Беседа:Фердинанд I Български

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Първи без Втори[редактиране на кода]

Има ли практика монарсите да се наричат "Еди-кой-си I", ако никога не е имало "Втори", "Трети" и т.н.? Според мен номерата се добавят само в последствие, в случай, че се появи някой адаш. Пример: Аспарух I, Крум I. --5ko | Беседа 05:56, 18 юли 2004 (UTC)

В така наречената Съвременна българска енциклопедия, т. IVб (изд. Елпис, 1994), статията за Фердинанд е със заглавие Фердинанд I Български. Аз не разбирам от история и не мога да взема страна по въпроса, но за споменатата енциклопедия нямам добро мнение. А с другата енциклопедия, издание на БАН, не разполагам, но мога да погледна в нея тези дни:)--Хари 07:04, 18 юли 2004 (UTC)
И аз се чудих; не знам доколко е правилно да се казва Фердинанд I, но все пак в една енциклопедия го дават със заглавие Фердинанд I Сакскобургготски. Освен това има и Фердинанд I Бурбонски (1751-1825), "Крал на Двете Сицилии (1816–1825). Прадядо на княз Фердинанд I по майчина линия". Може би оттам - ако кажем Фердинанд, ще може да се разбира Ф. Бурб. и Ф. Сакск. Но пък и двамата са Фердинанд І, така че това Фердинанд І не помага особено. Малко се обърках, но трябва да се пита някое вещо лице. :-) --Webkid 10:57, 18 юли 2004 (UTC)

В англоезичната уикипедия е включен в списъка на видните бисексуални личности, дали да не го споменем и това? Владко

Има ли кой да спретне едно абзацче за перипетиите след абдикацията на княз Александър и другите кандидати за трона, а също така как ВНС избира Фердинанд за княз? --Vladko 16:16, 16 март 2006 (UTC)

Аз също съм на мнение, че той трябва да бъде Фердинанд I, едва след като имаме или сме имали Фердинанд II, или Фердинанд III и пр. и пр. От Ватикан така обясниха, че името на настоящия папа Франциск ще стане Франциск I, едва след като имаме Франциск II, така че не виждам случаите на тия двама монарси да се различават. Но в "Енцикопедия БЪЛГАРИЯ" на БАН се споменава като Фердинанд I Сакс-Кобург-Гота. Ама да се огледаме наоколо.Първия ни комшия - Сърбия. Александър I, без Александър II. Румъния, дунавсият ни комшия. Михай I, без Михай II. Може би номерът им се добавя, защото се е очаквало да има Фердинандчо II, Сашко II и Михайчо II, но след падането на монархиите няма смисъл да им слагаме това „I“... Ама сме длъжни да се съобразим с БАН.

ПП: Може и да си е коронясан с това номерче, пък и случаи като неговите се виждат и при други монарси от това време.--Пламен Георгиев (беседа) 16:51, 25 август 2013 (UTC)

Снимки[редактиране на кода]

Снимки от Балканската война [1], с Георгиос І [2]--Мико 14:05, 16 август 2011 (UTC)


Първо - в българската история е прието да не се слага номер на някой владетел ако няма втори със същото име. Години наред имахме Персиан, който бе срещан ту като Персиан (син на ОМуртаг), то като Пресиан и се смяташе за единствен. Сега вече се имаме Персиан син на ИВан Владислав и се слага номерация- Персиан I и Персиан II

Освен това когато говорим за ханове се казва кой е родът Аспарух от рода Дуло. Когато говорим за владетели от 12 век нататък им казваме първо името, после номера и накрая - фамилията - Йоан II Асен, Константин XI Палеолог, АНдроник II Комнин. В случая с Александър Батенберг - няма как да избягаме от фамилията му, Фердинанд е Сакгобурготски, а Елизабет I - неговата братовчедка е ЕЛизабет Уиндзор(преди това също Сакскобурготски) Дори да сложим това I -Александър I (А то е смешно, защото нямаме друг владетел Александър в цялата ни история) пак ще бъд Александър I Батенберг. За сравнение - Фридрих II Барбароса. Защото владетелят може да носи името Константин 7 или Конснатин 11 и да е от династията на Погонатите или на АНгелите.

Така че - първо като няма друг АЛександър (Има владетел Иоан -АЛександър, но не само Александър) няма смисъл от номерация. Да речем при Борисовците има смисъл - Борис I Покръстител или Борис III, последният български цар. второ Фамилията се изписва винаги трего това "Български" е по-скоро за протокола. винаги претолонаследникът се свързва с даден град близо до столицата или с важно значение. Напр. Княз Борис III Търновски, княз Кирил Софийски, принц ЕДуард Уелски (винаги някой от престолонаследниците в Англия е Уелски принц) и т.н. Освен това не съм видял нито един документ на който Фердинад да е наречен "Български". С това Български ставате смешни. "Българска" е наречена в Уикипедия и княгиня Мирослава, жена предала България за да получи титлата "патриция зости" В целия 10-11 век (а и в цялото средновековие) няма друго Мирослава, защото трябва специално да я отличаваме?--Предният неподписан коментар е направен от Георги Александров82 (приноси • беседа) 01:11, 8 май 2018‎