Битка при Бремюл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Битка при Бремюл
Ludvik6 jindrichI Bremule.jpg
Крал Луи VI с корона и в хералдически лилии срещу самозвания крал Хенри I (средновековна миниатюра)
Информация
Период 20 август 1119 г.
Място Нормандия
Резултат Решителна победа за норманските англосаксонски сили
Воюващи страни
Flag of medieval France.svg Кралство Франция Flag of England.svg Кралство Англия
Командири
Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg Луи VI England COA.svg Хенри I
Сили
400 рицари 500 рицари
Жертви и загуби
140 френски рицари попадат в плен Неизвестни, считат се за незначителни

Битката при Бремюл се състояла на 20 август 1119 г. между войските на Хенри I, крал на Англия и Нормандия, и френския крал Луи VI. Повод за военния сблъсък е породилия се спор между Луи и Хенри за това кой да бъде удостоен с титлата Херцог на Нормандия. Като наследник на Вилхелм Завоевателя Хенри I възприема този лен като свое фамилно владение и титулярно право на престолонаследника на Английското кралство, а това е първородния му син Гийом Аделин [1]. Неговият братовчед Гийом Клитон [2], граф на Фландрия е фаворит на Луи VI за норманското херцогство.

Завършила с разгром за френските рицари, битката е с по-малък мащаб, но е с важно политическо значение, тъй като предопределя окончателно независимостта на английския от френския монарх и поставя основите на по-късни конфликти между двете кралства. Макар и с мащаб по-скоро като при турнирна рицарска битка френските хроникьори от това време я описват като кърваво сражение, в което Луи VI поради наднорменото си тегло [3] изпада в ситуация, в която един нормански конник сграбчва юздите на коня му и се провиква:” Кралят е хванат!”. Луи Дебели бързо поваля рицаря с един удар, отвръщайки: ”Кралят не може да бъде хванат нито на война, нито на шах!”

В същото време нормандските хроникьори отбелязват, че в цялата битка имало само трима убити от френска страна и нито един от английска и че след паническото отстъпление на френския крал нормандските рицари са пленили голям брой французи и са забогатяли значително от изплатените за тях откупи.

Битката се е състояла в Нормандия в долината на Сена, на територията на административен район Гайарбоа-Кресанвил в днешна Франция, департамент Йор, в близост до някогашната ферма Бремюл. В резултат на тази битка се налага френския крал да оттегли поддръжката си за бунта на нормандските барони от 1118 – 1119 г. и да признае правата на Англия над тази територия. Скоро след тази битка бунтът бил потушен и Англия укрепява позициите си на континента.

Пояснения[редактиране | редактиране на кода]

  1. Според англосаксонското наречие Уилиям Етелинг – Вилхелм Престолонаследника, достоен за Крал.
  2. Принц, или латинизирана аналогия на Етелинг.
  3. Френският крал остава в историята с прякора си Луи Дебели.