Битка при Бънкър Хил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Битка при Бънкър Хил
Американска война за независимост
The Death of General Warren at the Battle of Bunker's Hill.jpg
Битката при Бънкър Хил
Информация
Период 17 юни 1775 г.
Място Бостън
Резултат Пирова победа за английската войска
Воюващи страни
Flag of Great Britain (1707–1800).svg Великобритания Flag of the United States (1776–1777).svg Тринадесет колонии
Командири
Flag of Great Britain (1707–1800).svg Уилям Хау Flag of the United States (1776–1777).svg Уилям Прескот
Сили
3000 2400
Жертви и загуби
1054 450
Битка при Бънкър Хил в Общомедия

Битката при Бънкър Хил е мащабно сражение между английските и американските войски, разиграло се на хълмовете Бънкър Хил и Брайдс Хил, близо до Бостън, на 17 юни 1775 г. по време на Американската война за независимост.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

След сраженията при Лексингтън и Конкорд на 19 април 1775 г. американската войска обсадила и обградила Бостън, в който се разполагала британска войска. Американците нападнли по единственият път, свързващ града със континента, а англичаните били отделени от континента и не можели да поръчат подкрепления. На 12 юни английското командване разработило план как да провали обсадата на града. Английската войска, ръководена от Уилям Хау и Хенри Клинтън пламнирала удар по америанските позиции на хълмовете Бънкър Хил и Брайдс Хил, част от обширното плато, обграждащо Бостън.

На 15 юни американците узнали за готвещия се удар. В нощта на 16 юни американската войска, наброяваща 1 200 души под командването на полковник Уилям Прескот се наместили на хълмовете и започнали строежа на защитни укрепления. Скоро американските позиции били защитени от високи дървени стени и земни валове. Американците построили укрепление и на крайбрежието, подготвяйки се за флангов удар на британската войска. Голяма част от американската армия била съсредоточена на хълма Брайдс Хил, където скоро щяло да се проведе решителното сражение.

Ход на битката[редактиране | редактиране на кода]

На 17 юни, към 2 часа през деня, английската войска вече била готова за настъпление.

Атаката на английската войска започнала в 3 часа следобед. Силите на англичаните (5-и, 38-и, 43-и, 47-и и 52-и пехотен полк, отряд на морската пехота) състтавлявали около 3 000 души. Командирът на британските войски ген. Хоу оглавил атаката на леката пехота и гренадирите над левия фланг на американските позиции.

Английската войска се строила в 4 колони и атакувала укрепленията на американците. Командирът на американците Уилям Прескот произнася знаменитата си реч пред войниците си:

Не стреляйте, докато не видите бялото в очите им!

След като английската войска се приближила до противника, американският войник Джон Симпсън застрелял първия англичанин, което било последвано от ответен мощен залп на англичаните. Започнала голяма престрелка. По това време англичаните изпращали малко ефективни неприцелени залпове, докато американските войски се прицелвали доста добре буквално сразявали британските редове. Облечените в яркочервени мундири британски войници били идеална мишена за американските колонисти. Хоу загубил много войници и отстъпил, принуден да прегрупира войниците си.

Втората атака на британската войска се провела по целия фронт и също била неуспешна. В хода на атаката над Бънкър Хил и Брайдс Хил било трудно да се проникне през многото защитници на хълма. В третата, заключителна атака, англичаните задействали резервите и проникнали през американската защита. На Брайдс Хил се разгорял ръкопашен бой. Храбро сражаващи се, но зле въоръжени, колонистите скоро били принудени да отсъпят под ударите на британската войска. В хода на отстъплението загива един от главнокомандващите на американската войска, Джоузеф Уорън. Отстъплението на американците е обезопасено благодарение на действията на полковник Джон Старк, който успял да предотврати атака на британските войски над отстъпващите американски сили.

Въпреки че загубили битката, американците загубили много по-малко хора от англичаните, така че английската победа се оказала пирова. Американските колонисти загубили около 450 души, докато британската армия загубила 1054 души. Освен това, сражението вдигнало бойния дух на американските колонисти и непосредствено повлияло на по-нататъшния ход на войната.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Битва при Банкер-Хилле“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.