а оценка от експерти-историци, включително един такъв, който е подкрепян от самите тези организации, които провеждат шествието.
Предлагам да изредиш ПЪРВО фактите, които искаш да добавиш в статията тук (напр. това кои други са организатори) с надлежните източници. После ще направим списък със спорните, според теб, точки, за да ги изчистим една по една. Вярвам, че ще постигнем консенсус. :-) --Stalik (беседа) 09:17, 18 февруари 2013 (UTC)
Именно "Събитието е повод за остри идеологически полемики" на привърженици и опоненти на събитието и пр. и така съм го предложил, подробностите следва и са изложени където им е мястото и в увода е изрично посочено: "(вж. Критики)".
Фактите са си факти - участници (изброените в документите на шествието), обичайно съдържание и провеждадне (официално разрешение, църковна служба, шествие, ритуал проверка и речи при Незнайния войн, поклонение и полагане на цветя пред плочата му, изтълнение на химна и край на проявата), оскверняване в навечерието му през 2011 и 2009г. на поставените с решение на СОС плоча на генерала и на убитите от ком.режима и параклиса, участието на оркестъра на танковата бригада по официално разпореждане, гости от странство, носени български и черни знамена, съпровождащ барабани, гайда и пр.Mpb eu (беседа) 09:48, 18 февруари 2013 (UTC)
Всъщност си написал, че са налице „остри идеологически полемики между привърженици на Луков и политическите наследници на атентаторите на генерала и др. сили“. Първо, полемики между тях не са видни. Аз не виждам диалог между двете страни въобще. Противниците на шествието се обръщат към институциите. Второ, не виждам идеологическия характер тук. Трето, ти разпознаваш опонентите на събитието като наследници на атентаторите. Не виждам основания за това, нито източници. Още веднъж — полемичността на събитието е в основния спектър на присъствието му в публичното пространство (пример, не намирам отразяване в БНТ и Нова ТВ). Противоречивостта на Луков е силно характеризираща личността му, следователно и събитието. Това е основание, струва ми се, то да се отрази в резюмето по някакъв начин; по-важно е от барабаните и гайдата, сякаш. Поне за това съгласни ли сме? --Stalik (беседа) 10:04, 18 февруари 2013 (UTC)
Луков не е обект на статията, всичко за него, спорно и беспорно е преставено на нарочна страница към която има линк, и няма да го повтаряме и тук.
Полемиката се води в Бтв[2], чрез публикации в медиите, публични изявления и действия пред институциите, последните от които впрочем имат красноречив резултат, ако не се харесва думата може да я заменим с "конфронтация". Напълно е на идеологическа основа, след като едните упрекват другите, че прокарват неонацистка идеология, на което пък им отговарят че първите го правят защото защитават комунистическият терор и прочие.
Най-виднинтите опонентите като Кадиев вече се каза, са от БСП, която е наследник на БКП чието дело е атентата, Таня Буруджиева е направо пряк наследник на извършителя Буруджиев, а групата "Червено действие" де не са християн-демократи, хайде да не повтаряме едно и също и де не се правим на глупави.
Гайдите, барабаните, факлите, носените портрети, лозунгите, какви са знамената, участниците и особено в какво фактически се състои този "Луковмарш" завършващ с изпълнението на военния траурен марш "Покойници" и на националния химн са имено безспорните факти, които съставят въпросното събитие и като такива следва точно да се представят пък всеки да си прави изводите.Mpb eu (беседа) 11:55, 18 февруари 2013 (UTC)
Напротив, събитието е посветено на Луков, следователно личността му е относима към статията тук. Ако беше статия за марш в чест на Хитлер или Сталин, пак ли щеше да твърдиш, че противоречивостта на личността е неотносима към събитието и няма място в резюмето? Полемика на идеологическа основа може да има, когато тя фактически е такава и страните се самоприпознават като такива. Тук май никоя една от страните не се идентифицира с групата, към която другата страна я причислява. Значи въпросът опира до практическата страна - да се чества ли един близък до нацизма човек или не. Това, струва ми се, е духът на изказванията на противниците на събитието. Те не полемизират самата идеология. Връзката Кадиев-БСП-БКП-Буруджиева е малко свръхинтерпретация. Анти-нацистката гледна точка не е иманентно свързана с комунизма; има анти-нацисти, които не са комунисти. Даже мога да се обзаложа, че са мнозинство, особено днес. :-) За гайдите, барабаните и факлите съм съгласен. Ако имаш благонадеждни източници - добре са дошли в статията. --Stalik (беседа) 12:56, 18 февруари 2013 (UTC)

Не разбирам. Според българските закони (чл. 108 от Наказателния кодекс) проповядването на фашиски и антидемократични идеологие е въздигнато в престъпление. Присъда, която да докаже фашиски уклон няма. Следователно обвиненията са безпочвени до такава присъда. Същност, вместо тия спорни политически неща, защото просто не пишете нещо неутрално? И до двете страни отправям този апел. Обвинение че едните са "леви", значи са предубедени или пък "фашисти и хомофоби" - значи и те били предубедени. Просто изтрийте всичко и оставете сухи данни. Цялата тази полемика не и е мястото в енциклопедичен сайт... нали? Моля ви, кажете, че не и е мястото, защото иначе просто ще си тръгна. Искам просто да си направя някоя и друга статияйка за знание на някого, без да се ширят дразнещи дискусии. После ще кажат, че Уикито подкрепя дадени политически сили... - подписвам като някакъв новак, който е ентусиаст. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 85.118.193.147 (беседа • приноси) 12:09, 18 февруари 2013.

Уикипедия отразява гледни точки, не съдебни решения. :-) Щом има някой, която критикува събитието и го определя еди-как си, значи и статията ще посочва това с надлежните източници. Ако искате да разберете наистина, първо се регистрирайте и се запознайте с правилата и принципите на Уикипедия. Това ще минимизира неяснотите. --Stalik (беседа) 10:21, 18 февруари 2013 (UTC)
Уикипедия следва да отразява обективните факти, какъвто е и правното положение, но трябва представя и различините гледни точки, най-илюстративен е примера в българската статия за т.н. "Македонски език", не виждам причини тук да се допуска друго. Караме по фактологията, след което излагаме различните гледни точки и оценки, после махаме шаблона за небалансираност и толкоз, ако не постигнем единодушие, шаблонът си стои и предупреждава, като в статията за Помаците, няма нищо фатално. Който иска да прави лява или дясна пропаганда, да го прави в съответните им сайтове, където може да обижда редакторите за "нацистка пропаганда" тук тове не може да се толерира. Стига сме въртели едно и също, в края на крайщата става въпрос за едно не особено популярно историческо честване на организации уважаващи един военен и други които пък не го уважават, което за толкова години не можа да предизвика нещо повече от реплики по медиите и омацване на някоя стена, едва ли си заслужава хабенето на толкова енергия, а още по-малко можем да влизаме в ролята на съдници от последна инстанция.Mpb eu (беседа) 11:12, 18 февруари 2013 (UTC)
Аз не виждам необективни факти в статията. :) Тя е изградена предимно от факти, включително в резюмето си. Което, апропо, доби нов вид. --Stalik (беседа) 20:31, 18 февруари 2013 (UTC)
"Български национален съюз - проводник на неофашистки, неонацистки, расистки и хомофобски идеи" си е чист пропаганден цитат от противниците му и не може да стои в резюмето като общоприет факт. Ако е обективно и безспорно, а то не е, досега, след толкова атаки, по закон трябваше да е закрит и марша забранен, а той не е и съвсем законно се провежда! Ако това е обективно и балансирано съдържание, жалко за Уикипедия. Mpb eu (беседа) 03:05, 20 февруари 2013 (UTC)
Цитатът ти е неверен. Изречението е "Основен организатор на мероприятието е соченият като проводник на неофашистки, неонацистки, расистки и хомофобски идеи Български национален съюз (БНС).", което е факт, подкрепен със 7 източника. Точка. --Stalik (беседа) 09:23, 20 февруари 2013 (UTC)
P.S.: Аз не мисля, че ти по случайност цитираш грешно или че се правиш на неразбиращ това изречение. Моля да забележиш, че "неутралност" означава сухо отразяване на фактите. Факт ли е, че някой отправя такива обвинения срещу шествието и организаторите му? Факт е. Няма какво повече да дискутираме. --Stalik (беседа) 09:26, 20 февруари 2013 (UTC)

Неправомерно заличаване на предупредителен шаблон за спорно и небалансирано съдържание[редактиране на кода]

Неутралността на статията в настноящия й вид е силно спорна. Моля, спазвайте правилата и не премахвайте шаблонa, докато диспутът не бъде разрешен.Mpb eu (беседа) 13:00, 18 февруари 2013 (UTC)

Спорна неутралност на раздела "История"[редактиране на кода]

Поставям шаблон за спорна неутралност на раздела „История“, поради наличието на субективни оценки, както за исторически събития, така и за конкретни случаи от историята на провеждането на самото събитие. --Stalik (беседа) 11:13, 7 март 2013 (UTC)

Повторно премахване на неблагонадеждни източници[редактиране на кода]

Неприятно ми е, че се налага повторно да премахвам неблагонадеждни източници от статията. По отношение на сайта bgns.net — посоченият сайт не отговаря на никой от критериите за благонадеждност на източниците. Освен това посоченият сайт е на организатора на събитието, който, на това отгоре, е на организация от неототалитарен тип. Този източник може да бъде само източник на твърдения за самото шествие, не за исторически факти. Колкото до източника БЛИЦ — посоченият сайт съдържа изобилие от материали, противоречащи на базисни етични стандарти на журналистиката и като новинарски сайт също не е благонадежден източник за исторически факти. Колкото до „Външни връзки“, моля потребител Owain Knight да забележи, че обичайно в Уикипедия тази секция се назовава „Външни препратки“. Би следвало с оглед на еднаквата стилистика на всички статии да се следва този образец. --Stalik (беседа) 14:11, 12 февруари 2015 (UTC)
P.S.: Също така бележките, които представляват списък с позоваванията, винаги предхождат препратките към външни сайтове. Т.е. препратките към външни сайтове винаги са последната част от статията преди списъка с категориите. Така е в повечето качествени статии тук и този модел също следва да се възпроизвежда добросъвестно. --Stalik (беседа) 14:13, 12 февруари 2015 (UTC)

Беше изискан източник за маршрута на самия марш и за него не може да се отхвърля информация, предоставена от организатора на марша. Сайтът Blitz.bg е най-популярният новинарски сайт в България и като такъв заслужава уважение. Те имат освен автори журналисти и редактори, тъй че информация там се приема за проверена, включително и за исторически статии. Не може вие да определяте един сайт за неблагонадежден, само защото информация в него може да противоречи на идеологията, която застъпвате. – Оуейн (беседа) 17:10, 12 февруари 2015 (UTC)
Абсурдно е Блиц да се използва за исторически факти. Съвсем скоро консенсусът съвсем правилно отсвири на Разговори Култура, вие пробутвате Блиц. За исторически факти - издания на УИ "Проф. МД". --Мико (беседа) 20:58, 12 февруари 2015 (UTC)
Owain Knight, популярността на този сайт е неотносима. Преценката на източниците тук не се прави на основата на популярност или "уважение", а на основата на критериите, описани в У:БИ. Горещо те моля да не правиш напук идентични нови редакции, макар и в други статии, когато тече беседа (настоящата) и когато са ти посочени абсолютни отрицателни предпоставки да правиш това, което правиш. --Stalik (беседа) 08:27, 13 февруари 2015 (UTC)
Посочената статия в Блиц не може да бъде надежден източник най-малкото защото в края на статията пише, че е съчинена "по материали от интернет". Макар че няма голямо основание да се съмняваме в информацията за маршрута посочена на сайта на БНС, той също не отговаря на критериите за надеждни източници. Тук може би е добре да вметна, че извори бяха поискани след връщане на редакция на потребител Nivelir. Смятах, че е видно от описанието и съдържанието на редакцията ми, че извори се искат не за маршрута на шествието, а за твърденията, засегнати от редакциите на Nivelir - т.е. кои са извършителите, и дали някой благонадежден източник ги определя за "комунистически терористи". Маршрутът е незначителна подробност, струва ми се. А ако е значителна, някой благонадежден източник би трябвало да я споменава. Tropcho (беседа) 11:13, 14 февруари 2015 (UTC)

Почистване на раздел „История“[редактиране на кода]

Считам, че раздел „История“ има нужда от сериозно прочистване. Има тенденция да се превръща в подробен разбор на всяка година от провеждането на събитието, което е излишно и непотребно. То няма енциклопедично естество. Ако има наистина значимо събитие за някой от годините, което да е екстраординерно - нека се спомене. В противен случай считам, че разделът трябва да се изчисти и сведе до история на това как е замислено и започнато събитието. Няма нужда да е описано всяка година какъв бил маршрута, колко цветя били занесени и дали Митко и Данчо са присъствали. Отделно разделът е под всякаква критика откъм качество. --Stalik (беседа) 21:03, 15 февруари 2015 (UTC)

Напълно съгласен. Използваните думи в този раздел са не просто реклама на фашизма, но и неточни, неверни и подвеждащи. Предлагам да го преместим тук, ако някой иска да го редактира, да го редактира и да го пусне тук, в беседата, за обсъждане. Veni Markovski | Вени Марковски (in Cyrillic) (беседа) 18:01, 23 февруари 2015 (UTC)

Външни препратки[редактиране на кода]

Защо http://www.lukovmarsh.info/ присъства в статията? Защо се твърди, че е официален сайт? В него няма посочено авторство, нито лице или фирма за контакт. Това е сайт-фантом. Моля обосновете връщанията. --Поздрави, Петър Петров 08:46, 16 февруари 2015 (UTC)

Ноторен факт е, че на посочения сайт има телефони за контакти с организаторите, което е проверимо, както и че на сайта ежегодно и текущо се публикуват инструкции и актуална информация за шествието през съответната година. Сочи и към Фейсбук страницата, където текущо, често буквално часове преди събитието, се предоставя акуратна и актуална информация за провеждането му. Същият адрес е посочен и на редица рекламни материали на събитието. --Stalik (беседа) 10:21, 16 февруари 2015 (UTC)
Добре, аз не съм следил сайта през годините и не знам. Също не разполагам с рекламни материали, ако може препратка някаква към такива би било добре. --Поздрави, Петър Петров 15:06, 16 февруари 2015 (UTC)
--Stalik (беседа) 18:39, 16 февруари 2015 (UTC)
Мерси. --Поздрави, Петър Петров 19:03, 16 февруари 2015 (UTC)


Триене?[редактиране на кода]

Гледам, че има искане за източници, но източници не са посочени. Колко време ще дадем, преди да изтрием съответните секции? Veni Markovski | Вени Марковски (in Cyrillic) (беседа) 13:23, 19 февруари 2015 (UTC)

Обикновено изчакваме 2 седмици (освен в статии за живи хора, У:БЖХ). --Спас Колев (беседа) 11:12, 21 февруари 2015 (UTC)

Преместен текст "История"[редактиране на кода]

Местя този текст в беседата, защото:

  • Е очевидно, че е преписан от сайт на симпатизанти на Луковмарш (Проявата ни стартира от кръстовището на бул. „Витоша” и бул. „Патриарх Евтимий”...)
  • Няма посочени източници.
  • За да се види какви неща са слагали в основната статия... Veni Markovski | Вени Марковски (in Cyrillic) (беседа) 18:03, 21 януари 2017 (UTC)

История[редактиране на кода]

На 13.02.2003 с панихида в храм “Св. София” е отбелязана 60-та годишнина от убийството на ген. Христо Луков, с което се слага началото на ежегодно честване. След него се провежда траурен марш с факли, барабани и гайди по софийските улици до дома на генерала, в който е убит от комунистическите терористи Иван Бураджиев и Виолета Якова.[1] Там биват положени венци, стари легионери говорят за живота на генерала и неговото убийство. След което бивя изпят Националният химн. В честването участват представители на БНС, БДФ, Съюза на ВНВУ, и други граждани.

През 2005 г. шествието започва от катедралата „Св. София“. Траурната колона се предвожда от внучката на генерала с неговия портрет, следвана от двама души, носещи венец. Колоната e предшествана от полицейски автомобил, осигуряващ безпрепятственото ѝ придвижване. Пред къщата на ген. Луков се провежда тържествената вечерна проверка и са прочетени имената на загиналите за свободата и обединението на България. Открита е паметна плоча и са поднесени венци. Изпълнен е траурният марш „Покойници“. Всички присъстващи изпяват националния химн. Според организаторите участват над 300 души.

През 2006 г. шествието е на 11 февруари и започва от ул. „Овче поле“ 153 (седалището на БНС). В 18:30 ч. шествието достига паметника на Незнайния воин, където се провежда първата част от тържествената възпоменателна церемония и вечерна проверка, където се присъединяват членове на ВМРО, Съюза на ВВНВУ, Школата за запасни офицери и Родолюбивото войнство и гражданство, дошли да засвидетелстват почитта си към генерал Луков. Реч държи председателят на Съюза на ВВНВУ Рухчев, бивш царски офицер, служил под командването на ген. Луков, той разказа факти от неговия живот; към 19:00 часа колоната с факли и знамена преминава по маршрута, според организаторите съпроводена от одобрителни възгласи на минувачи и водачи. Пред къщата на ген. Луков е отдадена почит. Там слово произнася Роберт Мариус, след което говори Боян Расате. Участие вземат над 400 души и чужди гости представители на организациите Нова дрепта (Румъния), Фаланга еспаньол (Испания) и НПД (Германия).

През 2007 г. Луковмарш се провежда на 13 февруари с факелно шествие в центъра на София. Под звуците на барабани колоната преминва от площад „Света Неделя“ до Паметника на незнайния войн, където говорият водача на БНС – Боян Расате и Пламен Христов – организационен секретар на БНС. От името на официалните гости от Германия, Австрия и Италия приветствено слово държи водачът на Фаланга Еспаньол (Испания). Церемонията продължава с тържествена заря, следвана от поклонение до къщата на ген. Луков, където са поднесени цветя и венци с което събитието завършва. Участват над 500 души.

През 2008 г. шествието е на 9 февруари. Събитието започва в 18:00 часа от площада пред катедралата „Св. Неделя”, в 18:15 ч. шествието водено от участващия по разпореждане на Министерство на отбраната военен оркестър на IX-та бронетанкова бригада, потегля по ул. „Алабин”, пл. „Славейков”, ул. „Г. С. Раковски”, на Паметника на незнайния войн е официалната церемония по отбелязването на 120 г. от рождението и 65 г. от смъртта на ген. Христо Луков. След речите на Боян Расате, Никола Рухчев (ВНВУ), Мануел Андрино (председател на FE/La Falange) и Йон Геблеску (председател на Noua Dreapta–Букурещ), завеждащия СО-София, Николай Ковачев ръководи проведената вечерна проверка. В края на церемонията Боян Расате и Звездомир Андронов – водач на БНС-София, приемат тържествен марш на I-во отделение на Националната гвардия. Шествието се отправя към дома на генерала, водено от правнучката на ген. Христо Луков – Линда, където е поднесен венец и цветя. Участват няколкостотин души.

В навечерието на траурното честване през нощта на 6 срещу 7 февруари 2009 г., паметната плоча и къщата на генерала са вандалски осквернени, като са нацапани и залети с боя. Незабавно плочата е изчистена, къщата наново е боядисана от почитащите генерала и всичко е приведено в ред. Проявата започва същия ден на 07.02.2009 в 16 часа от кръстовището на бул. „Витоша” и бул. „Патриарх Евтимий”. Участват над 500 националисти от страната и чужбина, граждани от цяла България и съвременници на генерала, които образуват колона с многобройни български знамена, според организаторите мнозина минувачи ръкопляскат на дисциплинираните редици. Към 16:30 ч. шествието спира пред паметника на Незнайния войн. Там речи държат представители на пратеничествата от чужбина, дошли да засвидетелстват възхищението си от личността на генерал Луков. Първи са румънските националисти от „Нова дрепта”, следвани от председателя на организацията на палестинците в България и представителя на Националната съпротива от Дортмунд, Германия. След това Иван Рухчев разказва на събралите се редица исторически факти. Церемонията е закрита с реч на лидера на БНС/ГВАРДИЯ – Боян Расате, и почетен марш на Националната гвардия, след това са запалени факлите и траурното шествие продължава до къщата на генерал Луков, където заключителна реч държи Борис Накев, след което са положени венци, всички заедно изпяват химна на България и небето над София е озарено от фойерверки, с което приключва възпоменателно шествие. Следва концерт, в който участват две чуждестванни и една българска групи.

През 2010 г. за първи път към името на мероприятието е и лозунга „Ден на Националната съпротива”. От предния ден и през нощта за да не допуснат нова вандалщината срещу нея националистите охраняват паметната плоча на ген. Луков. Проявата ни стартира от кръстовището на бул. „Витоша” и бул. „Патриарх Евтимий”, като този път в нея участват над 600 националисти от страната и чужбина. Пред паметника на Незнайния войн по традиция става първата церемония, на която говориха представители на чуждестранните делегации от Румъния, Италия, Испания и Палестина, които изразияват своето преклонение пред образа на ген. Луков и солидарност с Българските националисти. Реч за живота и делото на генерала произнася и Симеон Костадинов от БНС-София. Благодарствени думи отправи и доскорошния лидер на БНС Боян Расате. След това шествието продължава до родната къща на ген. Луков, която е и неговото лобно място, на нейния праг българският армейски офицер е пред очите на детето му е застрелян в гръб от комунистическата терористка с еврейски произход Виолета Якова. Там говори Ивайло Колев от „Кръв и чест”, а след него думата взеха Борис Накев от Сливен и Александър Борисов от Варна. Проявата по традиция е закрита с изпълнението на Националния химн и поднасянето на венец пред паметната плоча на къщата.

На 12 февруари 2011 г. над 600 определящи се като родолюбци граждани от цяла България, заедно с десетки гости от Европа, отбеляват за девети пореден път в София годишнината от терористичното убийство на генерал Христо Луков. Първо е отслужена панахида в параклиса на Мемориалния комплекс на жертвите на комунизма пред НДК, който заедно с плочите с имената на падналите през нощта е осквернен с надраскани обидни лозунги и петолъчки. Факленото шествие започва от пилоните пред НДК по бул. Витоша до паметника на Незнайния войн и завършва пред къщата, където е живял и където бива убит генерала. На него освен българските са развяти и немски знамена от времето на Първата световна война.

През 2012 г. Луковмарш е проведен на 18 февруари, в деня на 139-тата годишнина от обесването на Васил Левски. В шествието участват над 1000 души. Маршът започва от НДК. Най-отпред вървят две момичета, с портретите на Васил Левски и генерал Луков. Следва ги блок от униформени представители на Спортната организация на БНС с венци и двама души с транспаранти, с портретите на Васил Левски и на генерала. Зад тях са знаменосци с български и черни знамена, колона с факли, и останалите участници. Маршът преминава по бул. „Васил Левски“, ул. „Оборище“, ул. „Кракра“ и по бул. „Дондуков“ стига до родната къща на генерала.

Участниците скандират „За България – свобода или смърт!“, „Всички комунисти — на съд, на съд, на съд! България поема по национален път!“, „Генерал Христо Луков“, „И преди, и сега Македония е българска!“, „Българийо, събуди се“, „Свободен, социален, национален“. Няколко пъти е изпят националният химн.

Пред къщата на Христо Луков шествието преминава в митинг, на който Симеон Костадинов заявява, че борбата на генерал Луков за национално могъща и социално справедлива България още не е приключила. След него думата взема Пламен Димитров, който остро разкритикува всички протести срещу провеждането на марша и заявява, че е в интерес на всички чужди посланици оказвали натиск шествието да бъде забранено, да се въздържат от подобни призиви за в бъдеще, защото национално–патриотичната младеж на България може да марширува, както в българската столица, така и в техните собствени, но вече по друг повод. Трети се изказва съпредседателят и водач на софийската организация на Българския национален съюз Звездомир Андронов. Той категорично отхвърля всички нападки по адрес на Луковмарш и организаторите му и заявява, че никой и нищо не може да попречи да честваме живота и делото на генерал Луков. Последен говори Петър Нешев, зам. водач на възстановеният Съюз на българските национални легиони и зам. председател на Съюза на репресираните след 09.09.1944 г, с чиято реч мероприятието завършва.[2]

През 2013 г. събитието е предшествано от чествания организирани в провинцията. На 17.02.2013 над 2000 националисти, според организатовите, участват в почитта към паметта на генерал Христо Луков. Присъстват и две чуждестранни пратеничества – от Хърватска и от Германия. Сутринта е направен опит за котнрапроява, но се събира група само от около 15 противници и всичко се ограничава само с медийни изялвения. Шествието започва по разрешения от властите ред от символичния знак на антибългарския тероризъм - катедралата „Св. Неделя“, където в 1925 г. при неуспешния атент организиран от Димитър Златарев, Марко Фридман, Николай Петрини и др. срещу Цар Борис III, поставеният от комунистически терористи взрив убива 213 и ранява над 500 видни българи. Пред Паметника на незнайния воин участниците се строявт, изслушвайки речите на Звездомир Андронов от БНС, Пламен Димитров и Франо Чирко от хърватската HČSP. След това шествието продължава до къщата на генерал Луков, станала и негово лобно място. Тук говорят Симеон Костадинов – автор на книгата за генерала, Ивайло Колев - от името на пловдивските националисти, и представителят на германското пратеничество. Последен има думата Петър Нешев – представител на възстановения СБНЛ. Поднесен е венец на паметната плоча на ген. Луков и събралите се запазват минута мълчание, в знак на почит към паметта на генерала. Преди мероприятието да бъде закрито, участниците правят своите дарения за издигането на паметник на летеца-изтребител кап. Димитър Списаревски.

В 2014 г. събитието отново е предшествано от чествания организирани в провинцията и лектория в София. За пръв път общината не съгласува маршрута под натиска на БСП, ДПС, БХК, лявата еврейска структура Шалом и обичайните организации на „Лесбийките, гейовете, бисексуалните и травеститие (ЛГБТ)“, дъщерята на терориста Иван Буруджиев убил ген. Луков - доц. Татяна Буруджиева (бивш депутат от листата на БСП) и пр. Въпреки това, на 15 февруари отново над 2000 българи, предимно младежи, се събират на паметника на Незнайния воин до катедралния храм-паметник Св. Александър Невски, и след уточняване на маршрута между пратените там многобройни полицейски части и водачите на БНС Звездомир Андронов и Пламен Димитров, многоюдното шествие начело с българските знамена и видния правозащитник отец Димитър Амбарев преминава по ул. „Оборище“, ул. „Кракра“ и бул. „Дондуков“ до къщата на ген. Луков. Процесията е съпроводена с песни и маршове като „Шуми Марица“ и скандирания („Долу ДПС!“, „За България!“, „Свобода или смърт!“, „Българийо, събуди се!“). Достигайки дома на генерала, биват положени венци на паметната плоча и организаторите на събитието държат речи. Николай Йовев и специален гост от младите патриоти в Германия са част от ораторите,[3] след което, запалили свещи, всички падат на колене и в мълчание почтитат паметта на генерала.

В 2015 г. събитието отново е предшествано от чествания и лектория в София. Общината отново не съгласува маршрута под натиска на руското посолство, БСП, АБВ, ДПС, БХК, еврейското обединение Шалом и други. Въпреки това, на 14 февруари отново над 2000 българи се събират ред НДК, и след уточняване на маршрута между пратените там многобройни полицейските сили и водачите от БНС Звездомир Андронов и Пламен Димитров, многоюдното шествие начело с българските знамена и гостите от Швеция, Унгария, Германия, Франция, скандирайки името на генерала, преминава по бул. „Васил Левски“ до паметника на Апостола, където са запалени факлите и пеейки „Шуми Марица“ по бул. „Дондуков“ до къщата на ген. Луков, където са положени венци на паметната плоча, държат се речи от организаторите и Хенрик - Пилстрьом един от водачите на шведския Нортдфронт. С падане ничком е почетена паметта на генерала.