Беседа:Страна на баските

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Виж също Беседа:Баска автономна област. --Daggerstab 15:11, 13 юни 2007 (UTC)

Второ предложение за сливане[редактиране на кода]

Преместено от Категория беседа:Статии за сливане. --Daggerstab 15:09, 13 юни 2007 (UTC)

Бих предложила за сливане и статиите за Страна на баските и Баска автономна област, в която са разяснени причините за изобилието от наименования. --Предният неподписан коментар е направен от Belonoga (беседа • приноси) .

По принцип предлагането за сливане става като на страницата сложиш Шаблон:Сливане със съответния параметър и напишеш някаква обосновка на беседата.
Кокретно в случая обаче не мисля, че сливане се налага - двете статии говорят за различни обекти. Също като Македония и Република Македония :-) --Daggerstab 14:25, 13 юни 2007 (UTC)
Аргументът ми за сливане е следния: "Понятията Еускади и Страна на баските (според Устава на автономията - Euskadi и Euskal Herria, на баски) са официалните названия на баската автономна област" (и пак според същия устав е възможно "виртуалното" включване на Навара в кюпа). Другото е утопията на последователите на Сабино Арана, ама знае ли някой кога и по какъв повод може да се използва, предвид, че исторически никога не е съществувала такава страна/държава (освен ако не се приеме за нейна предтеча Наварското кралство, за което си претендират наварците с пълно право :-) /казвам го при всичките ми симпатии и любов към баските, сред които живея/). Случаят с Македония е различен (пак, според мене), дотолкова, доколкото тази на Александър Велики няма как да се изтрие от историческите спомени и карти, и все пак не е същото като Република Македония. Пак се извинявам, че съм пропуснала да се подпиша там, където трябва и обратно! --белонога 14:47, 13 юни 2007 (UTC)