Уикипедия:Избрани годишнини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Днес е вторник, 5 декември, 2023; сега е 13:18 (UTC)

Този проект има за цел да координира актуализацията на раздел На днешната дата през... от началната страница. Бъдете смели в нейното актуализиране, но моля, уверете се, че следвате упътването. Ако страницата не се е опреснила, натиснете тук.

Tекущ подбор:

Христофор Колумб
Христофор Колумб
 • 2014 г. - Първият тестов полет на космическия кораб на НАСА Орион (на картинката) е изстрелян успешно.


преглед - беседа – история на страницата – свързани промени


Критерий за подбор на събитията[редактиране на кода]

Критерият за подбор на избрани годишнини е твърде субективен поради факта, че на даден ден от годината може да има голям брой исторически събития, които си струва да бъдат включени. Често качеството на статиите и комбинацията на подбраните събития се оказват решаващи фактори.

Критерии за включване на събитията[редактиране на кода]

 1. максимално 5 събития и 3 празника на ден; дати на раждане и смърт могат да бъдат включвани, само ако са стогодишнини.
 2. събитието е необходимо да бъде от средна до голяма историческа значимост (в сравнение с останалите исторически събития, които са се случили на тази или покрай тази дата през годината).
 3. събитието и избраната статия (удебелената) е необходимо да присъстват и в раздел Събития от страницата за годишнините на съответния ден.
 4. ако историческото събитие или чествуване се извършва всяка грегорианска година на една и съща дата, то трябва да бъде записано в раздел Празници за съответния ден.
 5. избраната статия (удебелената) не трябва да бъде мъниче и за предпочитане да е завършена, добре форматирана статия. С други думи – добър пример за съдържанието на Уикипедия.
 6. ако е възможно, подборът на теми е добре да бъде разнообразен.

Опитайте се да опишете събитието с едно изречение, като запазите форматирането на текста от страниците за годишнините на съответния ден.

Критерии за показване на картинки[редактиране на кода]

 1. Само една картинка трябва да бъде показвана, свързана с конкретно събитие от деня.
 2. Картинката да бъде не по-голяма от 100px на широчина и 150px на височина.
 3. От естетически съображения, ако има избор от портрет, който гледа наляво и такъв надясно, изберете този с лицето наляво – той привлича вниманието на читателя към съответния текст.
 4. Само картинки със свободен лиценз (PD, GFDL, СС и др.) могат да бъдат поставяни на главната страница. Картинки с лиценз Fair use не са позволени.

Код за картинки: [[Файл:име.jpg|дясно|100x150px|Текст]]

Подстраници[редактиране на кода]