Направо към съдържанието

Бехемот, морското чудовище

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бехемот, морското чудовище
Behemoth the Sea Monster
РежисьориЙожен Лурие
Дъглас Хайкокс
ПродуцентиДейвид Дайъмънд
Тед Лойд
СценаристиЙожен Лурие
Даниъл Джеймс
В ролитеДжийн Еванс
Андре Моръл
МузикаЕдуин Астли
ОператорДезмънд Дейвис
Кен Ходжис
МонтажЛий Дойг
РазпространителАлайед Артистс
Ерос Филмс
Жанрдрама
фантастика
ужаси
Премиера3 март 1959
Времетраене80 минути
Страна Великобритания
 САЩ
Езиканглийски
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie
Бехемот, морското чудовище в Общомедия

„Бехемот, морското чудовище“ (на английски: Behemoth the Sea Monster) е фантастичен филм от 1959 година на режисьора Йожен Лурие. Филмът е копродукция на Великобритания и САЩ.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Американският биолог Стийв Карнс (Джийн Еванс) изнася лекция пред Британската научна конференция в Лондон, на която предупреждава за възможните негативни последствия от ядрените изпитания. Неговите опасения не са напразни. В резултат на складирането на радиоактивни отпадъци в световния океан, морето изхвърля на брега хиляди мъртви риби и токсични медузи, съприкосновението с които води до изгаряния и отравяне. Вследствие на радиацията загива местен моряк. На смъртния си одър той разказва на дъщеря си, че е видял морското чудовище Бехемот. Разбирайки за това, Карнс отива на крайбрежието за да го изследва, но не открива следи от радиация. По-късно той, заедно с професор Бикфорд (Андре Моръл) изследват телата на няколко мъртви риби, взети от плажа и откриват наченки на мутации.

Не след дълго гигантско земноводно напада село, разположено в близост до крайбрежието. Карнс и Бикфорд получават снимки на следите на чудовището и с тях отиват при специалиста по палеонтология, доктор Симпсън (Джак Макгоурън). Той дава предположение, че появилото се същество може да е палеозавър.

Откриването на съществото се оказва не лека задача, но скоро палеозавъра се появява в река Темза и потапя екскурзионен кораб. След това излиза на брега и започва да разрушава Лондон. Армията се опитва да го спре обстрелвайки го, но от излъчваната силна радиация от него, всичко живо наоколо загива. Карнс и Бикфорд откриват начин да унищожат чудовището и решават да го използват.

След като почти разрушава града, Бехемот се завръща в Темза. През това време двамата учени са направили торпедо, заредено с радий. Те смятат, че попаднал върху тялото на съществото, химикалът ще предизвика радиационна реакция, която в крайна сметка бавно ще убие животното. Използвайки малка подводница, те тръгват на лов за Бехемот. Откриват го и изстрелват торпедото, което попада в устата на звяра. При съприкосновението радия започва да покачва степента на радиация и Бехемот изпада в предсмъртна агония. Наблюдаващите от брега хора виждат стълб ослепителна светлина да излиза от глъбините на Темза, признак за кончината на чудовището.

Когато Карнс и Бикфорд се качват в автомобила, който ще ги изведе от мястото на сражението, те чуват по радиото, че по източното крайбрежие на САЩ е забелязано да се носи огромно количество мъртва риба.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • В САЩ филмът е прожектиран под заглавието „Гигантския Бехемот“.
  • Създателите на Бехемот Уилис О`Брайън и Пит Питърсън са роботили в гаража на Питърсън.
  • Виковете на хората при нападението на Бехемот над Лондон са заимствани от филма „Кинг Конг“ от 1933 година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бегемот, морской монстр“ и страницата Behemoth the Sea Monster в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби, създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.