Беседа:Начална страница/Архиви/2017

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Това е архив на стари обсъждания.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, използвайте текущата беседа.

Вълшебник

Махнете го този Вълшебник вече! - Оуейн (беседа) 10:28, 19 февруари 2017 (UTC)

Дизайн 2017

Преместено от У:Р. --13:05, 15 март 2017 (UTC)

Предлагам този началната страница да бъде променена по този начин --Luchibsl1 (беседа) 19:10, 2 март 2017 (UTC)

На мен ми харесва доста и по принцип одобрявам идеята. Поздравления за старанието! Вероятно ще има разни неща за изглаждане. Например, още сега ми прави впечатление, че поне на моя браузър текстът „Още избрани картинки“ се изобразява върху рамката на раздела „Картинка на деня“, а снимката на Фердинанд излиза извън рамката на „На 2 март през“. Едно възможно пък подобрение би било да се добавят повече допълнителни връзки в долния край на всеки раздел, подобно на руската Уикипедия, където явно използват същия дизайн (но по-шарен, което обаче на мен не ми харесва толкова).
— Luchesar • Б/П 19:23, 2 март 2017 (UTC)
Карето отгоре е доста по-широко от сегашното и стои разхвърляно. Добре ще е да се стесни (във височина). --Молли (беседа) 19:28, 2 март 2017 (UTC)
Iliev, утре ще допродължа да го поправям. Забелязал съм, че в другите Уикипедии избраните статии, събитията от деня и т. н. са представени в по-съкратен вариант. При нас обаче в момента е малко по-различно. За "На този ден през" намерих като изисквания това. Искам да попитам дали все пак важат, тъй като: днес реших да да съкратя Шаблон:Начална страница 2 март, където имаше 12-13 събития с 5 снимки (всяко второ беше илюстровани); съкратиха до 5 събития и добавих година за раждане и година на смърт на две личности; след това обаче няколко пъти си връщахме редакциите с Потребител:Owain Knight, според който е нелогично да "има 5 редакции". Според мен разделите на началната страница трябва да бъдат по-кратки, но смислени и добре написани. Именно затова и започнах работата по нов модел на началната страница, защото сегашния не е особен атрактивен. Ще съм ти благодарен ако ми кажеш всъщност как е прието официално и как е по-правилно - по-съкратени ли да бъдат нещата или по-подробно и да има повече информация. --Luchibsl1 (беседа) 21:05, 2 март 2017 (UTC)
С премахването на новините от Началната страница е освободено пространство, което се заема от 10 годишнини, вместо да стои празна страницата. Това е в съзвучие и със стремежа към удовлетворяване на любознателността на читателите. Аз съм избирал интересни годишнини, включително от полетата на науката и техниката, изкуството и музиката, (сега може да се слуша Кармен на Началната страница, което вероятно Luchibisl1 иска да изтрие). При условие че няма много какво да се чете, разделът Знаете ли че... може да е с 20 интересни факти, аз го поддържам веднъж месечно. – Оуейн (беседа) 07:57, 3 март 2017 (UTC)
Трябва да се премахне Вълшебникът от Началната страница – вече доста време стои там и стои грозно, а днес е Националният празник! Честит Ден на Освобождението! – Оуейн (беседа) 08:20, 3 март 2017 (UTC)
Но какво общо има 3 март с Вълшебника? --Мико (беседа) 08:43, 3 март 2017 (UTC)
Празникът е да се празнува, което означава да се премахват стари грозни неща от публични места! – Оуейн (беседа) 09:39, 3 март 2017 (UTC)
Не е нормално да има има по 15 годишнини и 5-6-7 снимки. Въпреки че може би 5 годишнини са малко и за някои дни би било трудно да се прецени кое е по-важно. Определено е че може да има и до 3 празника. Може да бъде добавено правило, че ако няма особено значими празници, тяхното място може да бъде заето от важни годишнини.
Оуейн, не искам да изтрия Кармен, всъщност може би е добре да има по 1 снимка и един аудио файл с някакво произведение на изкуството. Също така вместо 20 факти в раздел Знаете ли че..., които да стоят по 1 месец, може те да бъдат 8 до 10 и да се сменят всяка седмица. Един потенциален любознателен читател не би искал да чете едно и също нещо цял месец. Също така статията на седмицата трябва да бъде написана интересно, без излишни уточнени. Тя трябва по-кратка и да бъде написан увлекателно, за да натисне читателя на Виж повече.--Luchibsl1 (беседа) 09:00, 3 март 2017 (UTC)~
Прочитането на 10 годишнини отнема 2-3 минути, което не е голямо усилие, това е богатство, което привлича вниманието и увеличава знанието на читателите! Пресяването на новите статии отнема часове, не е малка и лесна работа. Предполагам, че искате да редактирате и Избраните статии Потребител:Luchibsl1? То не е забранено, естествено, но се изисква висококвалифициран писател за такава задача. Кое ви прави такъв? – Оуейн (беседа) 09:39, 3 март 2017 (UTC)
Също така е добра идея съществуването на Вълшебника. Дори е направен много хубаво.--Luchibsl1 (беседа) 09:02, 3 март 2017 (UTC)
Срещала съм направени през Вълшебника статии и следователно върши работа, помага. Освен това е сложен стегнато и въобще не е грозно. На нас и без това ни трябват нови редактори, какво лошо има в това да ги улесним по още един начин?
Идеята за снимка и аудиофайл на произведение от музикалната класика ми допада. Добре е, ако можем да предизвикаме интереса на по-младите, които са забравили що е това опера или симфонична музика. Пък и като противовес на ширещата се чалга.
По отношение на броя на любопитните факти, за да бъдат по-често сменяни и в същото време интересни, трябва да има поне един редактор, който да отделя доста време за това. А ако никой не поеме такъв ангажимент? Тогава пак ще си стоят по месец и повече, само дето ще заемат по-малко място. --Молли (беседа) 09:18, 3 март 2017 (UTC)
Iliev, направих това, за което каза по-горе. Молли, ако може да ми обясниш малко по-подробно какво имаш предвид за инфокарето. Смяташ ли че е по-добре порталите да бъдат в три колони, както е до сега.
Моля и другите потребители да изкажат мнение по тестовия вариант на начална страница, който съм създал. --Luchibsl1 (беседа) 09:31, 3 март 2017 (UTC)
За уводното каре най-отгоре си мисля, че размерът във височина е голям и това го прави да изглежда леко разпилян. Ако порталите в него се направят в 4 колони, ако се извади Вълшебника и се постави самостоятелно под него, както е сега, ще стане по-стегнато. Освен това знакът на Уикипедия най-отпред ми е излишен, защото се намира много близо до традиционно стоящия и такова дублиране не стои добре. --Молли (беседа) 09:53, 3 март 2017 (UTC)
Много неща не ми харесват в този вариант. Основният акцент е върху „Създай статия (с наша помощ)“ – нещо, на което изобщо не му е място на началната страница. Това е страница за читатели, не за редактори. Целият този ред няма място там или поне да не се акцентира върху него толкова много. Изкуствено се стимулират читателите да „Зададат въпрос“. Какъв въпрос? Колко е дълга река Нил? Сродните проекти в блока трябва да бъдат responsive и да се подреждат по-добре при по-големи разделителни способности. „If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.“ е излишно дублиран, излишно дълъг и мястото му е някъде в дъното, след сродните проекти. Шрифтът ми се струва твърде дребен. Мен лично ме затормозява да го чета и натискам „Ctrl +“, след която като посетя друга страница е по-голям и трябва да натисна „Ctrl -“ за да си го върна на нормалния. От „Статия на седмицата“ линка „Текуща избрана статия“ според мен е ненужен – кой ще се интересува да прочете точно същото, което има в карето, но на отделна страница? Същото важи и за линка „Предложени“ – това е страница за читатели, а „Предложени“ е по-скоро за редактори. Раздел „Знаете ли“: „Още избрани статии“ не трябва да е там. Харесва ми от този раздел, че е премахнато „Из новите статии в Уикипедия:“. Това е накратко. --Стан (беседа) 09:57, 3 март 2017 (UTC)
Молли, Стан, оправих това за което споменахте. Погледнете сега. --Luchibsl1 (беседа) 12:31, 3 март 2017 (UTC)
"Стани редактор!" - най-долу. --Rumensz (беседа) 12:39, 3 март 2017 (UTC)
Готово.--Luchibsl1 (беседа) 12:42, 3 март 2017 (UTC)
Luchibsl1, страхотно! На мен наистина много ми харесва, особено след разните полезни неща, предложени и от останалите. Дали би могъл да пробваш да направиш допълнителните връзки в долния десен ъгъл на всяко каре да бъдат с обикновен (т.е. не получер/bold) и по-малък шрифт (отново подобно на руската)? Според мен това изглежда по-елегантно като стил, въпреки че тези неща често са въпрос на личен вкус. Също така си позволих да преместя страницата ти като Уикипедия:Начална страница/staging: началната страница може да се редактира само от администратори, т.е. няма как да се види реалният автор на промените, а пък страницата в личното пространство може някога да бъде изтрита (а и поначало е хубаво за такъв тип страници да има стандартизирана система за предварително тестване, както например направихме навремето с Уикипедия:За контакти / Уикипедия:За контакти/staging). Може би да изчакаме още няколко дни за коментари и предложения и според мен можем после да я сложим като работна.
— Luchesar • Б/П 18:27, 3 март 2017 (UTC)
Iliev, тъй като не знаех дали ще се получи, още в началото сложих шаблона, който използвам на Потребител:Luchibsl1/Раздел начална страница. Нужно ли е засега шаблона да бъде преместен на нормална страница. --Luchibsl1 (беседа) 20:24, 3 март 2017 (UTC)
Luchibsl1, чудесен шаблон: мисля, че направо можем да го преместим в ИП Шаблон, което и направих (и актуализирах Уикипедия:Начална страница/staging, макар че би работела и с пренасочването).
— Luchesar • Б/П 20:45, 3 март 2017 (UTC)

Нов дизайн на Начална страница

Здравейте, преди известно време се заех с изготвянето на нов дизайн за Начална страница, тъй като сегашният е вече остарял. Използвах като модел Началната страница в Руската Уикипедия. Направих някои промени и тъй като по-горе съм писал на тази тема, получих съвети от други редактори за възможни подобрения. Варианта, който предлагам е достъпен тук. Смятам, че е готов за използване и затова го поставям тук за обсъждане, където в следващите две седмици да дадете мненията си, като след това ако няма някакви принципни (и добре аргументирани) „против“ да бъде приложен в действителност. --Luchibsl1 (беседа) 17:23, 14 март 2017 (UTC)

На браузърите на лаптопа изглежда добре, но вертикалния изглед на мобилната версия трябва да се пипне – блоковете трябва да се нареждат един под друг а не да стоят в две колони. --Termininja 18:37, 14 март 2017 (UTC)
✔Готово Готово ОК, реших да се заема с това, и го настроих, като пътьом оправих и разни други неща. Относно мобилния изглед, полезната информация е на mw:Mobile Gateway/Mobile homepage formatting. Ето какво съм променил:
  • добавих нови стилове в MediaWiki:Common.css, които позволяват колоните да се изобразяват според вида на екрана на потребителя (за повече информация: mw:Making MediaWiki Mobile Friendly);
  • вместо статично зададения списък „Знаете ли, че“ (който само администратори щяха да могат да актуализират, понеже началната страница е защитена), върнах използването на Уикипедия:Последни попълнения, като също ги промених малко, така че да пасват по-добре на новия дизайн (а според мен – също и на настоящия ни);
    • в частност, добавих атрибути link= на картинките, така че да не са просто връзки към Общомедия, а връзки към съответните тематични статии – това е добре да се има предвид от хората, актуализиращи тази страница (има добавена кратка помощна информация в началото);
  • междинният шаблон {{Начална страница Знаете ли}}, който вмъкваше Уикипедия:Последни попълнения в Началната, вероятно може да бъде пенсиониран;
  • от мобилния изглед махнах „добре дошли“, Вълшебника и сродните проекти – останалите неща мисля, че изглеждат добре;
  • в обичайния изглед преместих Вълшебника вдясно, защото там, предполагам, колоната ще е най-често по-късата;
  • не съм пипал визуалните елементи (рамките и т.н.) на отделните блокове за мобилния изглед – при желание, може да скрием и тях;
  • козметика: бях объркал именните пространства, и новата версия беше на Уикипедия:Начална страница/staging, вместо просто Начална страница/staging;
  • добавил съм малко (нескопосани) коментари и оправих една-две малки грешки в кода, които забелязах – по това по принцип може да се поработи още.
Всички промени по новата версия може да се видят тук. Ето и как изглежда тя в двата си варианта:
— Luchesar • Б/П 04:24, 17 март 2017 (UTC)
А, и още нещо: новите стилове за колоните в MediaWiki:Common.css може да бъдат използвани също и за порталите, които използват подобно на началната страница разделяне на информацията в две колони, и които биха искали тези колони да се изобразяват добре на мобилни устройства. Конкретното съотношение в ширината на двете колони, което се използва за Началната, може да не уйдисва на всички, но няма проблем да се добавят и допълнителни стилове, с произволни комбинации от ширини на двете колони.
— Luchesar • Б/П 04:33, 17 март 2017 (UTC)
Няма ли да е по-добре връзката към вълшебника да се добави в карето най-отгоре? И без това в момента съдържанието повтаря почти целия текст от първото каре --ikonact (беседа) 09:01, 17 март 2017 (UTC)
ikonact, Румен имаше доста категорично мнение по въпроса. Аз лично съм ОК където и да е. В сегашния вид ми харесва, но съм съгласен за дублирания текст. Може би въобще да се махне от карето на Вълшебника?
— Luchesar • Б/П 09:21, 17 март 2017 (UTC)
Защото рибата първо лапа червея, а после разбира за кукичката. --Rumensz (беседа) 12:37, 17 март 2017 (UTC)
Хаха, това е хитро. :-D — Luchesar • Б/П 12:47, 17 март 2017 (UTC)
Този вариант е много по-добър от първия вариант на редизайна. Бих променил само две неща. В раздел „Статия на седмицата“ бих оставил само „Още избрани статии“ (както е действащият дизайн), „Архив“ може да е препратка някъде на страницата „Още избрани статии“, а „Номинирай статия“ да е някъде в „Последни промени“, защото предимно малко по-опитни редактори правят номинации. Раздел „Сродни проекти“ бих го направил малко по-адаптивен. Ето как изглежда на моята разделителна: [1]. Бих го направил стандартен 4 колонен дизайн с доста по-голям padding, който да е в относителни единици. По отношение на Вълшебника, компромисния вариант е да е точно там по-долу. --Стан (беседа) 10:23, 17 март 2017 (UTC)
Luchibsl1, смяташ ли, че можеш да се справиш с тези неща?
— Luchesar • Б/П 11:01, 17 март 2017 (UTC)
Luchesar, препратките ги оправих, но раздел „Сродни проекти“ – не схващам какво точно трябва да се промени, а и нямам достъп за редактиране на Шаблон:Сродни проекти. --Luchibsl1 (беседа) 12:36, 17 март 2017 (UTC)
Да, вярно, че е защитен. Стан, ако искаш, промени го както си го представяш.
— Luchesar • Б/П 12:48, 17 март 2017 (UTC)
Цветовата гама е сменена. За повече информация: Потребител беседа:Owain Knight#Уикипедия:Последни попълнения (но е добре дискусията наистина да се води тук).
— Luchesar • Б/П 17:18, 21 март 2017 (UTC)

На мен ми изглежда много добре и освежено.--Vodnokon4e (беседа) 15:37, 25 март 2017 (UTC)

Но вдесно има огромно бело петно? --Мико (беседа) 15:41, 25 март 2017 (UTC)

Хъх, да. При мен остава по-долу вдясно и не се забелязва много, но като пробвам различна резолюция и изпъква. Трябва да сложим нещо под Стани редактор... --Vodnokon4e (беседа) 16:01, 25 март 2017 (UTC)
Е, то и сега го има, само дето не е съвсем бяло. Но, да, ако някой се сети какво интересно да се добави, ще е чудесно.
— Luchesar • Б/П 16:55, 25 март 2017 (UTC)
Пробвах с добавяне на раздел с Шаблона на Текущи съобщения. При мен излизат почти равни лявата и дясната част. Не би трябвало този раздел да излиза на мобилната версия - сложих nomobile--Vodnokon4e (беседа) 15:42, 26 март 2017 (UTC)
Супер е! — Luchesar • Б/П 16:16, 26 март 2017 (UTC)
Към момента кутията с "Добре дошли в Wikipedia" и порталите ми излиза твърде широка. Най-десните портали (колона и половина) изхвърчат извън основното поле. --GVF (беседа) 13:01, 27 март 2017 (UTC)
Вместо в дясно да се слага раздел „Текущи съобщения“, който е предназначен за редактори, не за четящи, можем да разширим „На тази дата през...“. На 27 март умират Добри Войников, Добри Чинтулов и баба Тонка Обретенова, родени са Слав Караславов и Хилда Казасян, на 27 март е и Международния ден на театъра – все неща, които дават по-полезна и преди всичко енциклопедична информация, отколкото техническата информация за микромъничета и обсъждания на общността и идеи за нови статии. Промяната за която ми писа Лъчо (раздела със сродни проекти) можем да я погледнем по-късно. Мисля си за някакви помощни шаблони за разделяне с markup, така че лесно да се правят подобни форматирания в колони без употребата на таблици. --Стан (беседа) 13:47, 27 март 2017 (UTC)
Не знам дали ще можем да попълним толкова много нови за „На тази дата през...“. Но нямам нищо против да опитаме.--Vodnokon4e (беседа) 14:08, 27 март 2017 (UTC)
Не е задължително да ги попълним за всички дни едновременно. Можем просто да подсигуряваме само утрешния ден, а това отнема 1 минута. Като гледам текущата начална страница е добре да се направи дори и за текущия дизайн, докато влезе в употреба новия. --Стан (беседа) 15:58, 27 март 2017 (UTC)
Другото, което забелязвам е, че при нас раздел „Знаете ли“ е доста по-голям от този в по-големите езикови версии на Уикипедия (които прегледах). Можем там да сложим някакъв лимит за брой любопитни факти от последните статии, за да останат наистина най-любопитните и в дясно да не се получава толкова голяма дупка. Можем да намалим малко и размера на избраната статия. --Стан (беседа) 16:21, 27 март 2017 (UTC)
По дълго „на тази дата“ би било наистина чудесно!
— Luchesar • Б/П 14:09, 27 март 2017 (UTC)
Тнх! На 1024px ширина десктоп версията наистина се чупи (и картинката на деня излиза извън рамката), но и сегашното „добре дошли“ е счупено – макар и по друг начин – затова този проблем може би е по-добре да го решим в движение. Би било чудесно началната ни страница да бъде с responsive design дори за десктоп версията си, но това може да изисква доста работа, и то доколкото е възможно в МедияУики. В същото време, мисля че днес малко потребители имат десктоп екрани с по-малка резолюция от 1280px по хоризонтала, а таблетите и другите мобилни устройства тъй или инак се предполага да използват мобилната версия на страницата, където responsive design-а си върши добре работата.
— Luchesar • Б/П 14:09, 27 март 2017 (UTC)
Последно повикване за коментари и предложения...?
— Luchesar • Б/П 16:28, 4 април 2017 (UTC)
Новата версия е преместена на Начална.
— Luchesar • Б/П 20:43, 5 април 2017 (UTC)
Благодаря още веднъж на Luchibsl1, който беше основният „виновник“ да имаме модерна и свежо изглеждаща начална страница. :)
— Luchesar • Б/П 16:58, 24 април 2017 (UTC)

Август 2017

Нещо се счупи - „Знате ли, че..“ се качи горе вдясно, вместо да следва избраната статия долу вляво, а Картинката на деня отиде най-отдолу вдясно вместо да е най отгоре--Ket (беседа) 09:34, 7 август 2017 (UTC)

Малко шокиращо, но проблемът беше това дребно нещо. Благодаря ти, че си обърнала внимание, Ket! :)
— Luchesar • Б/П 11:02, 7 август 2017 (UTC)